Ο Φ. Κουβέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μίλησε στις 23/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν μαρτυρίες ότι σας είχε προταθεί η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ακριβές; Και ο κ. Σαμαράς το είχε πει και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Εσείς το διαψεύσατε

πέρυσι το καλοκαίρι. Είναι έτσι;

Φ. Κουβέλης: «Είναι ακριβώς έτσι. Στις 4 Οκτωβρίου, μετά από εισήγησή μου στο τρίτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, εν ομοφωνία σχεδόν, οι 1.200 σύνεδροι αποφάσισαν ότι δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς τον όποιο υποψήφιο Πρόεδρο, διότι η χώρα έπρεπε να οδεύσει σε αλλαγή σελίδας, δηλαδή σε εκλογές... Εκτιμώ ότι ήταν ορθή η απόφαση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε επιλέξει να οδεύσει σε εκλογές. Είναι γεγονός ότι προχώρησε σε σύντμηση των συνταγματικών προθεσμιών, έφερε χρονικά πλησιέστερα προς το 2014 την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα δεν ήθελε την αξιολόγηση της τρόικα που επρόκειτο να ακολουθήσει. Η δρομολόγηση των γεγονότων ήταν η προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι η τότε κυβέρνηση δεν ήθελε την αξιολόγηση και προφανώς δεν επέλεγε να μπει σε μια καινούργια συμφωνία με τα δεδομένα ότι ήταν πολύ σαφείς και συγκεκριμένες οι συμπεριφορές βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα ψήφιζαν μια νέα συμφωνία με πρόσθετα και επαχθή μέτρα».

Δημοσιογράφος: Είχατε δηλώσει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η Αριστερά της ευθύνης; Τι σημαίνει για εσάς Αριστερά της ευθύνης;

Φ. Κουβέλης: «Η Αριστερά της ευθύνης είναι αυτή που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει εφαρμόσιμη πολιτική, πολιτική η οποία προφανέστατα αντιμετωπίζει όλα εκείνα τα οποία προσδιορίζουν τα αρνητικά στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Αριστερά της ευθύνης είναι αυτή που αναλαμβάνει να λύσει προβλήματα, πέρα από ιδεοληψίες και άλλα συναφή. Δεν αρνείται να βάλει τα χέρια της στη φωτιά για να λύσει καυτά ζητήματα του τόπου».

* Για Ζ. Κωνσταντοπούλου:

Δημοσιογράφος: Για την πρόεδρο της Βουλής και τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται τον κ. Τσίπρα τη γνώμη έχετε;

Φ. Κουβέλης: «Αρνητική. Και το λέω αυτό όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της ως πρόεδρου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι πρόεδρος όλου του σώματος και οφείλει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να αναδεικνύει εκείνο που πρέπει να εξασφαλίζει πάντοτε η Βουλή, δηλαδή τον πραγματικό διάλογο, την ουσιαστική αντιπαράθεση επί των προβλημάτων με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία όλων των πτερύγων».

* Για ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Αυτό είναι συνάρτηση και εξαρτάται αποφασιστικά από ποια πολιτική θέλουν να ασκηθεί, τι θέλει να υπηρετήσει αυτή η Αριστερά, πόσο θα υπηρετήσει την σταθερή πορεία της χώρας στην Ευρώπη και πόσο επί της ουσίας μεταρρυθμιστική θα είναι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα