Ερντογάν: Η ΕΕ να κρατήσει τη σοφία της για τον εαυτό της

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η δημοκρατία στη χώρα του εμπεδώνεται και όχι το αντίθετο, υποστηρίζοντας πως οι έφοδοι σε μέσα ενημέρωσης και οι συλλήψεις τουλάχιστον 27 προσώπων χθες δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία του Τύπου.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να «ασχοληθεί με τις δικές της υποθέσεις» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με τις δικές

της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έφοδοι που έγιναν σε ΜΜΕ που θεωρούνται προσκείμενα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν την απαραίτητη αντίδραση των αρχών στις «βρώμικες επιχειρήσεις» που διεξάγει το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ.

«Φωνάζουν για την ελευθερία του Τύπου, αλλά (οι έφοδοι) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν... Δεν έχουμε καμιά ανησυχία για το τι μπορεί να πει η ΕΕ, για το εάν και κατά πόσον μας αποδέχεται ως (υποψήφιο προς ένταξη) μέλος ή όχι, δεν έχουμε καμιά τέτοια ανησυχία. Παρακαλώ να κρατήσετε τη σοφία σας για τον εαυτό σας», πρόσθεσε ο Ερντογάν μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κ.ά.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται... στο νομικό πεδίο, εναντίον στοιχείων τα οποία απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», επέμεινε ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του-τις πρώτες μετά τις συλλήψεις που έγιναν χθες-οι οποίες αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται την διδασκαλία Οθωμανικών

H γλώσσα και η (εθνική) μνήμη συνιστούν θεμελιώδεις ιδιότητες του έθνους, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο που οργανώθηκε από τον Δήμο του Ουσκουντάρ, (Üsküdar) (Σκούταρι). Οι παρατηρήσεις αυτές του Τούρκου προέδρου αποτελούν την απάντηση του στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να διδάσκονται στο τουρκικά δημόσια σχολεία τα οθωμανικά, (το αραβικό- οθωμανικό αλφάβητο και η γλώσσα που αποτύπωνε, που απαγορεύθηκε το 1926 , από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.

«Αν αφαιρέσετε τη γλώσσα από μία κοινωνία, της αφαιρείτε την αίσθηση του έθνους, τον πολιτισμό και τη μνήμη της", είπε ο Τούρκος πρόεδρος που αναρωτήθηκε " Ποιο έθνος στον κόσμο δεν μπορεί να διαβάσει τα γραπτά που οικοδομούν τον πολιτισμό του;". "Υπάρχει έθνος στον κόσμο που δεν μπορεί να διαβάσει τις επιγραφές στον τάφο του παππού του; Υπάρχει έθνος στον κόσμο που να μη αδυνατεί να ανατρέξει στις πρωτογενείς πηγές των διανοουμένων, των συγγραφέων, των ποιητών για τους οποίους ωστόσο αισθάνεται περήφανο;

«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την διδασκαλία των οθωμανικών» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ τα οθωμανικά εμφανίστηκαν σε εκδώσεις του κυβερνητικού κόμματος Σε Συνέδριο της Νεολαίας του Νεβσεχίρ, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αναρτηθεί πανό με σύνθημα γραμμένο στην οθωμανική γραφή. Μετά την ομιλία του κ. Νταβούτογλου, η νεαρή σύνεδρος, Εμινέ Σισμέκ, του αφιέρωσε ποίημα γραμμένο στα οθωμανικά, αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα