Ο αθέατος πόνος των μεταναστών

«Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών», είναι ο τίτλος της αναφοράς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και επισημαίνει τις δεινές επιπτώσεις που επιφέρει η κράτηση στους μετανάστες και στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πραγματοποίησαν περισσότερες από 10.000 ιατρικές συνεδρίες, μέσα στα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, με περισσότερες από τις μισές να έχουν γίνει τον τελευταίο 1 χρόνο.

Τα συνηθέστερα ιατρικά προβλήματα
που παρατηρούνται αφορούν κατά 24,7% λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, 14,7% γαστρεντερικά, 13,7% μυοσκελετικά, 8,5% δερματικές παθήσεις και 7,9% οδοντιατρικά, ενώ καταγράφονται επαναλαμβανόμενα κρούσματα ψώρας που συνδέονται άμεσα με τις κακές συνθήκες υγιεινής.

Συγκλονιστικές ήταν δύο μαρτυρίες γιατρών που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η μία εξ αυτών περιγράφει την απόγνωση των κρατουμένων, οι οποίοι πολλές φορές ανεβαίνουν στην ταράτσα για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης, και αποφασίζουν να πέσουν στο κενό. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ήχο που κάνει το ανθρώπινο σώμα, όταν σκάει στο έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά μια γιατρός της οργάνωσης.

Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Απόστολος Βεΐζης, περιέγραψε ένα περιστατικό, στο οποίο κρατούμενος από το Σουδάν, μετά από πολυήμερη διαμαρτυρία, για έναν πονόδοντο, κατέληξε να βγάλει μόνος το δόντι του, καθώς δεν του έδιναν σημασία, και τελικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο, λόγω αιμορραγίας.

Ελευθερία Κουμάντου
Keywords
Τυχαία Θέματα