Ο Κ. Χατζηδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στις 2/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών:

«Πιστεύω ότι, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, τα σενάρια που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν διαψεύδονται εμπράκτως».

Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώμη σας είναι σωστή η προσφυγή, στην παρούσα συγκυρία, στη Βουλή
για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης;

Κ. Χατζηδάκης: «Κάτι έπρεπε να γίνει αναμφισβήτητα, διότι υπήρχε μία σεναριολογία, η οποία συνδυαζόμενη με τη δημαγωγική τακτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλητηρίαζε όχι μόνο το πολιτικό κλίμα, αλλά και τις προοπτικές τις οικονομικές της χώρας. Βλέπατε, για παράδειγμα, τις εξελίξεις, τις τελευταίες ημέρες, με τα spreads, τα ελληνικά ομόλογα, όπου η εξέλιξη είχε να κάνει και με κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις, αλλά και με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί».

Δημοσιογράφος: Η απόδοση στα spreads αυξήθηκε. Δηλαδή, οι αγορές έδειξαν νευρικότητα, την επαύριο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την κα. Μέρκελ στο Βερολίνο και της αναφοράς ότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από το ΔΝΤ και προσφυγής στις αγορές για τον δανεισμό της χώρας.

Κ. Χατζηδάκης: «Είναι πιο σύνθετο. Εν πάση περιπτώσει, το βέβαιο είναι ότι αυτή την ώρα χρειαζόμαστε πολιτική ομαλότητα, σταθερότητα, έτσι ώστε η πολιτική να μην υπονομεύσει την οικονομία. Διότι είναι κρίσιμος παράγοντας η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Μόνο έτσι θα κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αναφέρομαι στην πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και ως προς την ανάκτηση μέρους της χαμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτό δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς ακόμα, λόγω ακριβώς αυτού του πολιτικού κλίματος. Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε δυστυχώς, δεν είναι μία αντιπολίτευση σαν την αντιπολίτευση της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε με υπευθυνότητα τη δική μας πορεία».

Δημοσιογράφος: Γιατί ο παράγοντας σταθερότητας μίας κυβέρνησης, μίας χώρας κρίνεται στην βάση μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όχι με βάση την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, τον σαφή προσανατολισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη στρατηγική της για το επόμενο διάστημα; Γιατί αν κρίνεται και προκειμένου να επαναβεβαιωθεί μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι προφανές ότι κάτι από την αξιοπιστία έχει χαθεί.

Κ. Χατζηδάκης: «Κρίνεται από όλα. Και από την εμπιστοσύνη από πλευράς Βουλής στην κυβέρνηση, αλλά και από τους καθημερινούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Επομένως, αυτό που τώρα επιχειρείται ν' αντιμετωπιστεί είναι να ξεκαθαριστεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς επίσης και το ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για τον οποιονδήποτε λόγο στην παρούσα φάση. Από εκεί και πέρα φυσικά, η πορεία θα εξαρτηθεί -όσον -αφορά στην κυβέρνηση- και από τους χειρισμούς που θα γίνουν στο οικονομικό πεδίο σε αυτή την κρίσιμη φάση που επιχειρείται να βρεθούν οι μέθοδοι και οι διαδικασίες αποχαιρετισμού της τρόικα. Αυτή η περίοδος είναι μεταβατική και η μετάβαση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Δηλαδή, όταν δεν θα υπάρχει εδώ η τρόικα, όντως η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις να δανείζεται φθηνά. Και να για δανείζεται φθηνά, πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα εμπεδώσει αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές, κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο που ακολούθησαν πριν από μερικούς μήνες η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Δημοσιογράφος: Ποιοι παράγοντες εκτιμάτε ότι δημιούργησαν μια θολή, μη αποσαφηνισμένη εικόνα, για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Κ. Χατζηδάκης: «Όλη η σεναριολογία των τελευταίων ημερών... Εννοώ η σεναριολογία, η οποία ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ και όλη η συζήτηση που προκλήθηκε λόγω του ΕΝΦΙΑ. Παραδείγματος χάρη, τοποθετήσεις διαφόρων στελεχών, που εκφράζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την προοπτική τους. Όλα αυτά τα πράγματα και άλλα που δεν ανέφερα, τα οποία συνετέλεσαν στο να υπάρξουν αυτά τα σενάρια στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, μαζί βεβαίως και με μία πολιτική από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ακραία δημαγωγική, η οποία συνετέλεσε επίσης στο να δημιουργηθεί ένα μάλλον αρνητικό κλίμα. Αυτό επιχειρείται να σταματήσουμε αυτή την ώρα...».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που προτείνω, πέραν της χθεσινής κίνησης, είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όσο γρηγορότερα καταλήξουμε, τόσο καλύτερα. Διότι θα φύγει από πάνω από την οικονομία της Ελλάδας ένα νέφος αμφιβολίας. Να καταλήξουμε βεβαίως όχι με τη λογική του "σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω", αλλά με τη λογική του να έχουμε μία ικανοποιητική συμφωνία και για εμάς και για την άλλη πλευρά. Άλλωστε η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία και των δανειστών μας. Διότι, ουσιαστικά είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας έχουν δανείσει χρήματα, τα οποία -φαντάζομαι- ότι θέλουν να πάρουν πίσω. Και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε μπροστά, αφού έχουμε αυτή την συμφωνία, η οποία θα βασίζεται και σ' ένα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών -που θα έπρεπε να κάνουμε, είτε υπήρχε η τρόικα είτε όχι-, στα επόμενα στάδια που είναι η πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και ο αποχαιρετισμός της τρόικα από την Ελλάδα, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει και πάλι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και οικονομικά για τη χώρα και -αν θέλετε- και πολιτικά για την κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να κλείσουμε με επιτυχία αυτό το κεφάλαιο ενόψει και της προεδρικής εκλογής και να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι τιμήσαμε την εντολή τους...».

* Για την κυβερνητική πλειοψηφία:

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, μέσω της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης, μπορεί να υπερβεί την τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τους 154;

Κ. Χατζηδάκης: «Δεν το γνωρίζω και δεν με νοιάζει κιόλας στην παρούσα φάση. Αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι οι 154 που στηρίζουν, βεβαιωμένα μέχρι στιγμής, την κυβερνητική πλειοψηφία, θα επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους και αυτό θα στείλει ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εδώ, προχωρά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κλείνει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, με τον τρόπο που σας είπα και στη συνέχεια πάει στην προεδρική εκλογή και εκεί ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτοί οι οποίοι θέλουν, ενώ τελειώνει ο οικονομικός χειμώνας για την Ελλάδα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε μπροστά, να προκαλέσουν μία εκλογική αναταραχή, διότι πιστεύουν ότι έχουν φοβερές λύσεις για τον τόπο και θα μας οδηγήσουν σε κήπους με τριαντάφυλλα -δηλαδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, ν' αναλάβουν το βάρος της ευθύνης. Οι πολίτες θα κληθούν ν' αποφασίσουν, βεβαίως, ανάμεσα σε μία κυβέρνηση, η οποία κράτησε τη χώρα στο ευρώ και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να φύγει η τρόικα, ν' απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να ξαναγίνουμε ευρωπαϊκή χώρα και σ' ένα κόμμα, το οποίο μιμείται την τακτική του ΠαΣοΚ ουσιαστικά του 2009, με το "λεφτά υπάρχουν",αν δεν την κάνει και χειρότερη. Ο καθένας αποφασίζει για την οικογένειά του. Όποιος νομίζει ότι το "λεφτά υπάρχουν" στο τετράγωνο είναι η λύση για τον τόπο, θ' αναλάβει και την ευθύνη να του έρθει ο λογαριασμός στη συνέχεια, διότι ο λογαριασμός δεν πάει μόνο στον κ. Τσίπρα».

* Για τις αλλαγές στα εργασιακά:

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε η κυβέρνηση να συμφωνήσει στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά;

Κ. Χατζηδάκης: «Θα δούμε τι θα γίνει. Εγώ πιστεύω ότι -αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, την έχω εκφράσει-, δεν θα ήταν κακό να γίνει κάποια παρέμβαση σε διατάξεις που διέπουν το συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε να το εναρμονίσουν προς πρακτικές, οι οποίες ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, χρηματοδότηση των συνδικάτων ή καθεστώς που αφορά στους ίδιους τους συνδικαλιστές ή διάφορες τέτοιες άλλες διατάξεις. Καταλαβαίνω ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να προσφύγουμε στην εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και θεωρώ ότι με βάση την εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα προχωρήσουμε μπροστά».

Δημοσιογράφος: Για το lock out;

Κ. Χατζηδάκης: «Νομίζω ότι δεν είναι στην ατζέντα. Πάντως θεωρώ ότι ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, σαν και αυτές που περιέγραψα μόλις, δηλαδή την κατάργηση εισφορών προς τρίτους, θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει απολύτως ανταγωνιστική στην οικονομία».

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι της απελευθέρωσης των απολύσεων;

Κ. Χατζηδάκης: «Δεν τίθενται αυτά τα θέματα».

Δημοσιογράφος: Δεν τίθενται από την τρόικα;

Κ. Χατζηδάκης: «Από την κυβέρνηση. Διότι έχει υπάρξει βελτίωση, πριν από κάμποσους μήνες, σε σχέση με το καθεστώς το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα