Ο Χ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 15/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Η διαπραγμάτευση έχει δηλητηριαστεί από τη λογική ότι οι εταίροι δεν γνωρίζουν ποιον θα έχουν απέναντι τους τον Ιούνιο. Αν, λοιπόν, το γνωρίζουν αυτό, είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση
θα είναι διαφορετική. Η διαπραγμάτευση κατά κύριο λόγο κόλλησε στο δημοσιονομικό. Πέρυσι και πρόπερσι πάλι είχαν αντιρρήσεις στο δημοσιονομικό, αλλά μας άφησαν να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι θα επαναφέρουμε θέμα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, αν δεν έχετε πετύχει. Πετύχαμε βέβαια και δεν επανέφεραν. Φέτος είπαν τα ίδια και μάλιστα προσφερθήκαμε να νομοθετήσουμε κιόλας, ότι θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο, αν πέσει έξω ο προϋπολογισμός. Δεν το δέχθηκαν, διότι προφανώς δεν ξέρουν ποιόν θα έχουν απέναντι τους... Πρέπει να κλείσει ο κύκλος. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την αξιολόγηση και την πιστοληπτική γραμμή. Σε αυτά τα δύο πρέπει να γίνει από κοινού η διαπραγμάτευση και το τρίτο θέμα είναι το χρέος. Εγώ δεν ξέρω πότε θα κλείσει το χρέος... Θα πρέπει να ξέρουν με ποιόν θα έχουν να κάνουν τον Ιούνιο, αλλιώς δεν θα συμφωνήσουν. Αν θέλουμε μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διαπραγματευθεί και το χρέος, χρειάζεται και μία άνεση χρόνου... Η κουβέντα για το χρέος έχει πάει πίσω. Επιχειρήσαμε να την ξεκινήσουμε το Σεπτέμβριο και δεν δέχθηκαν. Είπαν "πρώτα η αξιολόγηση και μετά μπήκε και η πιστοληπτική γραμμή", τα δύο πρώτα βήματα δηλαδή και το τρίτο πάει πιο πίσω. Και αυτό το λέω για να το ξέρουν όλοι. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσεις στην αξιολόγηση και στην πιστοληπτική γραμμή και μετά όλα τα υπόλοιπα...».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο εκλογών:

«Θα έλεγα ότι αν δει κανείς την εικόνα, όπως είναι σήμερα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκλέξουμε Πρόεδρο, αλλά το κλίμα αλλάζει. Το κατέγραψαν και οι δημοσκοπήσεις. Αν αυτό επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια. Σήμερα που μιλάμε για την πρώτη ψηφοφορία, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος... Το ΠαΣοΚ θα κατέβει με μια ατζέντα απολογισμού και ατζέντα της επόμενης ημέρας. Όσον αφορά τον απολογισμό, είναι σαφέστατη η συμβολή του ότι όλα αυτά τα χρόνια ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Όσον αφορά την επόμενη μέρα -γιατί πρέπει να βάζεις και την προοπτική στη δουλειά σου-, θα έχουμε έτοιμη μια προγραμματική διακήρυξη για το τι θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει την επόμενη μέρα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπου δεν θα έχει το μνημόνιο όπως το ξέρουμε και επομένως, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του κράτους. Στόχος είναι να μην επανέλθουμε στην κρίση και δεύτερον η ανάδειξη του ΠαΣοΚ ως παράγοντα εθνικής σταθερότητας, με ό,τι αυτό σημαίνει. Δηλαδή, τον εγγυητή μιας σταθερής και ανοδικής πορείας της χώρας».

* Για την δικαστική διαμάχη με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κουρή:

«Θα πάω σε έφεση. Σε αυτό το σημείο έχουμε απόλυτα δίκιο. Ο κ. Κουρής είχε εμπλακεί απόλυτα σε αυτή την υπόθεση. Το διαπίστωσε ομόφωνα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής και θεωρώ ότι θα κερδίσουμε τη συνέχεια της δικαστικής διαμάχης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα