Ο Χρ. Χουσιάδας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας, μίλησε στις 22/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου σταθμών μέτρησης των ορίων εκπομπής των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που παράγονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μεταξύ άλλων είπε:

«Το παρατηρητήριο είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, επειδή θα επιτρέπει με διαφάνεια στον κάθε ενδιαφερόμενο -είτε θεσμικό παράγοντα, είτε απλό πολίτη-, να βλέπει σε 24ωρη βάση και μάλιστα online,
σε πραγματικό χρόνο, τα επίπεδα έκθεσης από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Η αναγκαιότητα του σύγχρονου αυτού δικτύου σταθμών μέτρησης προέκυψε από το μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον που υπάρχει, αναφορικά με τις ακτινοβολίες.
Η πολιτεία -και ορθώς- αποφάσισε, δεδομένης της ανησυχίας και της ευαισθησίας των συμπολιτών, να κάνει ένα βήμα παραπάνω, να υποβληθεί σε ένα επιπλέον έξοδο, θεσπίζοντας έναν ακόμα μηχανισμό προστασίας, πέραν των μετρήσεων που ήδη διεξάγονται. Η μεγάλη διαφορά με το παρατηρητήριο θα είναι ότι αυτές οι μετρήσεις πλέον δεν θα γίνονται από ένα συνεργείο, όπου θα καταχωρούνται και θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος ενδιαφερόμενος μετά από κάποιες μέρες ή μήνες. Δεν θα είναι μια βάση δεδομένων ημερησίων ελέγχων, αλλά θα είναι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Όσον αφορά τις υπερβάσεις ορίων, ανακοινώνονται. Στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνεται ο αριθμός των υπερβάσεων από τις μετρήσεις που γίνονται κάθε χρόνο στους σταθμούς κεραιών. Είναι υπαρκτές, όμως είναι πραγματικά ελάχιστες. Σε χίλιες μετρήσεις, για παράδειγμα, μπορεί να βρεθούν δύο - τρεις υπερβάσεις, όπου ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές και αίρονται τάχιστα».

* Για το κόστος του παρατηρητηρίου:

«Το κόστος του παρατηρητηρίου έχει προϋπολογιστεί στα 4.750.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Είναι το κόστος εγκατάστασης των πεντακοσίων σταθμών μέτρησης, συν των σταθμών που συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα. Το κόστος αυτό καλύπτεται από πιστώσεις του ΕΣΠΑ και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τελειωτική διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού από την "Κοινωνία της Πληροφορίας", προκειμένου να βρεθεί ο ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει την προμήθεια αυτής της εγκατάστασης».

* Για την επικινδυνότητα από υπέρβαση των ορίων:

«Έχουν θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, με νόμο του ελληνικού κράτους, τα όρια έκθεσης του γενικού πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα όρια ασφαλείας έχουν θεσπιστεί με βάση τις υποδείξεις διεθνών οργανισμών και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα είναι μειωμένα, σε σχέση με τα όρια τα οποία έχει συστήσει η Κομισιόν. Είναι ακόμα πιο αυστηρά, ανάλογα την περίπτωση, είναι 30% - 40% χαμηλότερα των συστάσεων που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα όρια αυτά τηρούνται σε όλη την επικράτεια, ιδίως εντός του αστικού ιστού και μάλιστα με μεγάλο περιθώριο ασφάλειας. Ακόμα και αν υπάρξει
Keywords
Τυχαία Θέματα