Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Μηλιός, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη σχέση κυβέρνησης - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Έχουμε ένα πρόβλημα ότι η κυβέρνηση μας έχει κόψει την πληροφόρηση για στοιχεία στατιστικού περιεχομένου, μέχρι να δημοσιοποιηθούν, αλλά και για διεργασίες που γίνονται στο ευρύτερο περιβάλλον της Ευρώπης ή στο παγκόσμιο, για το οποίο πρέπει να έχουμε άμεση και από πρώτο χέρι ενημέρωση...
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι καταστροφή για τη χώρα, προσπαθεί δηλαδή να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία μέσα από το φόβο. Το 2012 έπαιζε αυτή την ιστορία με την έξοδο από το ευρώ και είχε παρασύρει και τους διεθνείς φίλους της να παίξουν το ίδιο παιχνίδι. Κατόπιν, όμως, οι διεθνείς φίλοι της -και πρώτη απ' όλους η κ. Μέρκελ- ομολόγησαν ότι τέτοια περίπτωση δεν υφίσταται ποτέ, διότι θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης εντός μηνών και τώρα έχουν βρει ένα άλλο παιχνίδι -σαν φάρσα μου ακούγεται, αλλά και από ηθική άποψη είναι απαράδεκτο-, ότι θα βγάλουν τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Η πολιτική πρέπει, μ' ένα τρόπο, να είναι η τέχνη του δημόσιου συμφέροντος. Δεν μπορεί να υπονομεύουμε τη χώρα, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να προτάσσουμε καθαρά προσωπικές στάσεις και λογικές του τύπου του κ. Γεωργιάδη».

* Για το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, είναι απολύτως εφικτό και κοστολογημένο... Δεν θα πρέπει η χώρα μας να βρίσκεται σε μια κατάσταση εξάρτησης από δανειστές, είτε εγχώριους, είτε διεθνείς. Το δημόσιο, δηλαδή, θα πρέπει να μπορεί να ξεφύγει από αυτή την εξάρτηση, να γίνει αξιόχρεο, να μπορεί να δανείζεται, αλλά ακριβώς επειδή δεν θα είναι υπό τη θηλιά και την απειλή του χρεοστασίου, οποιουδήποτε στο μέλλον. Πέρα από τις αγορές χρειαζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο το δημόσιο συμφέρον».

* Για τις αξιολογήσεις στο δημόσιο:

«Πρώτον, ο έλεγχος των πλαστών στοιχείων είναι μια διαδικασία αυτόνομη από την αξιολόγηση. Δεν είναι αξιολόγηση ο έλεγχος. Δεύτερον, όλες οι έγκυρες επιτροπές στη χώρα και διεθνώς -η επιτροπή της Βουλής, η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης-, έχουν δείξει ότι αυτή η λογική ότι το 15% των υπαλλήλων από κάθε υπηρεσία κόβεται, μπαίνει σε διαθεσιμότητα, είναι καταστροφική, διαλύει την ικανότητα και το φρόνημα των υπαλλήλων να δουλέψουν, διαλύει την συνοχή κ.λπ.. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών πρώτα απ' όλα και μέσα από αυτή την αξιολόγηση να δούμε τι κάνει κάθε υπάλληλος... Από την άλλη πλευρά έχουμε τα λεγόμενα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση την πέμπτη και μετά θ' ακολουθήσει και η έκτη, που ένας αριθμός δημοσιών υπαλλήλων, ως αριθμός, πρέπει να φύγει, σ' ένα υποστελεχωμένο δημόσιο, όταν στο υπουργείο Παιδείας βγαίνει πόρισμα ότι λείπουν 2.810 διοικητικοί υπάλληλοι...».

* Για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Νέας Δημοκρατίας:

«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τη Νέα Δημοκρατία, διότι βλέπουμε ότι το σχέδιο είναι τόσο διαφορετικό, που δεν υπάρχει κοινή βάση συζήτησης... Η ατζέντα που μπαίνει στο τραπέζι είναι αυτή που καθορίζει και τη δυνατότητα ή μη συνομιλίας. Εμείς θα βάλουμε μια εντελώς διαφορετική ατζέντα και είναι θέμα των κομμάτων που θα υπάρχουν τότε, αν αυτή η ατζέντα είναι ανεκτή σε αυτά για να συζητήσουμε με τη κυβέρνηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα