Ο Κ. Λαπαβίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε την 1/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μεγάλη παράδοση εσωτερικής συζήτησης και είναι το μόνο κόμμα στο οποίο γίνεται αυτό σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι κάτι καινούργιο το να υπάρχουν συζητήσεις, διαφωνίες και εντάσεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ίσα - ίσα αυτό είναι η δύναμή του και γι' αυτό
είναι εδώ που είναι. Όσοι ποντάρουν σε διασπάσεις, παρενθέσεις και σχηματισμό άλλων κυβερνήσεων, θα απογοητευθούν, διότι υπάρχει πολύ έντονος συνδετικός ιστός μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρά τις διαφωνίες και τις συζητήσεις μας. Είμαστε ενωμένοι και θα παραμείνουμε. Αυτό το λέω για όσους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, κάνουν διάφορες εικασίες και διάφορους υπολογισμούς».

* Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει υπογράψει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε, θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να υπάρξει η χρηματοδότηση που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας για να φτάσουμε στον Ιούνιο, όπου θα κάνουμε και τη γενικότερη μεσοπρόθεσμη συμφωνία... Η χώρα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της πολύ σκληρής αντιμετώπισης της νέας κυβέρνησης από τους εταίρους και έπρεπε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση οιονεί κρίσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο να τεθούν οι μεσοπρόθεσμοι όροι ανάπτυξης, άλλα παρ' όλα αυτά και τις δυσκολίες, η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει και επιχειρεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της στο μέτρο που μπορεί... Εγώ περίμενα σκληρή στάση από τους δανειστές, αλλά φαίνεται ότι άλλοι περίμεναν άλλα πράγματα. Όπως και να έχει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είπε ότι χρειάζεται χρόνο, παράταση για να αναπνεύσουμε, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να πετύχουμε την μεσοπρόθεσμη συμφωνία τον Ιούνιο...».

Δημοσιογράφος: Τι περιμένουμε σήμερα στο EuroWorking Group ή μάλλον τι περιμένουμε μέχρι τις 8 Απριλίου;

Κ. Λαπαβίτσας: «Αυτές οι ημερομηνίες είναι λίγο προβληματικές και δημιουργούν ένα κλίμα ύστατης ώρας. Εγώ βλέπω ότι τα κρατικά έσοδα του Μαρτίου έχουν ανακάμψει, εν μέρει λόγω των διευθετήσεων τους χρέους. Έχουμε πάρει μία ανάσα. Δεν περιμένω πολλά πράγματα από το EuroWorking Group σήμερα, αλλά αν υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποια λογική αντιμετώπιση της κυβέρνησης από την πλευρά της Ευρώπης, θα πρέπει να χαλαρώσουν ορισμένοι όροι ρευστότητας... Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της με φυσιολογικό τρόπο το επόμενο διάστημα... Η τεχνική διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντική και θα πάρει χρόνο. Πιστεύω όμως ότι τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες θα υπάρξει κάποια διευθέτηση στη βάση των προτάσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στάσης πληρωμών ή άλλα ευφάνταστα σενάρια που βλέπω στις εφημερίδες. Θα πάμε μέχρι τον Ιούνιο όπως έχουμε υπολογίσει και εκεί θα τεθεί και θέμα χρέους και γενικότερα θέμα κατεύθυνσης της χώρας...».

Και πρόσθεσε: «Προφανώς και εγώ και κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα ψηφίσει ό,τι έρθει στη Βουλή. Όλοι θέλουμε να δούμε τι ακριβώς θα έρθει, να το διαβάσουμε και να δούμε κατά πόσο συνάδει στο πρόγραμμά μας. Είπαμε ότι θα κάνουμε άρση της λιτότητας και βεβαίως έτσι πρέπει να γίνει, διότι περαιτέρω λιτότητα στην ελληνική οικονομία σήμερα είναι εθνική αυτοκτονία. Θέλω να δω ένα πρόγραμμα για το πώς ακριβώς θα αρθεί η λιτότητα με συγκεκριμένους όρους...».

* Για συντάξεις:

«Το συνταξιοδοτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και απαιτεί απάντηση και λύση με συμμετοχή των φορέων. Χρειάζεται αλλαγή, αλλά οι περικοπές επικουρικών συντάξεων δεν είναι λύση».

Δημοσιογράφος: Οι πρόωρες συντάξεις στα 40, 45 ή 50 έτη πρέπει να κοπούν;

Κ. Λαπαβίτσας: «Εξαρτάται από το πώς φθάνει κανείς σε αυτή την ηλικία. Αν κάποιος βγαίνει στη σύνταξη στα 45 χωρίς λόγο, με ευνοϊκούς όρους, εκεί κάτι πρέπει να γίνει...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θέλω να δω ποια θα είναι τα μέτρα που θα μας οδηγούν σταθερά στην άρση της λιτότητας και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση, ελάφρυνση της φορολογίας και κίνητρα».

Δημοσιογράφος: Ιδιωτικές επενδύσεις...

Κ. Λαπαβίτσας: «Γιατί όχι;».

* Για ιδιωτικοποιήσεις:

Δημοσιογράφος: Ιδιωτικοποιήσεις;

Κ. Λαπαβίτσας: «Όχι. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν και για εμένα και για πολλούς άλλους κόκκινη γραμμή και γι' αυτό θέλω να δω τι ακριβώς προτείνεται και πώς. Βγήκαμε και είπαμε ξεκάθαρα ότι είμαστε εναντίον του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και καλά κάναμε. Αυτό θέλει και ο ελληνικός λαός».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως η πρόταση που έχουμε στείλει, η οποία αναφέρεται και στον ΟΛΠ και στην παραχώρηση των αεροδρομίων και στον ιππόδρομο. Συμφωνείτε με αυτά;

Κ. Λαπαβίτσας: «Πρέπει να τα δούμε συγκεκριμένα, να δω τι ακριβώς προτείνεται και στη βάση αυτή θα ψηφίσω και εγώ όπως και πολλοί άλλοι».

Δημοσιογράφος: Είναι εύκολο να πείσεις τα τεχνικά κλιμάκια ότι είναι εφικτό τα νούμερα που τους έδωσες να τα πετύχεις;

Κ. Λαπαβίτσας: «Όχι. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν πείθονται εύκολα και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές διαπραγματευτικές ομάδες από την αρχή αυτής της κρίσης. Οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν είναι εξαιρετικά έμπειροι και ικανοί και θέλουν να τους δείξεις στοιχεία και αριθμούς οι οποίοι θα πατάνε γερά. Θα τα δούμε και στην πράξη και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα