Ο Χ. Καρανίκας στον ΑΘΗΝΑ984

O δημοσιογράφος και μέλος της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ), Χάρης Καρανίκας, μίλησε στις 10/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων:

«Καταρχήν, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, στην Ασία, στην Ιαπωνία, στη Ν. Κορέα
και στην Αυστραλία. Είναι 80 δημοσιογράφοι από περίπου 26 χώρες. Είναι μια απίστευτη εμπειρία να συνεργάζεσαι με άτομα που είναι τόσο διαφορετικής δημοσιογραφικής νοοτροπίας... Η έρευνα που κάναμε ξεκίνησε πριν έξι μήνες και οι πρώτες συγκεντρώσεις των δημοσιογράφων έγιναν στο Βέλγιο, στα γραφεία της εφημερίδας "Le Soir"... Με πολύ απλό τρόπο αυτό που προσπαθεί κάποιος να κάνει μέσω του Λουξεμβούργου είναι να μεταφέρει τα κέρδη του εκεί ή να μην τα εμφανίσει ποτέ στην Ελλάδα... Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόμιμο. Το αντικείμενο της έρευνας, επί της ουσίας, ήταν το πώς μία χώρα με εθνική κυριαρχία, όπως το Λουξεμβούργο, μπορεί να νομοθετεί πάνω σε τέτοιες γκρίζες ζώνες, ώστε να επιτρέπεται σε εταιρείες να κάνουν πράγματα, τα οποία σε άλλες χώρες δεν θα μπορούσαν να κάνουν ποτέ. Έτσι φοροδιαφεύγουν, με νόμιμο τρόπο πάντα... Ο κ. Γιούνκερ έχτισε αυτό το οικοδόμημα... Μου φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς αυτό που έχει γίνει στις Βρυξέλλες. Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Γιούνκερ επέλεξε, έπειτα από εκκλήσεις περίπου δέκα μέσων που συμμετείχαν στην έρευνα, ν' απορρίψει οποιαδήποτε συνέντευξη σε σχέση με το θέμα... Επίσης, την επόμενη ημέρα, ακύρωσε, τελευταία στιγμή, την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες στα γραφεία της "Le Soir", όπου θα συμμετείχε σε μία εκδήλωση με ερωταπαντήσεις δημοσιογράφων και κοινού...».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι η δημοσιογραφία που ασκήσατε πηγαίνει πίσω την μεταρρυθμιστική προσπάθεια του κ. Γιούνκερ;

Χ. Καρανίκας: «Η έρευνα είχε διάρκεια έξι μήνες. Τα έγγραφα τα είχαμε στα χέρια μας από τον Ιούνιο, πριν την εκλογή του Γιόυνκερ. Η εύκολη λύση θα ήταν να τ' απελευθερώναμε τότε και να υπήρχαν αναταράξεις, πολύ χειρότερες μάλιστα, απ' την στιγμή που δεν είχε εκλεγεί ακόμα ο Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Επιλέξαμε να κάνουμε συστηματική έρευνα, να ωριμάσει επί της ουσίας όλη αυτή η διεθνής δημοσιογραφική προσπάθεια και αφού φτάσαμε σ' ένα αποτέλεσμα το οποίο θεωρούσαμε ικανοποιητικό, ν' απελευθερώσουμε τα αποτελέσματά της. Το σημαντικό είναι το εξής. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, αλλά έρευνα. Αν ασκούσαμε πολιτική, θα υπήρχε άλλη αντιμετώπιση του θέματος».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όλη η προσπάθεια συντονίζεται κεντρικά. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία εδράζει στην Ουάσιγκτον. Υπάρχει ένα κρυπτογραφημένο φόρουμ στο ίντερνετ, ασφαλούς επικοινωνίας, όπου γίνεται η ανταλλαγή των εγγράφων και διαβουλεύσεις μεταξύ των δημοσιογράφων. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα φοροδιαφυγής. Αν κάποιος έχει εντοπίσει ένα μοτίβο, το βγάζει σε αυτό το φόρουμ και έτσι διευκολύνει και τους άλλους που το ψάχνουν. Έτσι αυτή η ομαδική προσπάθεια πάει την έρευνα πολύ πιο μπροστά. Όλα βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία εταιρειών. Η διαρροή που έγινε, ταυτοποιήθηκε, λόγω ότι φέρει τη σφραγίδα του Λουξεμβούργου και ποτέ δεν βγήκε κάποιος να την διαψεύσει ή ν' αμφισβητήσει την αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων... Είναι μια δουλειά που χρειάζεται χρόνο, χρήμα και υπομονή... Όλα αυτά τα στοιχεία βγαίνουν κεντρικά, οπότε δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που μπορεί ν' ανακόψει τη δημοσίευση των δεδομένων από τη στιγμή που αποφασίζεται ότι θα δημοσιευτούν τα έγγραφα. Και στο WikiLeaks, είναι σχεδόν ίδιος ο μηχανισμός. Απ' τη στιγμή που ληφθεί η απόφαση, αμέσως μετά αρχίζουν και απελευθερώνονται σταδιακά τα έγγραφα».

Δημοσιογράφος: Τι περιλαμβάνει το μενού των αποκαλύψεων το επόμενο διάστημα;

Δ. Καρύδης: «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα