Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 19/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης:

«Απ' όλο το νομοσχέδιο που δεν ξέρω πόσα άρθρα έχει, μόνο 4 ή 5 αφορούν το θέμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι διάφορες τροπολογίες, άλλες χρήσιμες, άλλες λιγότερο χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση επί της αρχής, ουδείς έχει αντίρρηση -και δεν θα μπορούσε να έχει άλλωστε- ακόμα και για το πενιχρό, σε σχέση με τα προαναγγελθέντα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,
βοήθημα. Ναι θα το στηρίξεις και πρέπει να το στηρίξεις. Από εκεί και έπειτα, το εάν ένα τέτοιο νομοσχέδιο από τους δανειστές - εταίρους ερμηνεύεται ή μπορεί να ερμηνευτεί ως μονομερής πράξη, αυτό αφορά και είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εκείνη το διαχειρίζεται. Εμείς δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε οτιδήποτε, ακόμα και το πενιχρό, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Όμως το τι σημαίνει αυτό και ποιο αποτέλεσμα θα έχει συνολικά για τη θέση της χώρας σε μια εξαιρετικά δυσχερή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εκείνη θα το διαχειριστεί».

* Για την 7μερη συνάντηση και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους:

«Το ότι οι εταίροι δέχτηκαν να γίνει αυτή η 7μερης συνάντηση, μετά από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν προδικάζει και το περιεχόμενο των όσων θα συζητηθούν. Το ότι υπήρξε μια θετική ανταπόκριση στο να υπάρξει αυτό το σχήμα και να συνεδριάσει, το οποίο επί της αρχής μπορεί να είναι ενδιαφέρον, δεν προδικάζει καθόλου το γεγονός ότι αποδέχτηκαν ότι θα είναι λιγότερο ήπιοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα, διότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει σαφές ποιος είναι ο αποδεκτός συμβιβασμός από την ελληνική πλευρά. Είναι αποδεκτό το ενδεχόμενο ρήξης με οποιαδήποτε συνέπεια; Ή ισχύει το με κάθε θυσία παραμονή στο ευρώ;».

Δημοσιογράφος: Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, είπε ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η έξοδος από την ευρωζώνη...

Γ. Κουμουτσάκος: «Αυτό χαίρομαι που το ακούω και κατά καιρούς επαναλαμβάνεται, αλλά θα πρέπει να βάλουμε και ένα περιεχόμενο σε αυτό. Διότι, αν αυτό ορθώς είναι η επιθυμία της κυβέρνησης, πρέπει να γνωρίζουμε και ποιο είναι το επίπεδο του συμβιβασμού που είναι έτοιμη να δεχτεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση, αν πάμε καλά, εάν πάμε πραγματικά σε ρήξη και αν κάποιος έχει αποδεχτεί ποιο θα είναι κόστος αυτής της ρήξης».

* "Η πρόεδρος της Βουλής κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής":

«Χθες ζήσαμε μια θλιβερή ιστορία -ίσως την πιο θλιβερή σελίδα του κοινοβουλευτισμού στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας- με κύρια ευθύνη -αποκλειστική ευθύνη, θα έλεγα- της προέδρου της Βουλής. Λυπάμαι που το λέω, διότι έχω μεγάλο σεβασμό και ανακλαστικά υπέρ των θεσμών. Η κα Κωνσταντοπούλου ψηφίστηκε σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν είναι αντάξια της εμπιστοσύνης και της ισχύος που της έδωσε με μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή. Αντιθέτως, κάθε μέρα συσσωρεύεται μια κρίσιμη μάζα που ωθεί ή που δείχνει ότι κάποια στιγμή -δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα είναι- η κυρία πρόεδρος της Βουλής θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, εάν συνεχίσει έτσι».

* "Κάνω επίκληση, παράκληση στην πρόεδρο της Βουλής να ξαναδεί τον ρόλο της":

«(σ. σ. Το ότι η πρόεδρος της Βουλής θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής) δεν χρειάζεται να το σκεφτεί κάποια συγκροτημένη πολιτική ομάδα. Το σκέφτονται βουλευτές από όλες τις πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Κάτι πρέπει να γίνει. Ελπίζω και εύχομαι για την ποιότητα της κοινοβουλευτικής συζήτησης, για την ποιότητα των θεσμών, για την ανάγκη η χώρα, σε τέτοιες δύσκολες ώρες που περνάει, να παράγει την καλύτερη δυνατή πολιτική και νομοθετική δράση. Είναι έκκληση, παράκληση από ένα νέο βουλευτή προς την πρόεδρο της Βουλής να ξαναδεί τον ρόλο της με έναν τρόπο που να ανταποκρίνεται και να τιμήσει μια πολύ ισχυρή, διακομματική εντολή που πήρε ως υποψήφια και μετέπειτα ως εκλεγμένη πρόεδρος της Βουλής».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα