Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και πρώην υπουργός, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε στις 5/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την αναγκαιότητα που έρχεται να καλύψει το Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού:

«Όλο αυτό το διάστημα -τα δύο τελευταία χρόνια ουσιαστικά-, δεν εκφράζεται η δημοκρατική παράταξη και ο δημοκρατικός κόσμος οργανωμένα και συντεταγμένα και έχει δει δυστυχώς τον πολιτικό του φορέα να είναι -στην καλύτερη περίπτωση- μια συνιστώσα μιας κυβέρνησης χωρίς όρια και χωρίς να λειτουργεί με θεσμικές
εγγυήσεις συγκυβέρνησης, να ασφυκτιά, να μην εκφράζεται και να φεύγει ακόμη και εκλογικά και να κάνει διαφορετικές επιλογές. Άρα, νομίζω ότι όταν ιδρύεται και συστήνεται ένας πολιτικός φορέας, το αν θα έχει διάρκεια θα φανεί από την αναγκαιότητα που έρχεται να καλύψει. Δική μου άποψη και του κινήματος μας ήταν ότι υπήρχε άμεση αναγκαιότητα να υπάρξει αυτή η έκφραση μιας πολιτικής δύναμης, η οποία, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, φαίνεται ότι ελλείπει και ότι δεν μπορούσε να εκφραστεί με τα παλιά δεδομένα...».

* "Το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είναι πλαστό":

«Το μεγάλο δίλημμα για μας δεν έχει καμία σχέση με τα πλαστά ακόμη διλήμματα "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο", διότι αποδείχτηκε ότι και ο κ. Σαμαράς, ως άκρως αντιμνημονιακός, ανέλαβε την εξουσία και ο κ. Τσίπρας ήδη άρχισε να κάνει όλες εκείνες τις κυβιστήσεις και ως άκρως αντιμνημονιακός να δεσμευτεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δουν πολύ πιο μακριά απ' ό,τι βλέπαμε μέχρι τώρα. Να συνεχιστούν, δηλαδή, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, που σε αυτήν την ταραγμένη διετία με τις πιο δύσκολες συνθήκες από την μεταπολίτευση και μετά, τολμήσαμε και κάναμε. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες απαρίθμησε ο κ. Σαμαράς, χωρίς να φείδεται λόγων, αλλά οικειοποιώντας τες και παρουσιάζοντας τες σαν δικά του επιχειρήματα... Καλλικράτης, διαύγεια ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές προμήθειες και για πρώτη φορά οικονομικός εισαγγελέας και νομοθετικό πλαίσιο φορολογικής σύλληψης φοροδιαφυγής...».

* "Τα συνθήματα δεν είναι επιλογή του κινήματος":

«Τα συνθήματα και οι συνειρμοί είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι απαραίτητα και επιλογή του δικού μας κινήματος... Οι κινηματικές ρίζες είναι μια παρακαταθήκη. Από εκεί και έπειτα, όμως, το να συζητήσουμε και να υπάρχει μια κινηματική οικοδόμηση σε οργανωτικό, ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύω ότι κάθε άλλο πάρα παλιό είναι. Γιατί το παλιό ζούσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είχε γίνει κατεστημένο. Ας μην το συγκρίνουμε, λοιπόν, με το παρεφθαρμένο κινηματικό που δυστυχώς λόγω των χρόνων υπήρξε...».

* "Εγώ δεν έχω ακούσει κανένα ψηφοδέλτιο με την οικογένεια Παπανδρέου":

«Εγώ δεν έχω ακούσει κανένα ψηφοδέλτιο με την οικογένεια Παπανδρέου για να είμαι ειλικρινής. Αντίθετα επειδή συμμετέχω στην επεξεργασία του ψηφοδελτίου, βλέπω ότι είναι πολύ συνειδητή επιλογή του κινήματος μας να κάνουμε μια επιλογή προσώπων νέων και δυναμικών, όχι για να γεμίσουμε τα ψηφοδέλτια μας απλώς, που ίσως γινόταν τις προηγούμενες φορές, αλλά γιατί υπάρχει ένα πολύ ζωντανό και δυναμικό κομμάτι νέων ανθρώπων, μορφωμένων, έμπειρων μέσα από την μόρφωση τους και την εκπαίδευση τους πλέον και κυρίως αποφασισμένων να κάνουν αυτό το καινοτόμο και να δράσουν με πολιτικό τρόπο, που θα είναι πολύ πιο υπερβατικός από αυτόν που πιστεύουμε ακόμα και εμείς σήμερα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα