Ο Γ. Μπαλάφας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της γραμματείας της κεντρικής επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μίλησε στις 12/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια συζήτηση που αφορά εσάς, με την έννοια της θέσης σας, ότι προτίθεστε δηλαδή να σταματήσετε το ειδικό τέλος, αν αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας, και αφορά και την δυνατότητα του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού να μπορεί να εισπράξει αυτόν τον φόρο ακινήτων.

Γ. Μπαλάφας: «Χαίρομαι πολύ που και οι συνάδελφοι σας στη συζήτηση που διεξάγεται

δημόσια αλλά και ο κόσμος ζητάει από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, βλέποντας τον πιθανά σαν μια αυριανή κυβέρνηση, να είναι πολύ συγκεκριμένος».

Δημοσιογράφος :Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Γ. Μπαλάφας: «Ναι. Το θεωρώ πολύ θετικό και σημαντικό και χαίρομαι για αυτό. Και είναι φυσικό στον τομέα αυτόν, ένα κόμμα που μέσα σε μήνες εκτινάχθηκε από το 4% στο 27% να έχουμε ορισμένα κενά, ερωτηματικά κ.λπ.. Αλλά υπάρχει ένα διαφοροποιητικό στοιχείο στη σημερινή κατάσταση. Είναι άλλη όμως η δική μας κατεύθυνση. Έχουμε καταλήξει από καιρό τώρα ότι αυτές οι μνημονιακές πολιτικές, οι άγριες περιοριστικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι συμβατές με την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Είναι συμβατές με την ύφεση και εφαρμόζονται για να υπάρξει ύφεση, να μειωθεί και ουσιαστικά να ρημαχτεί η μεσαία τάξη, να μειωθούν οι μισθοί, να μπουν λουκέτα και να υπάρξει ανεργία. Είναι στόχος των μνημονίων η ανεργία, η ύφεση και άλλα, ούτως ώστε, αφού φτάσουμε στον πάτο όπως έχει πει πριν από καιρό ο πολύς κ. Ράιχενμπαχ, να έρθουν κάποιοι να επενδύσουν...».

* Για τις πολιτικές συμμαχίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

«Πραγματικά υπάρχει ένα έλλειμμα και ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Το ζήτημα του πολιτικού σκηνικού είναι υπό διαμόρφωση και δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος ότι, εάν με την ψήφο του λαού αναδειχθούμε πρώτο κόμμα και ας πούμε- παίρνουμε αυτό το σενάριο- ότι μετεκλογικά χρειαστεί, να ενισχυθούμε ή να πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι έχουμε κάποιες, από αυτές στο χέρι. Αυτό είναι σίγουρο. Και με αυτήν την έννοια όλη αυτή την περίοδο, πρώτον είναι ανοιχτή μια πρόταση που ήταν και προεκλογικά ανοιχτή σε ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων που ξεκινάνε από την αριστερά της αριστεράς μέχρι της παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας. Δυνάμεις δηλαδή που έχουν απορρίψει την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας, μια μεγάλη γκάμα δυνάμεων καλώντας τους σε ένα πρόγραμμα, που θα ονόμαζα αντιμνημονιακό, να βρούμε κοινούς τόπους. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ανοιχτή η πρόσκληση προς δυνάμεις όπως το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.. Συζητάμε με δυνάμεις που έχουν διαφοροποιηθεί από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, παρακολουθούμε διεργασίες στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, βλέπουμε τι γίνεται στον χώρο τον οικολογικό και γενικώς είμαστε ανοιχτοί σε μια διαμόρφωση ενός συνασπισμού εξουσίας, κυβερνητικού μετώπου».

Δημοσιογράφος: Προσέχω ότι δεν συμπεριλαμβάνετε στο συλλογισμό σας δυνάμεις από τον χώρο της δεξιάς "δεξαμενής".

Γ. Μπαλάφας: «Αν εννοείτε να είναι η Νέα Δημοκρατία σε αυτό το μπλοκ, όχι δεν μπορεί να είναι. Κάποιο στέλεχος το οποίο διαφοροποιήθηκε... Πολλές φορές αυτές οι διακρίσεις σε επίπεδο προσώπων "δεξιός - αριστερός" σήμερα έχουν και μια σχετικότητα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα