Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

O Γιώργος Κουτρουμάνης, μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 25/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα: "Για να υπάρξει αυτή η συμφωνία, πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά της Τρόικας":

«Εκείνο που θα ευχόμασταν όλοι είναι να υπάρξει μία συμφωνία, τώρα. Από εκεί και μετά, για να υπάρξει αυτή
η συμφωνία, πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά της Τρόικας, βέβαια. Δεν λέω από την ελληνική πλευρά, γιατί αυτά που ζητούνται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα αποδεχτεί κανείς... Το πρώτο μέρος της συμφωνίας αφορά τη συζήτηση που γίνεται για το δημοσιονομικό κενό. Εάν υπάρξει συμφωνία εκεί, νομίζω τα πράγματα γίνονται εύκολα και για τα υπόλοιπα θέματα, γιατί υπάρχει μία μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην προσέγγιση που έχει η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών κι αυτά που υποστηρίζει η Τρόικα. Μιλάμε για περίπου 2 δισ., 1,8 δισ. ευρώ. Αν κλείσει η ψαλίδα σε αυτή την υπόθεση που λέγεται δημοσιονομικό κενό, νομίζω ότι μετά μπορούν να κλείσουν ευκολότερα και τα υπόλοιπα θέματα. Εάν παραμείνουμε σε αυτή τη διαφορά, θα υπάρχει εμμονή της Τρόικας για μέτρα και σε άλλους τομείς, πέρα από τα θέματα που αφορούν τους φόρους».

Δημοσιογράφος: Το άλλο δύσκολο κομμάτι είναι το ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις που ζητούν στις περικοπές των συντάξεων...

Γ. Κουτρουμάνης: «Ναι. Αυτό συνδέεται όμως με το δημοσιονομικό κενό. Δηλαδή, για μία ακόμη φορά, πιέζουν αυτό το κενό να καλυφθεί με μέτρα που αφορούν τις δαπάνες για τις συντάξεις».

Δημοσιογράφος: Από την ενημέρωση που έχετε, προκύπτει διαφορετική προσέγγιση από την Κομισιόν και διαφορετική από το ΔΝΤ;

Γ. Κουτρουμάνης: «Ναι. Φαίνεται ότι σε όλα τα επίπεδα υπάρχει μία διαφοροποίηση, όχι μόνο στο θέμα αυτό...».

* Για plan b της ελληνικής κυβέρνησης: "Σε επίπεδο πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης γίνεται μία τέτοια συζήτηση. Δεν μπορώ να πω ότι έχουν καταλήξει στο α ή το β":

Δημοσιογράφος: Αν δεν είναι εφικτό να υπάρξει μία συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, έχετε συζητήσει, οι κυβερνητικοί εταίροι, ένα plan b για την επόμενη μέρα;

Γ. Κουτρουμάνης: «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και φαντάζομαι ότι έχει συζητηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης... Είναι σε μία τέτοια συζήτηση. Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να πω ότι έχουν καταλήξει στο α ή το β. Εν πάση περιπτώσει, η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι, σε αυτή τη συνάντηση προετοιμασίας -θα ακολουθήσει η επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα-, να υπάρξει μία συγκεκριμενοποίηση της ατζέντας και περιορισμός των θεμάτων που έχουν ανοίξει στο τραπέζι, γιατί είναι διαφορετικό να μιλάμε για όλα, για ό,τι εκκρεμότητα υπάρχει, με βάση τις προτάσεις ή τις εμμονές της Τρόικας, τα τελευταία χρόνια. Αν όλα αυτά παραμείνουν στο τραπέζι είναι πολύ δύσκολο, θεωρώ, να κλείσει το θέμα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου».

* "Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να υποχωρήσει και δεν θα υποχωρήσει, στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να δεχθεί μείωση των κύριων συντάξεων":

Δημοσιογράφος: Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να πάει η ελληνική πλευρά; Σε ποιο κομμάτι μπορεί να πει ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί ή αυτό μπορούμε να το δεχθούμε;

Γ. Κουτρουμάνης: «Η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί πολλά πράγματα, τα οποία είναι στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού. Από εκεί και μετά, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει και δεν θα υποχωρήσει. Στο κομμάτι των εργασιακών, το θέμα των ομαδικών απολύσεων και το θέμα της εφαρμογής του lock out, είναι δύο πολύ κρίσιμα θέματα. Κατά τα λοιπά, στο θέμα των εργασιακών έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Στα ασφαλιστικά και εκεί υπάρχουν ζητήματα κυρίως που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, το επίπεδο των συντάξεων των επόμενων ετών. Εκεί δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά και να δεχθεί μείωση των κύριων συντάξεων, που προτείνεται με διάφορες μορφές από την πλευρά των τροϊκανών».

Δημοσιογράφος: Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε τις εξαιρέσεις που υπάρχουν στο όριο των συντάξεων σε ορισμένες κατηγορίες;

Γ. Κουτρουμάνης: «Εδώ θεωρώ ότι υπάρχει μία παρεξήγηση. Και δικαιολογημένα πολλές φορές λέγεται, γιατί κάποιοι να έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Υπήρξε μία συζήτηση το 2010. Συμφωνήσαμε τότε με την Τρόικα ότι έπρεπε να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο μίας πενταετίας -έπειτα περιορίστηκε σε τριετία-, για τα ενδιάμεσα όρια κι αυτό για λόγους και νομικούς και κοινωνικούς. Δεν μπορείς σήμερα, σε έναν άνθρωπο που μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί το 2008, το 2010 ή το 2012, να πεις ότι "επειδή παρέμεινες στην εργασία σου, θα τιμωρηθείς και θα εγκλωβιστείς να υπηρετήσεις 5 - 10 χρόνια". Από 1-1-2013 και μετά, όσοι πληρούν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έχουν τα αυστηρότερα όρια. Δηλαδή το 62, αν συμπληρώσουν 40 χρόνια ή τα 67. Επομένως, δεν θεωρώ ότι υπάρχει εκεί πεδίο τέτοιο που να μπορεί κανείς να συζητήσει τα ενδιάμεσα όρια, γιατί είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα. Θα ήταν μία ανατροπή η οποία δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα».

* Για ομαδικές απολύσεις και lock out: "Θεωρούσαμε ότι το θέμα αυτό είχε κλείσει":

Δημοσιογράφος: Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του lock out;

Γ. Κουτρουμάνης: «Στις συναντήσεις που είχαμε, δεν διαπίστωσα ότι υπάρχει διαφορετική θέση. Είχαμε συμφωνήσει μάλιστα και για το lock out, σε μία βελτίωση της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά το δικονομικό της μέρος. Να μπορούν, δηλαδή, να εκδίδονται αποφάσεις δικαστικές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από εκεί και μετά, ήταν κάτι το οποίο είχε υιοθετηθεί και από την πλευρά της Τρόικας και για τις ομαδικές απολύσεις, άρα θεωρούσαμε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει».

Δημοσιογράφος: Αλλά δεν έκλεισε, όμως;

Γ. Κουτρουμάνης: «Ναι, γιατί το ΔΝΤ σε αυτά εμμένει εδώ και χρόνια. Δηλαδή, στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, που εν πάση περιπτώσει έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, μέχρι ακραία θα έλεγα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να υπάρξει μία ομαλοποίηση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε νέα ανασφάλεια στο συγκεκριμένο χώρο».

* "Θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν υπάρχει. Ο κ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο κ. Βενιζέλος έχουν στηρίξει την κυβέρνηση και θα τη στηρίξουν στις επιλογές εκείνες που έχουν συμφωνηθεί":

Δημοσιογράφος: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετά την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ, το ΠαΣοΚ ενδεχομένως βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση... Θα ήθελα τη γνώμη σας και κυρίως στο κομμάτι των ερμηνειών που λένε ότι αποσταθεροποιείται επί της ουσίας και το κόμμα σας και η κυβέρνηση από την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου...

Γ. Κουτρουμάνης: «Το τελευταίο δεν το δέχομαι, γιατί και ο κ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο κ. Βενιζέλος έχουν στηρίξει την κυβέρνηση και θα τη στηρίξουν στις επιλογές εκείνες που έχουν συμφωνηθεί. Άρα, θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν υπάρχει. Από εκεί και μετά, επειδή βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση, που αφορά την πορεία της χώρας, από αυτή τη διαπραγμάτευση, ας αφήσουμε τα άλλα θέματα να τα σχολιάσουμε λίγο αργότερα».

Δημοσιογράφος: Ήταν επιβεβλημένη ή απολύτως λογική η πρόταση του κ. Παπανδρέου, όπως λένε αρκετά στελέχη;

Γ. Κουτρουμάνης: «Έχει δικαίωμα ο καθένας να εκφράσει μία άποψη. Θα ήθελα να μην το σχολιάσω τώρα όμως, γιατί αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρέπει περισσότερο να αφοσιωθούμε όλοι σε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή σε μία πολύ πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα