Ο Κ. Μποτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συνταγματολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, μίλησε στις 11/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο:

Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο να σπάσει η τράπεζα σε καλή και κακή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την τρόικα,

στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων;

Κ. Μποτόπουλος: «Θα πω λίγο σιβυλλικά -μόνο και μόνο γιατί δεν είναι η ώρα των ανακοινώσεων-, ότι ο νόμος 3601/2007, αυτός που ανοίγει όλη τη γκάμα δυνατοτήτων για την εξυγίανση, δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα για σπάσιμο σε καλή και κακή. Έχει και κάποιες άλλες δυνατότητες που φαντάζομαι ότι θα διερευνηθούν από το υπουργείο, διότι αυτά πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με την τρόικα και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι για να γίνουν σωστά οι διαδικασίες μετάβασης από την μια φάση στην άλλη. Εμπλέκονται πολλοί φορείς, πιθανώς και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο και το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και έχει βαρύνουσα άποψη και η λεγόμενη τρόικα. Άρα η αναζήτηση λύσεων είναι συλλογική. Όμως δεν είναι μόνο το σπάσιμο σε καλή και κακή. Σε περίπτωση που αποτύχει η απευθείας εξαγορά μέσω των προσφορών, ο νόμος δίνει και άλλες δυνατότητες».

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από αυτές;

Κ. Μποτόπουλος: «Δυνατότητες για μεταβατικές λύσεις, για διαδικασία πώλησης σε ένα δεύτερο χρόνο κ.λπ...».

* Για την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ:

«Δίνω δύο παραδείγματα. Πρώτον, ο τόνος της αντιπαράθεσης ανάμεσα όχι μόνο σε ένα κόμμα, αλλά σε όλα. Δεύτερον, ο εξαιρετικός, υπερβολικός, έντονος τόνος με προσωπικές καταγγελίες και κατηγορίες και το γεγονός ότι μπήκαν στο κάδρο, υπάρχουν προτάσεις στην Βουλή για τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα, για πρώην πρωθυπουργούς. Θα ξανανοίξει μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, αλλά όχι με ποινικούς όρους. Η κάθαρση είναι απαραίτητη, αλλά με πολιτικούς και δημοκρατικούς όρους, με όρους ξεκαθαρίσματος, ευθυνών, αλλά όχι στη διαδικασία μιας ποινικοποίησης εισαγγελικού τύπου. Είδαμε στην Βουλή να εκφράζονται βουλευτές με τόσο έντονο τρόπο για πρόσωπα, καταστάσεις, που όλα αυτά απειλούν να πυροδοτήσουν ένα κλίμα τέτοιο που θα συζητάμε ξανά μόνο γι' αυτά τα θέματα και δεν θα οδηγήσουν τις εξελίξεις μπροστά, στο μέτωπο της δημιουργίας, όπως πρέπει να είναι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα