Ο Χ. Χωμενίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, μίλησε στις 8/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για Μ. Κουμανταρέα:

«Νομίζω ότι ήταν ο Τόμας Μαν της πλατείας Βικτωρίας. Είναι ο συγγραφέας του ελληνικού μικροαστισμού, αλλά δεν τον χλεύαζε, δεν τον έβλεπε αφ' υψηλού. Ο μικροαστός του Μένη Κουμανταρέα, είναι ο ίδιος ο Μένης, αν θεωρήσουμε ότι ήταν κι ο ίδιος μικροαστός. Ο Μένης δεν ήταν μικροαστός ή δεν μιλούσε μόνο για τους μικροαστούς, οι οποίοι ήταν αναξιοπρεπείς
ή φωνακλάδες. Αν μιλάμε για μικροαστισμό, μιλάμε για ένα μικρό αστό, σε μια μικρή κλίμακα, όπου αυτός έχει πολλούς από τους κώδικες γενικότερης κομψότητας, οι οποίοι έχουν έρθει από μια άλλη αστική παράδοση. Προσπαθώ να το αποκρυσταλλώσω και εγώ τώρα που το λέω... Εκτιμώ ότι το έργο του Κουμανταρέα είναι -αν θέλετε- ένα ψηφιδωτό. Δηλαδή, κάθε μυθιστόρημα ή νουβέλα είναι απλώς μία ψηφίδα μιας συνολικότερης εικόνας. Όταν, πριν από δύο χρόνια, βγήκε στην τηλεόραση και έκανε ένα σαρδάμ, είπε κάτι το οποίο είχε παρερμηνευθεί τελείως. Και μετά διάφοροι, μέσα από τα φριχτά social media, τα οποία εκτός από τα καλά που κάνουν, βγάζουν και τη χειρότερη όψη των ανθρώπων, ήθελαν να τον σταυρώσουν».

* Για Ν. Ρωμανό:

«Η στάση μου είναι διαφορετική από αυτή πολλών άλλων, με τους οποίους σε πολλά μπορεί να συμφωνούμε. Εγώ πιστεύω, ότι αυτή τη στιγμή, το κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να τα καταφέρει, ώστε να μην πεθάνει αυτό το παιδί. Δηλαδή, μου προξενεί φρίκη η εκδοχή ότι ο Ρωμανός μπορεί να πεθάνει. Και από την άποψη ότι μετά τέλειωσε, θα γίνει χαμός. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει άμα πεθάνει ο Ρωμανός. Και όλα τα επιχειρήματα ότι το κράτος δεν εκβιάζεται, διότι δεν έχει δίκιο ο Ρωμανός και δεν σέβεται τους κανόνες που ισχύουν... Δεν ξέρω... Αν είμαστε τόσο εντάξει κράτος, όταν αυτό το παιδί του συνέβη να σκοτωθεί ο καλύτερός του φίλος και να ξεψυχήσει στα χέρια του, αυτό το κράτος θα έπρεπε να του έχει στείλει δέκα κοινωνικούς λειτουργούς... Αν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι με το θάνατό του, με το σώμα του, θα προκαλέσει το χάος που θα προωθήσει τις αναρχικές ιδέες, αυτό λέγεται ιδεασμός. Όσο κι αν λένε ότι ο Ρωμανός είναι 21 ετών, άρα ενήλιξ σαφώς, με τον παλιό αστικό κώδικα μόλις τώρα θα ενηλικιωνόταν. Παρόλα αυτά είναι ένας μετέφηβος. Και υπάρχει μετεφηβική ηλικία και αναγνωρίζεται και ως ελαφρυντικό στα δικαστήρια. Εγώ θα προσπαθούσα με κάθε τρόπο, με ψυχολόγους, με ψυχιάτρους, θεολόγους, να τον συνεφέρω... Χρειάζεται βοήθεια. Πρέπει να διαβάζουμε κάτω απ' τις γραμμές. Δεν μπορείς να λες "ο Ρωμανός είναι αναρχικός, θέλει να καταστρέψει το κράτος και τον εαυτό του, είναι ενήλικας, ας τον καταστρέψει"».

Και πρόσθεσε: «Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να πάω εγώ ο ίδιος στο Ρωμανό και να του έλεγα το εξής "φίλε μου, θα πεθάνεις, θα έρθει το χάος και δεν θα τα δεις όλα αυτά. Και θα έχεις επιστρέψει εκεί απ' όπου ήρθες. Η ζωή είναι μία και είναι ελάχιστη." Δηλαδή, θα έκανα μία τέτοια προσέγγιση. Δεν θα του έκανα πολιτική συζήτηση. Θα του έλεγα "δεν αξίζει να χάσεις τη ζωή σου, που είναι μία και ανεπανάληπτη για τίποτα. Πόσο μάλλον γι' αυτό"... Μπορεί και να μην το πιστεύω αυτό που λέων, αυτό θα του έλεγα πάντως... Στη βάση του αυτό που λέει, η δυνατότητα να σπουδάσει, ακούγεται λογικό και δεν με ενδιαφέρουν οι από κάτω προθέσεις του. Μου αρκεί ότι αυτό το οποίο λέει είναι δίκαιο... Το γεγονός ότι τον άφησαν και έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, του έδωσε την προσδοκία, φαντάζομαι, ότι θα μπορεί να σπουδάζει... Προφανώς είναι ένα παιδί που έχει ένα προσωπικό, αλλά πολύ έντονο φιλότιμο. Δεν μπορεί να σταματήσει, χωρίς να νικήσει... Έχουμε σαρωθεί εμείς που είμαστε στη μεσότητα από τη μία πλευρά από διάφορους ηθικολόγους που κουνάνε το δάχτυλο και λένε "να πεθάνει. Είναι δικαίωμά του", δηλαδή, παιδιά που μιλούν σαν παλαιοί δημοδιδάσκαλοι και από την άλλη μεριά από τους άλλους, οι οποίοι στην πραγματικότητα θέλουν και αυτοί να χρησιμοποιήσουν το Ρωμανό εργαλειακά, προκειμένου να πεθάνει ο Ρωμανός, να έχουν έναν ήρωα και να τα κάνουν πάλι λίμπα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα