Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 29/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή:

«Πιστεύω ότι ήταν μία συζήτηση, η οποία με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, βοηθάει τη χώρα μας, να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα ώστε
να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η έξοδος από την κρίση σε ένα διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα προβληματικό και ασταθές. Για πρώτη φορά, είχαμε αποφάσεις με τις οποίες δεν ελήφθησαν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, με μειώσεις συντάξεων ή μισθών κ.λπ. και είχαμε και θετικά μέτρα υπέρ μεγάλων κατηγοριών συνανθρώπων μας, όπως η πρόταση του ΠαΣοΚ για την ανεργία που έγινε αποδεκτή ...».

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μου δώσετε τη δική σας εξήγηση για την εκτίμηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ότι η τροπολογία που πέρασε, την τελευταία στιγμή, ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού;

Δ.Καρύδης: «Όχι. Αυτό είναι ψευδές και τελείως ανυπόστατο. Διότι, με την τροπολογία που πέρασε μέσω των δήμων και των κοινωφελών οργανισμών εργασίας, δόθηκε η δυνατότητα σε 200.000 ανέργους και κυρίως σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο, να δουλέψουν έστω και προσωρινά. Είναι, δηλαδή, μία ανάσα στα πρότυπα του προηγούμενου χρόνου. Ο καθαρός μισθός είναι 490 ευρώ και συν τις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές υπέρ του εργαζόμενου, μέσω ΕΣΠΑ, φτάνει τα 586 ευρώ, όσο δηλαδή είναι ο κατώτατος μισθός σήμερα. Απορώ, διότι ενώ όλοι μιλούν για τον εφιάλτη της ανεργίας, όταν έρχονται προτάσεις που μπορεί να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση και να συνεισφέρουν στη μείωση του προβλήματος, κάποιοι να κάνουν σαν να μην τις θέλουν και τις καταγγέλλουν. Και από την άλλη μεριά οι ίδιοι οι κατηγορούντες δεν έχουν καταθέσει ουδέποτε συγκεκριμένη πρόταση γι' αυτά τα θέματα και τελικά φτάνει κανείς να διερωτάται "τι θέλουν σε τελική ανάλυση; Να παραμένουν οι συμπολίτες μας άνεργοι για να έχουν αυτοί εκλογική πελατεία και να οργανώνουν όλη την αντιπολιτευτική τους τακτική πάνω στα προβλήματα που έχει ο κόσμος σήμερα;"».

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στην απασχόληση πολιτών στους δήμους και τις περιφέρειες, εκτιμάτε ότι με δεδομένη της οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο των δήμων, μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος;

Δ. Καρύδης: «Μα αφού δεν τα πληρώνουν οι Δήμοι τα λεφτά. Έρχονται μέσω ΕΣΠΑ. Για τούς Δήμους αποτελεί καλή είδηση, διότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις πάνε σε έργα αυτεπιστασίας, δηλαδή για βάψιμο σχολείων ή καθαρισμό παραλιών. Πρόκειται για έργα που γίνονται με ευθύνη των δήμων και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Όχι μέσω εργολάβων ώστε να πηγαίνουν σε ιδιώτες».

Δημοσιογράφος: Επειδή υπάρχει μία σύγχυση, με δεδομένο ότι σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους η αντιπολίτευση...

Δ. Καρύδης: «Είναι σκόπιμη αυτή η σύγχυση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε και πέρυσι και βοήθησε πάρα πολύ την τοπική αυτοδιοίκηση. Προσέφερε ανάσα σε πολλούς συμπολίτες μας, χωρίς εισόδημα, αλλά τους Δήμους, στην εκτέλεση κάποιων έργων. Μένουμε άναυδοι και διερωτόμαστε, γιατί γίνεται αυτός ο λυσσαλέος πόλεμος...».

Δημοσιογράφος: Διαπιστώνουμε από το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες, ότι μέχρι τελευταία στιγμή, παρά την προσωπική παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, υπήρξε πολύ μεγάλη απροθυμία από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών να συμπεριλάβει...

Δ. Καρύδης: «Δεν υπήρξε απροθυμία μόνο από πλευράς υπουργού Οικονομικών. Εκφράστηκε και από άλλους υπουργούς, όπως και από τον κ. Βρούτση. Αυτό το έργο παίζεται εδώ και μέρες. Διότι, προφανώς μία οργανωμένη και κοστολογημένη πρόταση του ΠαΣοΚ, που την παλεύουμε εδώ και καιρό -θυμόσαστε ότι είχε γίνει αποδεκτή και από την τρόικα και από το συμβούλιο αρχηγών πριν από περίπου ένα μήνα-, φτάσαμε την τελευταία στιγμή να αναρωτιόμαστε αν χρειάζεται να την ελέγξει το Λογιστήριο του Κράτους, κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει».

Δημοσιογράφος: Που αποδίδετε αυτή την απροθυμία;

Δ. Καρύδης: «Στο ότι κάποιο προφανώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική, δεν αποτελείται δηλαδή από τρία κόμματα, τα οποία έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να συνεισφέρουν με άποψη και ολοκληρωμένες προτάσεις που πρέπει να γίνονται πράξεις. Εξ' αυτού προκύπτουν προβλήματα στη κυβερνητική λειτουργία, τον συντονισμό, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση του κυβερνητικού έργου. Πιστεύω ότι έπραξε άριστα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και έφτασε το θέμα μέχρι τέλους, διότι έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Να μην αφήνουμε το παραμικρό περιθώριο επικράτησης σε τέτοια μυαλά .

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε για δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και την ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, να σας ρωτήσω εάν έχει υπάρξει κάποια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για την ημερομηνία του ανασχηματισμού ή πότε εκτιμά το ΠαΣοΚ ότι πρέπει να γίνει;

Δ. Καρύδης: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Νομίζω πάντως ότι μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, οδηγούμαστε μαθηματικά στην εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων ύψους 8,8 δισ. ευρώ και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για να γίνει επιτέλους η συζήτηση για την επικαιροποίηση και τη νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα προβλήματα. Έχουμε συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο από πέρυσι οπότε δημιουργήθηκε αυτή η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και εν πάση περιπτώσει πρέπει να υπάρξει νέο αίμα. Το ΠαΣοΚ είχε αποφασίσει και στο συνέδριο του, να έχει μεγαλύτερη και ισχυρότερη συμμετοχή με πολιτικά του στελέχη στην κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης από εδώ και πέρα, μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών και των συνεργατών τους...».

Δημοσιογράφος: Αυτό το οποίο προέκυψε με την διαρροή για "μαύρη τρύπα" πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΠαΣοΚ. Τι συμβαίνει, τι εικόνα έχετε;

Δ. Καρύδης: «Όλα τα κόμματα ή έστω τα περισσότερα έχουν μεγάλα χρέη. Και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΚΚΕ. Άλλωστε τα στοιχεία αυτά έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους. Εμείς αντιμετωπίσαμε από την αρχή το ζήτημα με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Γι' αυτό ανατέθηκε σε 6 μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες να εξετάσουν τις αιτίες του προβλήματος και να βγει πόρισμα. Υπήρξε και σχετική ανακοίνωση και νομίζω ότι το θέμα θα συζητηθεί στα όργανα του ΠαΣοΚ προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως ».

Δημοσιογράφος: Πότε θα βγει το πόρισμα;

Δ. Καρύδης: «Από ό,τι είπε ο γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ σε περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό πάντως που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι, όπως και στη χώρα μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σπατάλες που γίνονταν στο παρελθόν, παλεύουμε για τη δημόσια διοίκηση, τον προϋπολογισμό κ.λπ., αναλόγως πρέπει να πράξουμε και στο πολιτικό σύστημα, σε όλα τα κόμματα. Πόσο μάλλον τώρα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία διότι πιστεύω ότι αυτό αποτελεί το ζητούμενο και για τους πολίτες. Νέες προτάσεις που θα κάνουν πιο διαφανές το σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα