Ο Ευ. Αντώναρος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα κόμματα πρέπει να βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία, γιατί πρέπει πάντα να επανακαθορίζουν τους στόχους και τις πολιτικές τους και κυρίως, να αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών… Δεν πρέπει να δημιουργούμε στον κόσμο την εντύπωση, ότι απλώς μιλάμε, για να μιλάμε. Πρέπει οι διαδικασίες να είναι και διάφανες και πραγματικά να πιάνουν τον σφυγμό του κόσμου. Διότι διαφορετικά,

αν αυτά γίνονται μέσα σε μικρές ομάδες, οι οποίες μιλούν μια δική τους γλώσσα, που αφήνει αδιάφορο τον μέσο πολίτη, ο οποίος, ειδικά αυτή την στιγμή, έχει άλλα προβλήματα, τότε δεν πιάνουμε τον σφυγμό του».

* Για τον ανασχηματισμό:

«Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τις λειτουργίες της κυβέρνησης που, προφανώς, οδήγησαν στην απόφαση να γίνει ανασχηματισμός. Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αυτή την στιγμή, εκείνο που ενδιαφέρει είναι να διαπιστώσουμε πού και αν θα υπάρξουν αλλαγές στην άσκηση της πολιτικής και πώς οι αλλαγές αυτές δεν θα μείνουν στα λόγια, αλλά θα γίνουν πράξη...».

Δημοσιογράφος: Το μόνο στοιχείο -που θυμάμαι εγώ-, στο οποίο έγινε μια αποτίμηση και κάτι άλλαξε, ήταν ο ΦΠΑ στην εστίαση. Τίποτα άλλο όμως...

Ε. Αντώναρος: «Αυτά τα πράγματα, λοιπόν, πρέπει να γίνονται τακτικά και όχι αναγκαστικά, στα τηλεοπτικά παράθυρα… Όταν αρχίζεις και τα λες, πριν καν τα θέσεις σε εκείνους με τους οποίους πρέπει να τα συναποφασίσεις, πέρα από τα σύνορα της χώρας -τους εταίρους μας δηλαδή-, τότε φοβάμαι ότι πολλά από αυτά δεν θα έχουν το αποτέλεσμα, που θα έπρεπε να έχουν. Γίνονται απλώς για λόγους εντυπωσιασμού και αυτό εμένα με ενοχλεί, το λέω ευθέως».

*Για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Βλέπετε να μπορεί από την παρούσα Βουλή να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 180;

Ε. Αντώναρος: «Εγώ το βρίσκω πιο δύσκολο. Υπάρχει μια πιθανότητα, εάν κάποιοι από τους πολλούς ανεξάρτητους -μάλλον αρκετοί από τους πολλούς ανεξάρτητους-, αποφασίσουν να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα υποδειχθεί. Τότε, ναι. Αλλά και πάλι δεν το βρίσκω εύκολο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -έτσι όπως έχει οριστεί ο ρόλος του από την Συνταγματική Αναθεώρηση του 1985-, έχει πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες. Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι η κορυφή του έθνους. Συνεπώς, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο άτομο το οποίο απλώς θα συγκεντρώσει τον αριθμό των 180, αλλά το άτομο αυτό θα πρέπει -ειδικά σε αυτές τις συνθήκες-, να μπορεί να εμπνεύσει και να επικοινωνήσει με τους Έλληνες πολίτες».

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε τον κ. Τραγάκη, τον κ. Πλακιωτάκη και άλλους να προτείνουν τον Κώστα Καραμανλή για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Ε. Αντώναρος: «Είμαι βέβαιος πως οι πρώην συνάδελφοί μου στη Βουλή το κάνουν από αγάπη και εκτίμηση προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα έλεγα, πριν κάποιος αποφασίσει να προτείνει ή να εκφράσει μια τέτοια σκέψη του -όταν πρόκειται μάλιστα και για άτομα με μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή-, θα πρέπει να σκέφτεται μήπως φέρνει το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται σε δύσκολη θέση, με την έννοια ότι ενδεχομένως είναι ένα αξίωμα το οποίο είτε δεν του πάει, είτε δεν το θέλει ο ίδιος. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής ούτε το θέλει, αλλά δεν του πάει και σαν πολιτικό πρόσωπο… Δεν είναι θέμα ηλικίας, είναι θέμα χαρακτηριστικών ενός προσώπου. Βεβαίως και ενδείκνυται ο Κώστας Καραμανλής, αλλά ο ίδιος -και δε θέλω να παρεξηγηθώ με τον όρο που θα χρησιμοποιήσω-, αποτελεί μέρος της μάχιμης πολιτικής. Είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, ασκεί το ρόλο του όπως πρέπει να τον ασκεί, αλλά και με διακριτικότητα ως πρώην πρωθυπουργός… Καλό είναι, στην συζήτηση η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα για την προεδρία της Δημοκρατίας, να αφήσουμε τον Κώστα Καραμανλή έξω από αυτή... Καλό είναι να επικεντρωθούμε στα πρόσωπα που είτε οι ίδιοι ενδιαφέρονται, είτε τα κόμματα κρίνουν ότι θέλουν να προτείνουν γι’ αυτή την κορυφαία θέση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα