Ο Γ. Ψαριανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός, μίλησε στις 8/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

«Θα καταψήφιζα αυτή την κυβέρνηση, εάν υπήρχε εναλλακτική λύση, που θα διασφάλιζε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αν υπήρχε μία εναλλακτική προοδευτική μεταρρυθμιστική πρόταση για να κυβερνήσει και όχι μία τυχοδιωκτική πολιτική του μπουφέ "έχουμε απ' όλα και διαλέγετε". Επειδή όμως μ' ενδιαφέρει η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας
της χώρας -να γίνει η Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και να μην είναι μία ευρωπαϊκή Μποτσουάνα, όπως είμαστε έως τώρα-, δεν μπορώ βεβαίως να καταψηφίσω την κυβέρνηση για τους λόγους που ανέφερα και δεν μπορώ να την υπερψηφίσω με τις πολιτικές που ασκεί και δεν έχει διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ μπορούσε να το κάνει. Δεν έχει θεσπίσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Έχει μία τάση να επιστρέψει στο πελατολόγιο, στο πελατειακό συστηματάκι και αυτό είναι αποτρόπαιο. Άλλο να το υπόσχονται με λαγούς και πετραχήλια οι αντιπολιτευόμενοι -όποιοι κι αν είναι- και άλλο η κυβέρνηση, πιεζόμενη, να επιστρέφει στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Δεν μπορώ, λοιπόν, να υπερψηφίσω την κυβέρνηση, διότι δεν έχει δρομολογήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στη χώρα πριν τις περικοπές -αυτό το σάρωμα μισθών συντάξεων και την υπερφορολόγηση που μόνο με αυτά έχουν ασχοληθεί όλες οι "μνημονιακές" κυβερνήσεις-, ήταν μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Επειδή τίποτε από τα δύο αυτά που περιέγραψα δεν ισχύει, θα ψηφίσω "παρών"».

Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά βέβαια αυτό είναι μία μη θέση...

Γ. Ψαριανός: «Είναι μία θέση ελαφρώς υπέρ της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ν' αλλάξει πολιτικές... Από τη μία πλευρά κινδυνεύουμε να πέσουμε σε μία τυχοδιωκτική παρέα που λέει άλλα ντ' άλλων -άλλα λέει στις Βρυξέλλες, άλλα στο Τέξας, άλλα στο Μπραχάμι, άλλα στα αμφιθέατρα και άλλα στη Βουλή, άλλα στους επιχειρηματίες και άλλα στους εργαζόμενους- και από την άλλη έχουμε την παρέα της Πολιτικής Άνοιξης και το "Δίκτυο 21". Ειλικρινά σας το λέω».

Δημοσιογράφος: Περιγράφετε το απόλυτο αδιέξοδο νομίζω...

Γ. Ψαριανός: «Δεν είναι αδιέξοδο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει διέξοδος. Η μόνη διέξοδος για εμένα είναι η συγκρότηση του μεσαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου, στον οποίο συμπεριλαμβάνω το Ποτάμι, τα κομμάτια της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δυστυχώς με ευθύνη απόλυτη του Φώτη Κουβέλη διαλύθηκε. Ο Φώτης Κουβέλης τη χρησιμοποίησε σαν προσωπικό του μαγαζάκι, σαν να είχε ένα ψιλικατζίδικο στη γωνία που ξαφνικά έγινε μίνι μάρκετ και μετά το ξαναγυρίζει σε ψιλικατζίδικο για να ενταχθεί στο σούπερ μάρκετ. Καταλαβαίνουν όλοι τι εννοώ».

Δημοσιογράφος: Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εννοείτε...

Γ. Ψαριανός: «Ναι. Εκτός από όλα αυτά τα κομμάτια της Δημοκρατικής Αριστεράς λοιπόν, οι περιοχές του ΠαΣοΚ, που δεν ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας, για το ότι φτάσαμε ως εδώ, -δηλαδή αρκετοί άνθρωποι και μορφώματα, πολιτικές ομάδες και σχηματισμοί, γύρω από πρόσωπα αλλά και γύρω από μη πρόσωπα, που είναι της περιοχής του ΠαΣοΚ, ενός ευρωπαϊκού ΠαΣοΚ, όχι του ΠαΣοΚ της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, του βαθέως που λέμε-, συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κίνηση, που ελπίζω να γίνει, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης, οι κκ Μόσιαλος, Ραγκούσης, Φλωρίδης και Σταύρος Μπένος, πάρα πολύ άνθρωποι του μεσαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου... Ελπίζω να γίνει. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, μακάρι να είχα τη βεβαιότητα. Μέχρι στιγμής βλέπω μία κινητικότητα από τον Σπύρο Λυκούδη, αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις. Επειδή μαζί ήμασταν στη Δημοκρατική Αριστερά, σχεδόν μαζί φύγαμε. Εγώ διαγράφηκα, εκείνος με καθυστέρηση ανεξαρτητοποιήθηκε. Εγώ αποπέμφθηκα μάλλον, δεν διαγράφηκα ακριβώς, αλλά αποχώρησα εν τέλει. Μιλάμε με πάρα πολλούς ανθρώπους, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και άλλους και βλέπω με λύπη μου ότι είναι 20 άνθρωποι και περιοχές, που συμφωνούν απόλυτα όχι σε δύο πράγματα, αλλά σε πάνω από δέκα και δεν μπορούν να συγκροτήσουν κάτι σαν αυτό που έγινε η Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του '60 από διάφορα κομματίδια του κέντρου, που ήταν φέουδα ορισμένων πολιτικών».

Δημοσιογράφος: Στη συζήτηση αυτή υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η πρώτη λέει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί στη βάση του κοινού σκοπού υπερισχύει τελικά η προσωπική φιλοδοξία του καθενός....

Γ. Ψαριανός: «Είναι εμφανές αυτό... Αυτά προκύπτουν από διαδικασίες. Άμα, έχει ο καθένας το καπετανάτο του και πιστεύει ότι σε αυτόν στηρίζει τις ελπίδες της η χώρα... Πρέπει να ξεκαβαλήσει από το καλάμι, όπως και αν το λένε».

* Για Ποτάμι:

Δημοσιογράφος: Έχετε μία μεγαλύτερη προσέγγιση με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι...

Γ. Ψαριανός: «Ναι, συμμετέχω στην επιτροπή διαλόγου, αλλά δεν είμαι ενταγμένος στο Ποτάμι. Ως βουλευτής εκλέχτηκα με τη Δημοκρατική Αριστερά. Τώρα είμαι ανεξάρτητος και θα παραμείνω όσο υπάρχει αυτή η Βουλή. Δεν πρόκειται να ενταχθώ στο Ποτάμι. Δεν είναι σωστό και δεν θέλω. Ούτε για το Ποτάμι είναι σωστό, ούτε για εμένα. Και δεν θα το έκανα έτσι κι αλλιώς. Αν την Κυριακή γίνονταν εκλογές, θα σας έλεγα ότι από τα υπάρχοντα σχήματα θα ψήφιζα Ποτάμι, το έχω ξαναπεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκω στο Ποτάμι. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στη συγκρότηση του χώρου που περιέγραψα προηγουμένως, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού».

Δημοσιογράφος: Επειδή υπάρχει σε εξέλιξη και η πρωτοβουλία που θέλει ν' αναλάβει και ο Σπύρος Λυκούδης, αντιλαμβάνομαι ότι θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει μία όσμωση μεταξύ των...

Γ. Ψαριανός: «Μία συνεννόηση πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε. Έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ των κκ Θεοδωράκη και Λυκούδη. Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι και εκτιμώ ότι η ευθύνη ανήκει και στους δύο. Εγώ το χρεώνω περισσότερο στον Σπύρο Λυκούδη βέβαια, διότι κινήθηκε με πολύ μεγάλη διστακτικότητα. Καθυστέρησε πάρα πολύ να δρομολογήσει την αποχώρηση της μεταρρυθμιστικής τάσης από τη Δημοκρατική Αριστερά - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Καθυστέρησε πάρα πολύ αυτό, ενώ έπρεπε να το κάνουμε αμέσως μετά τις εκλογές, για να μην πω από το περσινό συνέδριο. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν άλλοι μύχιοι λόγοι».

Δημοσιογράφος: Δεν διακρίνετε από την πλευρά του Ποταμιού έναν μεγαλισμό, έναν μικρομεγαλισμό;

Γ. Ψαριανός: «Βεβαίως. Γι' αυτό είπα ότι πρέπει όλοι να ξεκαβαλήσουν από τα καλάμια τους. Αλλά ως συγκροτημένος χώρος και με δηλωμένες τις 21 θέσεις που παρουσίασε ο Θεοδωράκης πριν από 15 μέρες, νομίζω ότι είναι σε πολύ λογική κατεύθυνση, αυτή του επαναστατικού αυτονόητου... Αυτό περιγράφει το Ποτάμι. Αυτό περιέγραφε και η Δημοκρατική Αριστερά με τον Φώτη Κουβέλη και με όλους εμάς, αλλά δυστυχώς την έκανε γυριστή για την δημοφιλή πλειοδοσία λαϊκισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

Δημοσιογράφος: Με το κλίμα που διαμορφώνεται στη Βουλή και με τις διαδικασίες που η κυβέρνηση ακολουθεί, τα αυτογκόλ είναι συνεχή...

Γ. Ψαριανός: «Γι' αυτό και δεν βλέπω να προκύπτουν εύκολα οι 180... Είναι πολύ πιθανό να πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο. Εγώ ελπίζω κυβέρνηση ν' αλλάξει πολιτικές. Όχι να υποσχεθεί παπάδες και Ζάππεια και διάφορες συριζονιές, ότι "θα δώσουμε και θα κάνουμε", αλλά να υποσχεθεί δίκαιη κατανομή των βαρών από εδώ και πέρα μέχρι να βγει η χώρα από το αδιέξοδό της και μέχρι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή της πορεία...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα