Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στις 21/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το νομοσχέδιο σχετικά με την εξισορρόπηση εισφορών με βάση τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων:

«Δεν είναι θέμα νόμου. Οι νόμοι υπάρχουν από εκεί και πέρα πρέπει να εφαρμόζονται. Άκουσα την προσέγγιση του διοικητή του ΟΓΑ, του κου Βεργίνη. Εκεί το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει έλλειμμα νομοθεσίας, αλλά το ότι υπάρχει χαμηλή εισπραξιμότητα...».

*
Για το ποσοστό εξόδων των ταμείων που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό:

«Είναι μεγάλο το ποσοστό. Μιλάμε για 42% αυτή τη στιγμή, ενώ σύμφωνα με τη τριμερή χρηματοδότηση στην οποία το κράτος πληρώνει το 1/3, θα έπρεπε να είναι περίπου στο 33%. Αλλά μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν περιουσία πολλά χρόνια πριν, άρα τώρα, στις συνθήκες κρίσης που υπάρχουν, το δημόσιο θα συνεισφέρει περισσότερα για να μπορέσουν τα ταμεία ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Βέβαια, πέρα από όλα τ' άλλα που συζητάμε για το εσωτερικό των ταμείων και τις αδυναμίες που είναι γνωστές, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και με την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και βέβαια η αδυναμία των επιχειρήσεων ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους... Αν το κράτος σταματήσει να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία αυτή την περίοδο, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν μπορούν τα ταμεία από μόνα τους να σηκώσουν αυτό το βάρος, λόγω της μεγάλης ύφεσης και των τεράστιων απωλειών που είχαν τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της ανεργίας. Το στοίχημα σε σχέση με τα ταμεία δεν είναι να βρούμε τρόπους για παραπέρα μείωση των συντάξεων, αλλά να μπει η χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης. Δηλαδή, το να έχουμε οριακή μείωση της ανεργίας το 2014, θα καταγραφεί ως θετικό αποτέλεσμα και στα ταμεία. Εάν δεν μπούμε σε μια καινούρια πορεία, όπου θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, θα αυξάνονται τα εισοδήματα, προφανώς τα ταμεία τα επόμενα χρόνια θα έχουν σημαντικά προβλήματα... Οριακή μείωση σημαίνει να μειωθεί η ανεργία 1% - 2% μέσα στο 2014. Είναι πολύ σημαντικό. Χωρίς να σημαίνει ότι μεγαλύτερο ποσοστό δεν θα ήταν θετικό για τα ταμεία και τη κοινωνία γενικότερα. Από εκεί και πέρα οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με τη δομή των συντάξεων, με τα όρια ηλικίας κ.λπ. έχουν γίνει με το νόμο 3863, ο οποίος εφαρμόστηκε σταδιακά από το 2011. Το 2015 έχουμε ένα νέο βήμα. Πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο και δύο είναι τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία πρέπει να εξετάσουν τα ταμεία το επόμενο διάστημα και το αρμόδιο υπουργείο. Το ένα είναι η ρύθμιση των οφειλών που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και φαίνεται ότι η τελευταία ρύθμιση που έχει γίνει δεν έχει επιτύχει τους στόχους και το δεύτερο είναι η προσπάθεια για βελτίωση της εισπραξιμότητας. Πρέπει, δηλαδή, τα ταμεία να οργανωθούν σε καλύτερη βάση. Αυτό που γίνεται με τον ενιαίο μηχανισμό είσπραξης είναι θετικό ως μέτρο και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν τα ταμεία. Από εκεί και έπειτα δεν θα υπάρξει λύση, εάν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

* Για ενδεχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε με τη τρόικα, ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού στα παραμετρικά του στοιχεία, όρια ηλικίας κ.λπ.. Βέβαια τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο όλες οι χώρες και η Ελλάδα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες για το ασφαλιστικό και δεν ξέρω αν θα υπάρξει και μια συνολικότερη επαναπροσέγγιση για τα θέματα του ασφαλιστικού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι όλες οι χώρες αξιολογούνται και υπάρχουν ρήτρες και προαπαιτούμενα σε σχέση με τις δαπάνες του ασφαλιστικού... Αν μιλούσαμε πριν από τέσσερα χρόνια θα σας έλεγα ότι η Ελλάδα είχε καθυστερήσει σημαντικά να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ειδικά το 2010 και το 2011 έγιναν σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό... Το στοίχημα και για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα, για να μπορέσουν τα ασφαλιστικά συστήματα ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν τα επόμενα χρόνια, είναι ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης...».

* Για την διεύρυνση των δόσεων:

«Η ρύθμιση με τις 100 δόσεις ή με τη διεύρυνση των δόσεων δεν έγινε. Έχουμε μια ρύθμιση, η οποία αυτή τη στιγμή αφορά 48 δόσεις, αλλά ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί οφειλές και το 2013 και το 2014. Αυτό είναι λογικό, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ύφεση στην αγορά και μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Γι' αυτά τα χρέη όμως του 2013 και του 2014, για να μπει κάποιος στη νέα ρύθμιση, πρέπει να πληρωθούν σε 12 δόσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει τεράστια δυσκολία. Δεν πρέπει οι ρυθμίσεις να γίνονται χωρίς κριτήρια... Πρέπει να επικεντρωθούμε στις επιχειρήσεις που πληρώνουν τις εισφορές τους κάθε μήνα. Θα πρέπει να υπάρξει διευκόλυνση σε ό,τι αφορά τις παλαιότερες οφειλές. Με αυτό το κριτήριο θα μπορέσουμε να εντάξουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και οφειλετών στο σύστημα, για να μπορούν κάθε μήνα να μπαίνουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία...».

* Για τις ρυθμίσεις σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι πρέπει να δούμε εάν θα επιλέξουμε την εξυπηρέτηση των δανείων με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε οφειλέτης ή θα τ' αφήσουμε να παραμείνουν κόκκινα, άρα να μην εισπράττουν τίποτα ούτε οι τράπεζες, ούτε το δημόσιο, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία. Όταν έχει μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων, θα πρέπει να γίνει επαναπροσέγγιση, ώστε τα δάνεια να γίνουν εξυπηρετούμενα, έστω και με μικρότερα ποσά και δόσεις. Διαφορετικά, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και το αποτέλεσμα είναι αρνητικότατο... Δεν μπορεί να υπάρχει καθολικότητα σε αυτό το μέτρο, χωρίς κριτήρια...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα