Ο Γ. Τούντας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ελιάς από την πλευρά της κίνησης "Πολιτεία 2012", Γιάννης Τούντας, μίλησε στις 2/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Πρέπει να απαλλαγούμε από τον όρο κεντροαριστερά":

«Είμαι και εγώ από αυτούς που δεν συμφωνούν με την χρήση του όρου κεντροαριστερά. Θεωρώ ότι δεν αποδίδει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα των δυνάμεων αυτών, που κινούνται ανάμεσα την Νέα Δημοκρατία
και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιστεύω ότι η οριοθέτηση πρέπει να γίνει περισσότερο με τους όρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από τους όρους της κεντροαριστεράς και να δούμε και μια ονομασία που θα μπορεί να εκφράζει όλες αυτές τις δυνάμεις... Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες που στην Ευρωβουλή εμφανίζονται όχι ως σοσιαλιστές, αλλά ως δημοκράτες - σοσιαλιστές, έχουν πετύχει ακριβώς αυτή την συνύπαρξη μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και τις δυνάμεις του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου. Δικός μας στόχος είναι να βρούμε μια κοινή προοπτική για τις δυνάμεις αυτές. Δεν είναι στοιχείο που δυσκολεύει το εγχείρημα αυτής της συνεργασίας και της σύγκλισης. Αντίθετα, διευκολύνει διότι η αντίδραση αυτών των δυνάμεων σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους οριοθετήσεις είναι σε ό,τι αφορά την ελληνική προϊστορία των κομμάτων. Εάν ξεφύγουμε από αυτή την προϊστορία και υπερβούμε τα χαρακώματα που είχαν διαμορφωθεί από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και μιλήσουμε πια με όρους ευρωπαϊκούς και πώς κινούνται τα ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα διευκολυνθούν αυτές οι διεργασίες».

* Για την προοπτική της Ελιάς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Είμαστε ανήσυχοι σε ό,τι αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, αλλά ξέρουμε από την άλλη ότι για να αλλάξουν οργανισμοί και ένα πολιτικό κόμμα με μεγάλη ιστορία όπως είναι το ΠαΣοΚ, δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορούν να υπερβούν πολλές δυνάμεις -οι οποίες είναι προσκολλημένες στο παρελθόν-, τις παλιές τους περιχαρακώσεις. Οι συγκλίσεις έχουν δυσκολίες και όχι μόνο στο ΠαΣοΚ. Δείτε και στην Δημοκρατική Αριστερά τι γίνεται. Άρα η αλλαγή μέσα στα κόμματα είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να σας πει κάποιος ότι δεν θέλουμε να αλλάξουμε, θέλουμε να μείνουμε με το brandname των κομμάτων που έχουμε, τους τίτλους αυτούς...

Γ. Τούντας: «Μα αυτή την στιγμή είναι μια αντιπαράθεση που γίνεται μέσα στα κόμματα και στο ΠαΣοΚ και στην Δημοκρατική Αριστερά, αλλά φαντάζομαι και αλλού -στην Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, το αν κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και να πάνε προς μια νέα κατεύθυνση και κάποιοι που θέλουν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν. Η μάχη του παλιού με το καινούργιο δίνεται παντού. Δεν είναι μόνο θέμα κεντροαριστεράς ή θέμα ΠαΣοΚ...».

* "Η συμμετοχή μειοψηφικών δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι δεν πρόκειται για αναπαλαίωση του ΠαΣοΚ":

«Θα ήταν σημαντική και η συμμετοχή κάποιων άλλων δυνάμεων που να είχαν ένα υπαρκτό πολιτικό βάρος, για να μπορέσει η κοινωνία να πειστεί ότι όντως γίνεται μια σύγκλιση ευρύτερων δυνάμεων και δεν πρόκειται για να μια αναπαλαίωση του ΠαΣοΚ. Αυτό μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να επιτευχθεί... Πιστεύω ότι οι δυνάμεις -έστω οι μειοψηφικές-, της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούν μια πολιτική οντότητα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αντίβαρο που να δημιουργεί μια αίσθηση ότι δεν πρόκειται απλώς για μια διεύρυνση του ΠαΣοΚ με κάποιες προσωπικότητες, αλλά για μια σύγκλιση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Αυτή είναι μια δυναμική. Η άλλη είναι μέσα στην κοινωνία. Σκοπεύουμε, από πλευράς μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, να συγκροτηθούν επιτροπές διαλόγου, να ανοίξει ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία όχι μόνο πολιτικός, αλλά κοινωνικός...
Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε μια συμμετοχή σε αυτή την διαδικασία που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δημιουργήθηκαν σε όλη σχεδόν την χώρα επιτροπές πρωτοβουλίας για την δημοκρατική παράταξη. Αυτό είναι ένα δυναμικό μέσα στην κοινωνία το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, όχι για να συζητάει, αλλά για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε πολιτικά και να αποτελέσει κι αυτό μια σημαντική συνιστώσα στο όλο εγχείρημα. Να μην είναι δηλαδή μια υπόθεση κορυφής. Να μην είναι μια υπόθεση συνεννόησης του κ. Βενιζέλου με τον κ. Κουβέλη ή τον κ. Λυκούδη ή οποιονδήποτε...».

* Για εισήγηση Ευ. Βενιζέλου:

Δημοσιογράφος: Θα σας έλεγα ότι χτες, διαβάζοντας την εισήγηση του κ. Βενιζέλου, η δημοσιογραφική μου εκτίμηση -αν κάνω λάθος, διορθώστε με-, ήταν ότι μετέτρεψε την συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της Ελιάς σε ένα πεδίο εσωτερικών τριβών και αντιπαραθέσεων. Δηλαδή, ήταν ένα βήμα για να απαντήσει σε ένα εσωκομματικό μέτωπο. Αναρωτιέμαι πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε αυτό;

Γ. Τούντας: «Δεν απηχεί αυτή η πτυχή της χτεσινής εκδήλωσης το περιεχόμενο και τον πυρήνα της τρίωρης συνεδρίασης. Εμείς, επί τρεις ώρες, συζητήσαμε επί της ουσίας το πώς θα λειτουργήσει η Ελιά, τι εκδηλώσεις θα κάνουμε, πώς θα γίνει ο διάλογος με τις άλλες δυνάμεις. Το πώς θα ετοιμαστούμε για τις μεγάλες προκλήσεις του φθινοπώρου. Άρα ήταν μια ουσιαστική πολιτική συνεδρίαση που είχε πραγματικά μια πολύ σοβαρή ατζέντα πολιτικών ζητημάτων για την συγκρότηση και λειτουργία της Ελιάς».

* Για το Ποτάμι: "Παρθενογένεση στην πολιτική δεν υπάρχει":

«Φοβάμαι ότι το Ποτάμι όταν αναφέρεται στο παλιό, αναφέρεται σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία και πολιτική, πλην του Ποταμιού. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία. Παρθενογένεση στην πολιτική δεν υπάρχει. Το καινούργιο θα προκύψει μέσα από την αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα και το πάντρεμα του καινούργιου με το παλιό, γιατί το παλιό, επίσης, κουβαλάει και υγιείς δυνάμεις. Δεν είναι όλες οι δυνάμεις που έρχονται από το παρελθόν καταδικαστέες. Τότε θα φτάσουμε στην λογική της Χρυσής Αυγής, να μουτζώνουμε την Βουλή και να θέλουμε να κάψουμε όλο το πολιτικό σύστημα και να καταστρέψουμε την χώρα. Άρα, η πάλη του καινούργιου με το παλιό είναι μια πάλη η οποία συνθέτει ό,τι καλό μπορεί να έρθει από το παρελθόν και να διατηρήσουμε σαν μια παρακαταθήκη δημιουργικότητας, ώστε να δώσουμε στο καινούργιο την ανάσα που χρειάζεται, για να δοθεί μια καινούργια προοπτική για την χώρα».

* Για συναντήσεις με ηγεσίες άλλων κομμάτων:

«Προβλέπονται πρώτα από όλα συζητήσεις για τον χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άρα με όλες αυτές τις δυνάμεις και τις συγκροτημένες, αλλά και τα στελέχη, γιατί μην ξεχνάμε ότι σε αυτό τον χώρο κινούνται και πολύ αξιόλογοι άνθρωποι και από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της κοινωνίας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Άρα εμείς θέλουμε να μιλήσουμε με όλους, χωρίς αποκλεισμούς και να δούμε με ποιες από αυτές τις δυνάμεις είναι οι συνθήκες ώριμες να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνύπαρξης, συζήτησης και κοινής προοπτικής. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει στο άμεσο διάστημα, ώστε από τον Σεπτέμβριο να βάλουμε μπρος τις διαδικασίες αυτής της συνεδριακής συνάντησης που θα πάρει μια μορφή είτε συνδιάσκεψης, είτε συνεδρίου».

* "Παράδειγμα για την συμπαράταξη η ιταλική αριστερά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

«Θα είναι μια συμπαράταξη. Αυτό μπορούμε εύκολα να το κατανοήσουμε, διότι είναι ένα παράδειγμα το οποίο έχουν ακολουθήσει σχεδόν όλες οι ανάλογες πολιτικές προσπάθειες και εδώ και στην Ιταλία. Δηλαδή, όταν πάει να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο σχήμα -στην αρχή, τουλάχιστον-, αποτελεί μια συμπαράταξη, όπου ο καθένας κρατά την αυτονομία του, την αυτοτέλειά του και υπάρχει μια συνεργασία. Το έκανε η ιταλική κεντροαριστερά, το έκανε -αν θέλετε- και εδώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεκινήσει με τον Συνασπισμό σαν κόμμα και διάφορες άλλες μικρότερες δυνάμεις, που ήταν συνιστώσες του και όταν ωρίμασαν οι συνθήκες, όταν υπήρξε συνύπαρξη και όσμωση για να μπορούν να αποφασίσουν πια ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα κοινό πολιτικό οργανισμό, τότε προχώρησαν σε μια κοινή ονομασία και σε κοινή πολιτική οντότητα. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς. Δεν πάμε λοιπόν να καταργήσουμε ούτε το ΠαΣοΚ, ούτε την Δημοκρατική Αριστερά, ούτε το Ποτάμι, αν αύριο θελήσει και αυτό να ενταχθεί σε αυτή την διαδικασία. Ο καθένας κρατά την αυτονομία του, συνυπάρχουμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο όπου τα κοινά σημεία που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και όταν θα είμαστε ώριμοι να κάνουμε ένα επόμενο βήμα, θα το κάνουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα