Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός και μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στις 23/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την τροπολογία σχετικά με τις οφειλές - εγγυητικές επιστολές:

«Είναι το θέμα της αξιολόγησης που έβαλε η τρόικα. Φαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα το τελικό κείμενο και θα υπάρξουν αλλαγές μέχρι και

την τελευταία στιγμή που θα ψηφιστεί, ξεπερνιέται το πρόβλημα της κατάθεσης εγγυητικών επιστολών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα το να υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις, οι οποίες δεν δίνονται από την πλευρά των τραπεζών. Ουσιαστικά, θα καθιστούσε για πολύ μεγάλο τμήμα άνευ σημασίας την ρύθμιση...».

* "Η προσαύξηση του 4,5% είναι υψηλή. Θα μπορούσε να ήταν στο 2,5%":

«Ένα σημείο που αξίζει να σημειώσουμε αφορά την προσαύξηση. Μέχρι τώρα, η προσαύξηση ήταν 8,5%. Ήταν πολύ υψηλό το επιτόκιο. Τώρα, φαίνεται να διαμορφώνεται στο 4,5%, δηλαδή περίπου στο μισό. Προσωπικά, θεωρώ ότι και αυτή η προσαύξηση είναι υψηλή. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη, διότι μιλάμε για ρυθμισμένη οφειλή. Παλιότερα, όταν υπήρχε ρύθμιση "πάγωνε" το κεφάλαιο μαζί με τις προσαυξήσεις, δεν υπήρχε περαιτέρω προσαύξηση... Αυτό το επιτόκιο θα μπορούσε να είναι της τάξης του 2,5%, όσο είναι περίπου το επιτόκιο καταθέσεων των ταμείων -παίρνω αυτή την βάση-, στην τράπεζα της Ελλάδας, συν 0,5%. Θα μπορούσε να ήταν ένα λογικότερο επιτόκιο... Διότι και το 4,5%, αν κάποιος πρόκειται να εξοφλήσει σε 72 ή 100 δόσεις, είναι μια σημαντική προσαύξηση για τα 6, 7, 10 χρόνια... Στο ΠαΣοΚ είπαμε να δούμε πρώτα το κείμενο της ρύθμιση και μετά να κάνουμε επί μέρους παρατηρήσεις για διορθώσεις...».

* Για έκτακτη εισφορά: "Δεν θα έπρεπε να υπάρχει παράτασή της, αλλά φαίνεται ότι τα οικονομικά δεν βγαίνουν":

Δημοσιογράφος: Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και το ζήτημα της μείωσης της έκτακτης εισφοράς κατά 30%. Η αλήθεια είναι ότι θα περίμενε κανείς, μετά από τόσα χρόνια, να μην υπάρχει παράταση σε αυτή την έκτακτη εισφορά...

Γ. Κουτρουμάνης: «Πράγματι, έτσι είναι, αλλά φαίνεται ότι δεν βγαίνουν τα οικονομικά για να υπάρξει αυτή την στιγμή ουσιαστικά κατάργηση ή ν' αφήσουν να λήξει αυτή η ρύθμιση. Γι' αυτό το λόγο το 70% παραμένει. Είναι βέβαια μια σημαντική επιβάρυνση. Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι γίνεται ένα βήμα και από εκεί και έπειτα εκτιμώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανασχεδιάσει την κατεύθυνση του να καταργήσει και αυτό που παραμένει».

* Για τη μείωση διευθυντών και προϊσταμένων κατά 40% και τις μειώσεις σε μισθούς στο δημόσιο:

Δημοσιογράφος: Σε μια περίοδο που επικρατεί πολύ μεγάλη αναταραχή σε ό,τι αφορά την εξίσωση στα μισθολογικά και στις απολύσεις στο δημόσιο, κάθε ημέρα οι άνθρωποι που εργάζονται στον δημόσιο τομέα βλέπουν και καινούργια πράγματα. Δεν έχει τέλος αυτό;

Γ. Κουτρουμάνης: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει τέλος και όσον αφορά το σκέλος των απολύσεων και σε ό,τι αφορά το σκέλος των αποδοχών. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, πραγματικά, η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο είναι πρωτόγνωρη, διότι κάθε υπάλληλος θεωρεί τον εαυτό του εν δυνάμει απολυόμενο. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της διοίκησης. Νομίζω ότι έπρεπε να είχε ξεκαθαριστεί το πλαίσιο σε σχέση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, έτσι ώστε να μην επικρατεί αυτό το κλίμα ανασφάλειας σε όλο το δημόσιο».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι σας αιφνιδιάζει καθημερινά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης...

Γ. Κουτρουμάνης: «Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πράγματι έχουμε αιφνιδιαστεί από το γεγονός ότι, ενώ είχε συμφωνηθεί ότι πρέπει να προηγηθεί το θέμα της αξιολόγησης και να συνδεθεί με το μισθολόγιο, φαίνεται να γίνονται συζητήσεις ή σχέδια, τα οποία έχουν ως στόχο την εφαρμογή ενός μισθολογίου, χωρίς την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης. Γι' αυτό η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ και η δική μας παρέμβαση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρώ ότι θα επαναφέρουν τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Η σωστή βάση είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο οριστικό πλαίσιο αξιολόγησης, που είναι σημαντικό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει για παράδειγμα ποσόστωση. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και αυτά θα υπάρξουν, εφόσον υπάρξει καθηκοντολόγιο, λογοδοσία, απολογισμός σε κάθε τμήμα της διοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να κριθεί κάθε υπάλληλος με βάση αντικειμενικά κριτήρια».

Δημοσιογράφος: Για τις μειώσεις διευθυντών και προϊσταμένων κατά 40% το γνωρίζατε; Είχε συζητηθεί;

Γ. Κουτρουμάνης: «Όχι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Οι προσαυξήσεις που δίνονται σε στελέχη της διοίκησης αποτελεί μέρος της μισθολογικής πολιτικής που ακολουθείται στο δημόσιο. Εγώ προσωπικά δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο».

Δημοσιογράφος: Το ΠαΣοΚ θα συμφωνούσε; Εσείς συμφωνείτε;

Γ. Κουτρουμάνης: «Όχι. Η άποψή μου και η άποψή μας γενικότερα είναι ξεκάθαρη. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα. Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν ενιαίες αρχές στο μισθολόγιο. Δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που έχουν διαφορετικό μισθολόγιο, ανεξάρτητα από την απόδοσή τους. Από εκεί και έπειτα όμως δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μια ισοπεδωτική λογική. Πρέπει οι αποδοχές να συνδεθούν με την αποδοτικότητα και με τη θέση ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος που ασκεί καθήκοντα διευθυντή 150 - 200 ευρώ το μήνα. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστικό, πραγματικό οικονομικό κίνητρο».

ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα