Ο Γ. Πλακιωτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την αντιμετώπιση της ανεργίας:

«Για να κάνεις πολιτική και να προχωρήσεις σε αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις, πρέπει να γνωρίζεις την πραγματική κατάσταση. Η ανεργία αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε. Μαγικές λύσεις
και μαγικές συνταγές στο ζήτημα της ανεργίας δεν υπάρχουν. Χρειάζεται προσήλωση στον αναπτυξιακό στόχο, δηλαδή δημιουργία ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας με απασχόληση και επένδυση σε στρατηγικούς τομείς όπου η χώρα μας έχει στρατηγικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρωτοπορεί. Είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες... Υπάρχουν τομείς που οφείλουμε να επενδύσουμε. Από την άλλη πρέπει να υπάρξει και πολιτική σταθερότητα και ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι. Το δεύτερο σκέλος, το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς, είναι το κομμάτι των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Είναι από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία διαχειριζόμαστε και στα οποία φιλοδοξούμε όχι απλά να λειτουργήσουμε ως κοινωνικά επιδόματα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά προσπαθούμε με εξειδικευμένες και στοχευμένες δράσεις να εξοπλίσουμε τον δυνητικά ωφελούμενο με τα πλεονεκτήματα και τις δεξιότητες, ώστε να καταστεί ελκυστικός στην αγορά εργασίας... Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε εξειδικευμένα προγράμματα, σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας μας. Ενώ μέχρι τέλος του έτους θα τρέξουν προγράμματα από το κοινωνικό ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρή, δηλαδή, πριν την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπου δυνητικά ωφελούμενοι είναι πάνω από 150.000 συμπολίτες μας...».

* Για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις:

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, δεν πρόκειται να μειωθούν κύριες συντάξεις, δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας, δεν θα κάνουμε καμία ανατροπή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν θα υπάρξει καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα».

Δημοσιογράφος: Με επικουρικές και εφάπαξ;

Γ. Πλακιωτάκης: «Εκεί υπάρχει μία ισορροπία των ταμείων, η οποία είναι απολύτως διασφαλισμένη και βεβαίως ο συντελεστής βιωσιμότητας, αλλά και νοικοκυρέματος, που εφάρμοσε η κυβέρνηση, δεν δημιουργεί ξανά ελλείμματα και διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρικές...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Στο τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε και την μελέτη του ΚΕΠΕ για την διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Αυτό που ουσιαστικά θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση η καταβολή και των επικουρικών, αλλά και των συντάξεων για τις επόμενες γενιές...».

Δημοσιογράφος: Μετά από πόσο καιρό που θα βγει κάποιος στη σύνταξη, θ' αρχίσει να παίρνει τις αποδοχές του;

Γ. Πλακιωτάκης: «Προωθείται το Κέντρο Απονομής Συντάξεων και μέχρι τέλος του έτους, θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία όπου, ουσιαστικά, μέσα σ' ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορεί ο δυνητικά ωφελούμενος συνταξιούχος να πάρει στη σύνταξή του... Η γρήγορη απονομή των συντάξεων είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και θα γίνει πραγματικότητα μέχρι τέλος του έτους...».

* Για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις:

«Όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, νομίζω η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όσον αφορά τις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων ήδη λειτουργεί ανεξάρτητη επιτροπή η οποία εξετάζει ad hoc περιπτώσεις... Για τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε από τη μία πλευρά να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη φυσικά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιουδήποτε αλλαγές όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο ή το lockout. Γίνεται διαπραγμάτευση αυτή την ώρα και πιστεύω να βρεθεί η χρυσή τομή».

* Για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση εκλογών:

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι μπορεί να κινδυνεύσουν καταθέσεις από εκλογικό αποτέλεσμα;

Γ. Πλακιωτάκης: «Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην ελληνική κοινωνία είναι ότι η χώρα μας οφείλει να συνεχίσει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να υπάρξει μία πολιτική σταθερότητα. Και η ανάπτυξη και η αλλαγή σε επίπεδο οικονομίας ή κοινωνίας χρειάζονται και εθνικές πολιτικές και συναίνεση δυνάμεων. Το ασφαλιστικό, για παράδειγμα, επειδή είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, θα πρέπει να είναι πέρα από οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση».

* Για ενδεχόμενες συνεργασίες:

Δημοσιογράφος: Εσείς θα καλούσατε τους συναδέρφους σας από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να καθίσετε μαζί και να συμφωνήσετε:

Γ. Πλακιωτάκης: «Οφείλουμε σε θέματα τα οποία άπτονται πέρα από των δικών μας χρονικών περιθωρίων ή ζητήματα που αφορούν τις επόμενες γενιές, να βρούμε κοινούς στόχους. Αλλά, όλα αυτά προϋποθέτουν το να υπάρξουν ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις και όχι μαξιμαλιστικές προτάσεις ή να μην υπάρχει κανένας οικονομικός σχεδιασμός... Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Πρέπει να καταθέσει την δική του πρόταση για την προοπτική της ελληνικές οικονομίας, αλλά όταν τη μία μέρα μιλάμε για σκίσιμο μνημονίων, την άλλη μιλάμε για στάση πληρωμών, καταλαβαίνατε ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα κύμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία... Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει πετύχει τους στόχους της και οφείλουν και οι εταίροι από την πλευρά τους ν' ανταποκριθούν στις αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις δύσκολες αποφάσεις. Αυτή την ώρα πρέπει να προχωρήσουμε και σε φοροελαφρύνσεις, αλλά κυρίως σε αποκατάσταση αδικιών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, διότι τώρα που πάμε να ξεπεράσουμε τον κάβο, προφανώς και θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση σε αυτή την πορεία και να μην διακινδυνευτεί με κανένα τρόπο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα