Εντατικές διαβουλεύσεις σε βαρύ κλίμα

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών εν όψει της αποψινής επταμερούς συνάντησης, στις 10 το βράδυ, για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις στις 7.30μμ με τη Γερμανίδα

καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Αν δεν βρεθεί λύση, αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, φέρνει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν μηνύματα συμμόρφωσης προς την Αθήνα. Δεν αναμένεται λύση ούτε σήμερα, ούτε την Δευτέρα, διαμηνύει η Άγγελα Μέρκελ. «Δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για την Ελλάδα» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ανέφερε, πάντως, πως η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι κανείς δεν θέλει ένα «Grexit» ή ένα «Grexident».

«Απόψε θα επαναλάβω στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, τονίζει ο Ζαν Kλοντ Γιούνκερ.

«Επικίνδυνη» η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, λέει ο Μάρτιν Σουλτς.

Την εφαρμογή της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και φρένο στη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας, θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αποψινή επταμερή συνάντηση καταγγέλλοντας το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων. Αναμένεται να ζητήσει αύξηση του πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την κα Μέρκελ αναμένεται να έχει σήμερα στις Βρυξέλλες και ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δεν μας αφήνουν να κυβερνήσουμε, δήλωσε χθες βράδυ στον ΑΛΦΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ενώ παραδεχόμενος το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ζήτησε να εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς θα παίξουν το ρόλο τους.

Την ίδια ώρα, την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες. Έτσι, συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού φτάνει πλέον τα 69,8 δισ. ευρώ, από 69,4 δισ. ευρώ. Η επανεξέταση του ορίου χρηματοδότησης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα