Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 15/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Αντώνη Αλαφογιώργο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Δεν αιμοδότησαν ποτέ την χώρα. Στην ουσία, ζητάνε το αίμα. Αφού αιμοδότησαν ένα πελατειακό κράτος, ένα κομματικό κράτος, αφού κερδοσκόπησαν πάνω στον ελληνικό λαό, τώρα πάνε να τον ρουφήξουν κιόλας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν κανείς δει τα πραγματικά στοιχεία, θα δει ότι πέντε χρόνια τώρα αυτό που γίνεται είναι να γυρίζουν ανακεφαλαιοποιώντας και αυξάνοντας
τα χρήματα που υποτίθεται ότι τους οφείλουμε, υποτίθεται ότι τους χρωστάμε και τα οποία προήλθαν τα περισσότερα από ανακεφαλαιοποίηση των τόκων περισσότερων δανείων και να εκβιάζουν έναν ολόκληρο λαό, αλλά και την σταθερότητα στο επίπεδο όλης της Ευρώπης... Εμείς λέμε δύο πράγματα και πάνω σε αυτά δηλώνουμε ως τρίτο την αποφασιστικότητά μας. Το ζήτημα που έχουμε να διαπραγματευτούμε είναι αυτό της ρύθμισης του δημόσιου χρέους και πηγαίνουμε με την πρόταση που ίσχυσε για την Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αρκετά χρόνια μετά. Το δεύτερο είναι ότι θα ασκήσουμε μια πολιτική η οποία θα σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση, θα πάρει μέτρα ανακούφισης, θα ξαναοργανώσει αφού απελευθερώσει την οικονομία από τα δεσμά της φορολαίλαπας. Θα υπάρξουν διαδικασίες και προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας και ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων...».

* Για τα προαπαιτούμενα της Τρόικας:

«Βάση της πολιτικής μας είναι ότι αυτό το πρόγραμμα δεν το συζητάμε. Δεν υπάρχει περίπτωση, τι να συζητήσουμε; Ότι θα περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις, ότι θα απολυθούν κι άλλοι στον δημόσιο τομέα, ότι θα ξεπουληθούν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας; Τι να συζητήσουμε; Θα είναι σαν να προδίδουμε ό,τι έχουμε πει μέχρι τώρα και να προδίδουμε και την εντολή του ελληνικού λαού στον βαθμό που θα είμαστε κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Σε αυτή την διαπραγμάτευση θα είναι δύο ατζέντες... Εάν δεν τέμνονται αυτές πουθενά, θα σηκωθείτε να φύγετε εσείς από το τραπέζι;

Δ. Βίτσας: «Ας μην προβλέπουμε πράγματα, διότι θα υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο που πρέπει όλοι να παραδεχτούν, που θα είναι η νωπή εντολή του ελληνικού λαού... Εμείς, από αυτή την εντολή του ελληνικού λαού, δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε για να πάρουμε φόρα».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχόμενες εκλογές:

Δημοσιογράφος: Βλέπετε ως υπαρκτό το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πάμε σε συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015; Θα ήθελε αυτή την άνεση χρόνου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Δ. Βίτσας: «Όχι, δεν βλέπω τέτοιο πράγμα. Υπάρχουν τόσο σημαντικές διαφορές και σημαντικότατη διαφορά είναι ότι αν το κάνουμε αυτό, θα ισχύει το μνημόνιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα