Ο Ευ. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στις 24/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση και την αναμενόμενη συμφωνία:

Δημοσιογράφος: Πείτε μου τη γενική σας εκτίμηση. Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία;

Ευ.Στυλιανίδης: «Η αίσθησή μου είναι ότι η συμφωνία είναι αναπόφευκτη για το καλό της χώρας. Φαίνεται ότι έχει ενστερνιστεί, έστω και μετεκλογικά, αυτή την αντίληψη η κυβέρνηση και κυρίως το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Η εκτίμηση που μπορώ να κάνω είναι ότι μετά την υπογραφή

της συμφωνίας, η πιθανότητα να μεταφερθεί η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι εκεί θα πρέπει να πειστούν οι διαφωνούντες, να αποδεχθούν δεδομένα τα οποία λέγονταν και προεκλογικά ίσως, αλλά δεν ήθελαν τότε να τα παραδεχτούν... 'Όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων και των μισθών, αναμφισβήτητα η κοινωνία είναι εξαντλημένη. Δεν μπορούμε να απαιτούμε να δώσουν κι άλλα, διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Τα ζητήματα όμως που έχουν να κάνουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό ή οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν μπορεί κανείς να τα προσπεράσει. Πρέπει να γίνουν, διότι αφορούν το μέλλον της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Εγώ περιμένω πρώτα να δω. Γιατί μέχρι τώρα ακούμε θεωρητικά διάφορες προσεγγίσεις, αλλά πρέπει να δούμε στην πράξη τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί και τι θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση. Δηλαδή, τι απέρριψε, τι αποδέχτηκε και πώς θα εφαρμόσει κάποια πράγματα... Ο προσανατολισμός πρέπει να είναι προς αυτούς οι οποίοι αποφεύγουν μονίμως να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια αντιπαράθεση στη Νέα Δημοκρατία για το κατά πόσο πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία -όταν και όποτε έρθει- ή κατά πόσο δεν θα πρέπει...

Ευ. Στυλιανίδης: «Το λογικό είναι βέβαια να τη δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε ένα "ναι" ή ένα "όχι" σε κάτι που δεν έχουμε δει τι περιέχει. Αλλά σε μερικές γενικές γραμμές, μπορούμε να συμφωνήσουμε από τώρα. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάριν, να αρνηθούμε μια συμφωνία που μας κρατάει σε ευρωπαϊκή τροχιά και βοηθάει την οικονομία μας να μην χρεοκοπήσει. Ούτε από την άλλη, είναι δυνατόν να δώσουμε λευκή επιταγή σε ενδεχόμενη πολιτική φορομπηχτική, η οποία πραγματικά μπορεί να σκοτώσει την τελευταία ικμάδα της τοπικής αγοράς, στερώντας την από ρευστότητα. Πρέπει να βρούμε μια χρυσή ισορροπία, η οποία θα συνδυάζει το εθνικό, το κοινωνικό και το αναπτυξιακό συμφέρον της χώρας».

Δημοσιογράφος; Υπάρχουν όμως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία λένε "ναι στην συμφωνία, αλλά όχι στην συμφωνία Τσίπρα".

Ευ. Στυλιανίδης: «Τι θα πει αυτό; Η συμφωνία θα γίνει με την Ευρώπη. Μπορούμε να αξιολογήσουμε αν είναι καλή ή κακή, μπρούμε να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση αν έχει πετύχει χειρότερους στόχους από αυτούς που πετύχαμε εμείς ως κυβέρνηση, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν μπορούμε επ' ουδενί να διακυβεύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας και να παίξουμε με την πιθανότητα να χρεωκοπήσουμε, διότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό και την επιχειρηματολογία που έχουμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια».

Δημοσιογράφος: Προφανώς αυτοί αναφέρονται στην περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, μια επανάληψη του πειράματος Παπαδήμου. Εσείς το βλέπετε πιθανό;

Ευ. Στυλιανίδης: «Εγώ από το 2013 είχα δηλώσει δημόσια ότι οι ώριμες δημοκρατίες σε κρίσιμες στιγμές δεν διστάζουν να δημιουργήσουν μεγάλους πολιτικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματά τους. Δεν πιστεύω όμως στις άχρωμες τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν έχουν αίσθηση του τι βιώνουν η κοινωνία και η αγορά... Αυτή την στιγμή έχουμε μια εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει λάβει μια εντολή. Πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστεί αυτή την εντολή. Κατά τη γνώμη μου, στα πρώτα της βήματα καθυστερεί πάρα πολύ...»

* Για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας:

«Εμείς, σαν αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει λίγο να περάσουμε τη δική μας εσωτερική κάθαρση και ανασυγκρότηση. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε ή να ξεπεράσουμε τα οποιαδήποτε λάθη ή τις οποιεσδήποτε παραλείψεις».

Δημοσιογράφος: Θα την κάνετε αυτή την κάθαρση; Έχει δρομολογηθεί;

Ευ. Στυλιανίδης: «Δεν έχει δρομολογηθεί δυστυχώς τίποτα, αλλά αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έρθει. Αν το κάνουμε νωρίς και συντεταγμένα, θα βγούμε γρήγορα δυνατοί, ενωμένοι και αποτελεσματικοί και θα μπορέσουμε να παίξουμε το ρόλο που μας αντιστοιχεί. Αν αργήσουμε να το κάνουμε και προσπαθήσουμε να το στρεβλώσουμε, θα το πληρώσουμε κι εμείς».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πολύ συρρικνωμένη και σε τεράστια απόσταση από το κυβερνών κόμμα, πιστεύετε ότι οφείλεται στο ότι δεν έγινε συνέδριο αναζήτησης των αιτιών της ήττας;

Ευ. Στυλιανίδης: «Βεβαίως. Όταν κάποιος χάνει, πρώτα απ' όλα πρέπει να παραδέχεται την ήττα του και να συγχαίρει το νικητή. Μετά οφείλει να κάνει μετά μια εσωτερική ενδοσκόπηση, να διαπιστώνει τι λάθη έχει κάνει, αν έχει πάρει λάθος προσανατολισμό, αν φτάινε τα πρόσωπα ή αν φταίνε οι τακτικές, τα οργανωτικά του ή το ιδεολογικό του στίγμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναβαπτίζεται μέσα στη ζώσα κοινωνία, να ακούει και αυτούς που τον ψήφισαν και αυτούς που δεν τον ψήφισαν... Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και μετά με νέο πρόσωπο και με νέα αντίληψη να διεκδικήσουμε το ρόλο που μας αντιστοιχεί».

Δημοσιογράφος: Καταφανώς η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το αποφεύγει αυτό στη φάση που βρισκόμαστε...

Ευ. Στυλιανίδης: «Κακώς κατά τη γνώμη μου».

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε όμως; Έχετε και εσείς ευθύνη ως στελέχη...

Ευ. Στυλιανίδης: «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός συναδέλφων που δεν δίστασαν να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ μιας τέτοιας δημοκρατικής εσωτερικής διαδικασίας, υπέρ ενός δημοκρατικού συνεδρίου που θα συζητηθεί και το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα και τις τακτικές. Αυτή τη στιγμή δεν "εκβιάζεται" η κατάσταση, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το μείζον είναι να μην κλονιστεί η σταθερότητα της χώρας και όταν εκκρεμεί μια τόσο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα συμφωνία της κυβέρνησης είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε και να προσαρμόσουμε τις οποιεσδήποτε εσωκομματικές ή μικροκομματικές επιλογές πάνω σε αυτή την πραγματικότητα».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, όταν υπάρξει συμφωνία, μετά θα "αρχίσουν τα όργανα" και στη Νέα Δημοκρατία, έτσι;

Ευ. Στυλιανίδης: «Πρέπει και η Νέα Δημοκρατία να μάθει να ακούει και συζητά».

* Για Κ. Καραμανλή:

Δημοσιογράφος: Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που λένε ότι πρέπει να επιστρέψει ο Κ. Καραμανλής στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας...Πώς το βλέπετε εσείς αυτό;

Ευ. Στυλιανίδης: «Δεν νομίζω ότι ο ίδιος έχει διάθεση να επιστρέψει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι και συνεχίζει να λειτουργεί ως μια εθνική εφεδρεία. Έχει την κυβερνητική εμπειρία πλέον, γνωρίζει πολύ καλά τα της ελληνικής πολιτικής, αλλά και της διεθνούς κατάστασης. Παρακολουθεί συστηματικά τι γίνεται και συνομιλεί με όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι ένα σημείο συνάντησης και ενότητας των πολιτικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή. Χαίρει εκτίμησης από όλες τις πολιτικές πτέρυγες...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα