Ο Γ. Μεϊμάρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

O διαχειριστής του ηλεκτρονικού περιοδικού "Μεταρρύθμιση", Γιάννης Μεϊμάρογλου, μίλησε στις 25/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» με θέμα «Κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο: υπάρχει αριστερή προοδευτική απάντηση;» μεταξύ άλλων, είπε:

«Αριστερή προοδευτική απάντηση στην κρίση θα ήταν το να βγούμε από την κρίση με τέτοιο τρόπο, ώστε όλη η κοινωνία να πάει μπροστά και να μην ευνοηθούν μόνο οι σημερινοί έχοντες, που έχουν και πολύ μεγάλη ευθύνη για το ότι μπήκαμε στην κρίση. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει

να βγούμε με έναν τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνουν επενδύσεις, να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο να μπορεί πράγματι να εισπράττει τους φόρους, αναλογικά από τον καθένα, σύμφωνα με αυτό που πρέπει να πληρώνει. Αυτό έχει σημασία για να πάμε μπροστά».

Δημοσιογράφος: Ο τρόπος που το ορίζετε, επαναπροσδιορίζει την οπτική μέσα από την οποία ορίζουμε μέχρι τώρα το "αριστερό"...

Γ. Μεϊμάρογλου: «Ακριβώς. Να μην βγούμε από την κρίση και να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει, όπως δυστυχώς ορισμένοι πιστεύουν ότι θα γίνει. Πρέπει να αναδιοργανωθούμε, να αξιοποιήσουμε αυτή τη κρίση σαν μια ευκαιρία, για να μην ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Να επικρατήσει άλλη λογική στην οργάνωση του κράτους και της κοινωνίας μας».

Δημοσιογράφος: Εάν σας ζητούσα να μου ορίσετε με έναν τρόπο, το τείχος ανάμεσα σε μια αριστερή προοδευτική πρόταση και μια δεξιά συντηρητική ή νεοφιλελεύθερη πρόταση, ποιος θα ήταν ο κεντρικός του κορμός; Ποιο ζητούμενο είναι αυτό το οποίο διαχωρίζει;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Ας μην μιλάμε πια για τείχη. Προτιμώ τον διαχωρισμό μιας λύσης, μιας εξόδου σε συντηρητική κατεύθυνση και μιας λύσης σε προοδευτική κατεύθυνση. Προοδευτική κατεύθυνση θεωρώ την έξοδο απ' την κρίση, που θα μας οδηγήσει σε μια ανάπτυξη που θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινωνία».

Δημοσιογράφος: Και η αντιπρόταση από την δεξιά πλευρά... Ποια είναι η οπτική;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Η συντηρητική έξοδος θα είναι γυρίσουμε σε ένα καθεστώς στο οποίο βρισκόμασταν, να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν, να ζουν με τον τρόπο που ζούσαν και να βολευόμαστε όλοι, όπως είπε και ο κ. Πάγκαλος, ότι όλοι βολευτήκαμε σε ένα σύστημα. Θα ήταν νομίζω και πιο σωστό, διότι όλοι αυτό κάναμε, αλλά προφανώς άλλοι βολεύτηκαν περισσότερο και άλλοι κατ' ανάγκη ή όσο μπορούσαν».

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην δεξιός προσδιορισμός, έτσι δεν είναι; Γιατί όπως το περιγράφετε έχω την αίσθηση ότι είναι μια αριστερή λογική...

Γ. Μεϊμάρογλου: «Από το "αριστερά" και το "δεξιά" προτιμώ τον διαχωρισμό ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Δεν υπάρχουν αποφάσεις που παίρνουν αριστερά κόμματα οι οποίες είναι σε συντηρητική κατεύθυνση; Αν έβγαινε ένα αριστερό κόμμα και έλεγε να γυρίσουμε στη δραχμή, θα σήμαινε ότι θα επρόκειτο για μια αριστερή πρόταση; Μπορεί να είναι αριστερή, αλλά δεν είναι προοδευτική».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα