Ο Αθ. Τσαυτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μίλησε στις 15/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ):

«Είχαμε καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Σας θυμίζω ότι η νέα ΚΑΠ έπρεπε να αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014, δηλαδή τη χρονιά που διανύουμε και επειδή άργησαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις,
η ημερομηνία μετατέθηκε για την 1η Ιανουαρίου του 2015... Να σας πω μόνο κάτι, μια και πριν από λίγο γύρισα από το Λουξεμβούργο, που έγινε το συμβούλιο μας. Να σας θυμίσω ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί. Και διατρέχαμε τον κίνδυνο -και ακόμα τον διατρέχουμε-, εάν χτες το δικό μας συμβούλιο δεν είχε ψηφίσει θετικά για ένα πακέτο μέτρων που λέγονται κατ' εξουσιοδότηση πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και γιατί λέω δεν ολοκληρώθηκε αυτό. Διότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, την ίδια δουλειά κάνει και το ευρωκοινοβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση στην ολομέλεια, πριν τις ευρωεκλογές. Δηλαδή, εάν σήμερα δεν περάσει και το ευρωκοινοβούλιο αυτό το πακέτο των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων, για να ολοκληρωθεί πλέον η συμφωνία, τότε, δεν θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η νέα ΚΑΠ ούτε από την 1η Ιανουαρίου του 2015, καθώς μετά τις ευρωεκλογές θα αλλάξουν τα πάντα και το ευρωκοινοβούλιο και οι επίτροποι κ.λπ.. Γι' αυτό και είδατε την προεδρία μας να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, σαν κυβέρνηση και σαν προεδρία, να λήξουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και να αρχίσει η εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου του 2015. Αυτό καταφέραμε χθες».

* Για τη νέα ΚΑΠ:

«Η νέα ΚΑΠ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Δεν είναι μόνο χρηματοοικονομικό εργαλείο. Φέρνει μία μεγάλη ποσότητα πόρων να ξοδευτούν, ώστε να υποστηριχτεί η γεωργική παραγωγική διαδικασία. Το τονίζω, γιατί αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή που καταφέραμε στη νέα ΚΑΠ. Δηλαδή, δεν δίνουμε χρήματα πλέον σε κάποιον, χωρίς να παράγει...».

Δημοσιογράφος: Τέρμα στον "αγρότη του καναπέ", όπως είχατε πει...

Αθ. Τσαυτάρης: «Λαϊκά το λέει ο κόσμος έτσι. Συνέβαινε. Κάποιος, για να συμπληρώσει το εισόδημά του, έπαιρνε χρήματα από τη γεωργία, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένος ή τον έφτιαξαν να μην είναι υποχρεωμένος να παράγει. Τώρα πραγματοποιείται μια μεγάλη στροφή στην υποστήριξη της παραγωγής. Πρέπει ο αγρότης να δείξει ότι παράγει κάτι και μάλιστα με βάση τις προτεραιότητες που θέτει η πολιτική μας. Δηλαδή, να υποστηρίξει την αειφορία, το παραγωγικό του σύστημα να είναι βιώσιμο περιβαλλοντολογικά, να υποστηρίξει την ποιότητα, να διαχειριστεί σωστά τους φυσικούς πόρους και τα προϊόντα του να είναι ποιοτικά, να έχουν ονομασία προέλευσης, γεωγραφικές ενδείξεις κ.λπ.. Με αυτούς τους όρους, ο σωστός γεωργός που τα κάνει όλα αυτά, θα έχει τη δυνατότητα να υποστηριχθεί... Από την πρώτη στιγμή είπαμε στο υπουργείο ότι "ξέρετε κάνουμε μία στροφή προς τα εκεί, εκεί είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, εκεί μπορούμε πραγματικά να παράξουμε πράγματα, τα οποία όλος ο κόσμος τώρα ζητάει, όλοι οι καταναλωτές ζητούν κάτι πιο εγγυημένο, σίγουρο, υγιεινό, ποιοτικό και ποικίλο". Επομένως, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, ο οποίος φημίζεται για την ποιότητα και την ποικιλομορφία. Αν μάλιστα αυτόν τον πυλώνα καταφέρουμε να τον συνδέσουμε και με άλλους τομείς της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός -μέσω της γαστρονομίας, του ελληνικού πρωινού, του αγροτουρισμού- και αν το διευρύνουμε με την ευρύτερη έννοια της γεωργίας -όχι μόνο της φυτικής παραγωγής, αλλά και της κτηνοτροφίας, της ζωϊκής παραγωγής, της μελισσοκομίας, των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας-, τότε θα έχουμε ένα γερό θεμέλιο για να πατήσει ο τόπος μας και να αναπτυχθεί, τώρα που διαφαίνεται ότι κάνουμε μία στροφή και πρέπει να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη».

* Για την είσοδο νέων αγροτών:

«Υπάρχουν και οι νέοι αγρότες, οι οποίοι αποτελούν τον κύριο κορμό. Γιατί, όπως έχω πει, αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρατηρούμε μία εγκατάλειψη της υπαίθρου. Είχαμε δει τη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο το 6 % των αγροτών είναι κάτω από 40 χρονών. Δηλαδή, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν αγρότες. Άρα, θα μιλάμε για μία γεωργία χωρίς αγρότες. Γίνεται; Άρα θα μιλάμε για μία κτηνοτροφία χωρίς κτηνοτρόφους; Επομένως, αυτός είναι ο λόγος που, από την πρώτη στιγμή, κάναμε ένα δύο προγράμματα για να υποστηριχθεί η είσοδος νέου ανθρωπίνου δυναμικού στη γεωργία. Τώρα αυτό συμπεριλήφθηκε στους κανόνες της νέας ΚΑΠ, όπου στα χρηματοοικονομικά εργαλεία, λέει ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν έως και 2% του συνολικού τους προϋπολογισμού. Άρα, μιλάμε για σημαντικά ποσά. Στη χώρα μας αυτό θα σημαίνει για τα επόμενα 6 - 7 χρόνια κάθε χρόνο θα δίνουμε 50 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων αγροτών. Αυτό βέβαια για εμάς, σαν Ελλάδα, τώρα, έχει και ιδιαίτερη σημασία, αναλογιζόμενοι πρώτον το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουμε και δεύτερον το ότι η είσοδος νέων αγροτών δεν είναι μόνο θέμα απασχόλησης. Οι νέοι είναι πάντοτε καινοτόμοι, είναι πιο φρέσκα μυαλά, είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είναι εξοικειωμένοι με το δίκτυο, την πληροφορική, καταλαβαίνουν πολύ καλά τη σημασία του να είναι ομαδοοποιημένοι. Χθες δημοσιοποιήσαμε την υποστήριξη 186 σχημάτων νέων ομάδων παραγωγών, να συνενώσουν δυνάμεις με υγιή τρόπο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα