Μια μεγάλη Ελληνίδα

«Ίσως το μόνο πράγμα που με έφτιαξε αυτό που είμαι, είναι η αντίσταση, το ότι δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από την ιστορία, να νικηθεί από αντίξοους καιρούς. Αν σκεφτείτε ότι είμαι παιδί της κατοχής, υποχρεωμένο να περνάει από πτώματα για να πάει στο σχολειό του έχω σχεδόν το δικαίωμα να πω ότι δεν περνάμε κρίση. Η αντίσταση είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Η αντίσταση μου έμαθε κάτι που νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε στα παιδιά, ότι είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός».

Με αυτά τα λόγια η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έκλεισε
τη βραδιά που αφιέρωσε σε αυτήν το Megaron Plus (συνδιοργάνωση με τον σύλλογο των "Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών"). Κεντρικός άξονας της αφήγησης της ζωής αλλά και της σκέψης της διεθνούς φήμης Βυζαντινολόγου, το 50λεπτό θεατρικό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ζωντανά ο Θανάσης Λάλας, σε επιμέλεια Ελευθερίας Ντεκώ.

Στο ντοκιμαντέρ η πρώην πρύτανης της Σορβόνης, αναφέρθηκε σε πολλά άγνωστα περιστατικά από τη ζωή της, από τα παιδικά χρόνια έως σήμερα: Ανάμεσα τους το ότι δούλεψε στα φοιτητικά της χρόνια για την Φρειδερίκη, ο "έρωτας" του Μ. Χατζηδάκη (τον εκμυστηρεύθηκε μόνο στον Μ. Θεοδωράκη) αλλά και το περιστατικό με τον Κ. Καραμανλή για το Κέντρο Δελφών: "Θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια μέρα του λέω πρέπει να κάνουμε εδώ στους Δελφούς ένα Ευρωπαϊκό κέντρο. Νευριάζει ο Καραμανλής, μου λέει αυτά να τα κάνεις εσύ. Του λέω πότε; Όταν με αντικαταστήσεις"

Απαντώντας σε ερώτηση για την Αμφίπολη, η κ. Αρβελέρ δήλωσε ότι τις σκέψεις της γύρω από την μεγάλη ανακάλυψη αποτύπωσε σε βιβλίο υπό τον τίτλο «Εικασίες Βεργίνα- Αμφίπολη» που θα κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ημερών από τις εκδόσεις Ερμής. Με απαντήσεις από την ιστορική πλευρά, όπως αποσαφήνισε.

Ελεωνόρα Ορφανίδου
Keywords
Τυχαία Θέματα