Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μίλησε στις 10/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις απολύσεις στα δημοτικά ραδιόφωνα:

«Εδώ η κυβέρνηση θα προσκρούσει στην κατηγορηματική άρνησή μας. Δηλαδή, αυτό που συνέβη με την δημοτική αστυνομία και με τους σχολικούς φύλακες δεν μπορεί να συνεχιστεί και με τα δημοτικά ραδιόφωνα. Ειδικά στην Αθήνα, ο «ΑΘΗΝΑ 9.84», που είναι και το σημαντικότερο δημοτικό ραδιόφωνο πανελλαδικά, έχει καταφέρει από μόνος του μια
τρομερή εξυγίανση. Να θυμηθούμε μόνο ότι το κόστος του σταθμού ανερχόταν στα 13 εκατομμύρια ευρώ επί προκατόχου μου και τώρα το έχουμε κατεβάσει κάτω από τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ο σταθμός έχει αναβαθμιστεί και έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να αποτελεί το πιο σημαντικό και το πιο σοβαρό ραδιόφωνο σε όλη την Αθήνα... Μπορεί ο σταθμός ακόμα να μην μπορεί ο ίδιος να ανταποκριθεί στα έξοδα του και να χρειάζεται μια ενίσχυση από τον Δήμο, αλλά είναι απαραίτητος, διότι επιτέλους έπιασε τον σφυγμό της πόλης και δεν γνωρίζω ποιος θα μπορούσε να αναπληρώσει ένα τέτοιο κενό. Προφανώς κανείς. Αυτού του τύπου οι οριζόντιες παρεμβάσεις στους δήμους πλέον τελείωσαν. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό... Πρώτα από όλα θα θέσω το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο μεθαύριο, ώστε να αποσπάσουμε ένα ψήφισμα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Από εκεί και έπειτα, θα δούμε πώς θα δράσουμε, αλλά η αντίδραση θα είναι πλέον πάρα πολύ δυναμική... Θα επικοινωνήσω και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Ασκούνη και σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις. Φαντάζομαι ότι η ΚΕΔΕ θα στηρίξει ομόφωνα την άρνηση όλων των δημοτικών ραδιοφώνων και των αντίστοιχων δημοτικών αρχών φυσικά, να υποστούν αυτές τις εξελίξεις. Από την πλευρά μου σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω αυτό που πρέπει. Θα προασπιστώ το ελεύθερο, δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης».

* Για τους συμβασιούχους δημοσιογράφους:

«Έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον κ. Βέη, για να του επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι να περνούν από ΑΣΕΠ. Ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες κρίνεται από τον σταθμό ότι μια εκπομπή πρέπει να ανανεωθεί, είναι αδιανόητο ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με κάποιον τον οποίο θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλος βάσει κοινωνικών κριτηρίων... Αυτά τα πράγματα πλέον είναι ανήκουστα και συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ικανοί επιτέλους, με βάση κάποια κριτήρια και δεσμεύσεις, να εμπιστευτούμε κάποιους δημόσιους φορείς -οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι δουλεύουν προς την σωστή κατεύθυνση-, ότι θα κάνουν σωστά την δουλειά τους, χωρίς πελατειακά κριτήρια;».

* Για τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες του Δήμου:

«Εδώ και πολύ καιρό μια ιδιωτική επιχείριση, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είχε καταλάβει τμήμα της πλατείας με ανήκουστο τρόπο. Έτσι λοιπόν πήγαν τα συνεργεία και ξήλωσαν όλες τις αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν. Συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αρχίσει στου Ψυρρή, στην πλατεία του Αγίου Θωμά στο Γουδί και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα. Πραγματοποιούνται διαρκείς παρεμβάσεις, ώστε να απελευθερώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον δημόσιο χώρο. Οι ιδιώτες καταστηματάρχες έχουν αποθρασυνθεί πάρα πολύ. Λόγω της απουσίας της δημοτικής αστυνομίας, έχουν επεκτείνει τα τραπεζοκαθισμάτα και τις κατασκευές τους σε τεράστιο βαθμό».

* Για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση:

«Δεν το έχω δει διεξοδικά, διότι προς το παρόν έχουμε ενημερωθεί σε γενικές γραμμές... Έχει πολλά πρακτικά προβλήματα ως προς τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Αλλά αναρωτιέμαι σε μια λίστα υποψηφίων που θα έχει μπροστά του ο εκλογέας, πώς θα διασφαλίσουμε ότι κάποια κόμματα, τα οποία βρίσκονται στα άκρα του πολιτικού φάσματος και έχουν ισχυρή κομματική δομή και οργάνωση, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν κατευθυνόμενη σταυροδοσία; Πώς θα αποφύγουμε κάτι τέτοιο; Διότι, αν αυτό συμβεί, δεν μιλάμε για χαλάρωση της κομματικής επιρροής στις δημοτικές εκλογές, αλλά για ένταση».

Δημοσιογράφος: Η αναντιστοιχία δημάρχου με τον δημοτικό του σύμβουλο δεν αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα; Πώς θα μπορεί μια δημοτική αρχή να λάβει αποφάσεις, όταν το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι πλειοψηφικό;

Γ. Καμίνης: «Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Αυτό ας πούμε θα μπορούσε να "θεραπευτεί" με σοβαρές τομές στον Καλλικράτη. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του δημάρχου. Διότι, πράγματι εάν δεν υπάρχει μια συμπαγής πλειοψηφία, όπως υπάρχει μέχρι σήμερα -τουλάχιστον αποσκοπεί να την διασφαλίσει το εκλογικό σύστημα-, μπορεί οι δήμοι να καταστούν ακυβέρνητοι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα