Ο Γ. Μιχελάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, μίλησε στις 12/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την υπερφορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ:

«Το βασικότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι η υπερφορολόγηση. Η χώρα από το 2010 μπήκε σε μια δίνη, την οποία δεν την έχει ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία. Η προσπάθεια να βγούμε από αυτή, από το 2012 που η τρικομματική κυβέρνηση τον πρώτο χρόνο και η Νέα Δημοκρατία
με το ΠαΣοΚ τον δεύτερο ανέλαβε... Μην ξεγελιόμαστε πήραμε το αεροπλάνο με φωτιά στο πιλοτήριο και η προσπάθεια ήταν να μην πέσει στη γη... Στον ΕΝΦΙΑ το βασικό πρόβλημα είναι η υπερφορολόγηση και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, έθεσε το ζήτημα και είπε ότι εμείς έχουμε σαν στόχο τη μείωση της φορολόγησης, είτε αυτό αφορά πρόσωπα, είτε αφορά επιχειρήσεις, είτε οτιδήποτε άλλο και σιγά - σιγά γίνονται κινήσεις. Για να γίνουν και να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι φοροελαφρύνσεις και να μην πάνε στον βρόντο, θα πρέπει η οικονομία να τις αντέξει. Αν, λοιπόν, δεν φτιαχτεί το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, δεν θα κάνουμε δουλειά και σ' ένα - δύο χρόνια -δεν ξέρω πόσο- θα ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Κακά τα ψέματα ζούμε μια πρωτοφανή κρίση και η έξοδος από αυτή δεν είναι ευχάριστος περίπατος... Δεν σας λέω ότι λύθηκε το ζήτημα, αλλά έγιναν σημαντικές βελτιώσεις. Και αυτό θα πρέπει να το πούμε και στον κόσμο. Για παράδειγμα, όσον αφορά το θέμα των οικοπέδων που ήταν εκτός σχεδίου, λαμβάνεται, πλέον, υπόψη -όχι αυτό που ίσχυε, το έκτρωμα που είχε γίνει-, η ευνοϊκή τιμή για τον φορολογούμενο ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Αυτό μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση γι' αυτούς τους οικοπεδούχους και αφορά πάνω από 1.000.000 ανθρώπους. Επιπλέον, μειώνεται κατά 20% και ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος στα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους. Αυτό αφορά τουλάχιστον 700.000 ανθρώπους... Δεν σας λέω ότι με αυτά λύνεται το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για συγκεκριμένα βήματα για την υπερφορολόγηση. Ήδη, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, θα υπάρξουν νέες φοροελαφρύνσεις...».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η αριθμητική της Βουλής το επιτρέπει. Να το πω έτσι ψυχρά. Εφόσον υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες, οι οποίες θα φτιάξουν κάποια πράγματα, πιστεύω ότι και οι πολιτικές συνθήκες θα επιτρέψουν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Δημοσιογράφος: Εξαρτάται και από το πρόσωπο λέτε;

Γ. Μιχελάκης: «Καταρχήν, πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα μαζευτούν 180 ψήφοι και όχι για το ποιος θα είναι αυτός, ο οποίος θ' ανέβει στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Τι συμβολίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα μας; Δεν είναι το σύμβολο της ενότητας ενός λαού; Γι' αυτό ο νομοθέτης δεν προέβλεψε στο σύνταγμα το 151 -τη σχετική πλειοψηφία- αλλά μια διευρυμένη πλειοψηφία των 180. Για να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που εκφράζουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα συναινέσουν και θα συμφωνήσουν σ' ένα πρόσωπο, το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα ενός έθνους... Ο κ. Κουβέλης είναι για μένα ένα πρόσωπο, το οποίο πράγματι συγκεντρώνει όλες αυτές τις πιθανότητες που πρέπει να έχει ένας πολιτικός που θ' αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας. Όμως προσωπικότητες και από τον χώρο της κεντροδεξιάς και από τον χώρο της κεντροαριστεράς που έχουν αυτά τα προσόντα υπάρχουν. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λειψανδρία σε αυτήν την χώρα. Και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά υπάρχουν πρόσωπα που πραγματικά μπορούν να γίνουν το σύμβολο της ενότητας της χώρας, στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα