Ψηφίζουν οι Τσέχοι

Οι Τσέχοι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα και αύριο για να εκλέξουν το διάδοχο του ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους, επιλέγοντας ανάμεσα στο βετεράνο της αριστεράς Μίλος Ζέμαν και τον αριστοκράτη της δεξιάς Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, σε μια αναμέτρηση που προαναγγέλλεται ότι θα είναι στήθος με στήθος.

Οι δύο αντίπαλοι είχαν έρθει στήθος με στήθος ήδη στον πρώτο γύρο αυτών των προεδρικών εκλογών, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, με 24,21% για τον Ζέμαν, πρωθυπουργό από το 1998 ως το 2002, και 23,4% για τον Σβάρτσενμπεργκ, υπουργό Εξωτερικών στους κόλπους της κυβέρνησης η οποία προωθεί

πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας του Πετρ Νέτσας.

Όποιο κι αν θα είναι το όνομα του νέου ενοίκου του Πύργου της Πράγας, της παλιάς βασιλικής κατοικίας που έγινε το 1918 έδρα της προεδρίας, οι Τσέχοι θα έχουν επιλέξει έναν φιλοευρωπαίο και θα έχουν γυρίσει έτσι τη σελίδα του πολύ ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, η δεύτερη πενταετής θητεία του οποίου εκπνέει στις 7 Μαρτίου.

"Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ είναι ένας πεπεισμένος συνήγορος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενώ ο Μίλος Ζέμαν είναι ένας πραγματιστής ικανός να αλλάζει θέση με ευελιξία", προειδοποιεί ωστόσο ο δημοσιολόγος Γιόζεφ Μλέινεκ του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

Εκτός από τη στάση τους έναντι της ΕΕ, στην οποία η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε το 2004, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεθούν κοινά σημεία ανάμεσα στον 68χρονο Ζέμαν, έναν αριστερό οικονομολόγο γνωστό για τις έντονες δηλώσεις του και συχνά κατηγορούμενο για λαϊκισμό, και τον 75χρονο Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος κατάγεται από μια παλιά πριγκιπική γενιά και είναι υποστηρικτής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των παραδοσιακών αξιών.

Ο Σβάρτσενμπεργκ είναι θαυμαστής του Βάτσλαβ Χάβελ (1936-2011), πρωταγωνιστή της "βελούδινης επανάστασης", ακούραστου αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προέδρου στην περίοδο 1989-2003. Ο Ζέμαν, ο οποίος υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1968 ως το 1970, υποστηρίζεται από τον Κλάους, πρώην οικονομολόγο και πολιτικό αντίπαλο του Χάβελ.

Έχοντας την υποστήριξη των συνδικάτων, ο Ζέμαν κερδίζει πόντους στο εκλογικό σώμα της αριστεράς και στην επαρχία που πλήττεται από την οικονομική αναδιάρθρωση. Αντίθετα από τον σφόδρα αντικομμουνιστή αντίπαλό του, ζήτησε την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Ανθρωπιστής και συντηρητικός, ο Σβάρτσενμπεργκ έχει από την πλευρά του μεγάλη υποστήριξη στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ο χαρισματικός "πρίγκιπας" είναι επίσης το φαβορί των καλλιτεχνικών κύκλων και των νέων των πόλεων.

Ο δεύτερος γύρος είναι μια "σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, το αποτέλεσμα της οποίας θα μας πει πολλά για την Τσεχική Δημοκρατία", αναλύει η εφημερίδα "Ντνες".

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά σήμερα από τις 15:00 ως τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) κι αύριο Σάββατο από τις 09:00 ως τις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αύριο το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα