Ο Αθ. Τσαυτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μίλησε στις 14/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα γραφειοκρατικά κωλύματα των αγροτών:

«Προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα. Να δώσω ένα παράδειγμα. Πάρα πολλοί θέλουν να κάνουν σχέδια βελτίωσης ή επενδύσεις στη μεταποιητική βιομηχανία. Όπως λένε και οι ίδιοι -και θα εξηγήσω λίγο περισσότερο γι' αυτό-, χρειάζονταν 1,5 - 2 χρόνια να τελειώσουν οι αξιολογήσεις και να εγκριθούν. Στην τελευταία πρόσκληση που κάναμε το 2013, άνοιξε στις 30 Δεκεμβρίου και
είχαμε υποσχεθεί με το σύστημα αξιολόγησης και εγκρίσεων, ότι σε λιγότερο από δύο μήνες, θα έχουν τελειώσει οι αιτήσεις. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα εγκρίθηκαν οι πρώτες προτάσεις αυτού του είδους. Αν ανοίξουν οι στενωποί που υπήρχαν, πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θέλω να δώσω δίκιο όμως και στο κράτος, διότι πολλές φορές υπάρχουν πολλές παρατυπίες στις αιτήσεις. Πολλοί δίνουν τις αιτήσεις σε έναν σύμβουλο για να τις φτιάξει, με αποτέλεσμα κάποια από τα προαπαιτούμενα να λείπουν, αυτός να έχει πάρει τα χρήματα του και να έχει φύγει. Κανείς δεν είχε αξιολογήσει, δεν είχε δημιουργήσει αρχείο, ούτε πιστοποίησε αυτούς τους συμβούλους στους οποίους εμπιστεύτηκαν οι αγρότες τους φακέλους ή το μεταποιητικό τους σχέδιο και κάθονται τώρα οι υπηρεσίες να τους δείξουν ότι τα μισά χαρτιά λείπουν. Πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις ζώα, ότι έχεις αυτές τις δυνατότητες, ότι δουλεύεις εκεί και δεν είσαι στην Αθήνα κ.ο.κ...».

* Για την ελληνική προεδρία και τη νέα ΚΑΠ:

«Όχι μόνο θα γίνουν διορθωτικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, που πλέον έχει τελειώσει, αλλά με την αυγή του 2014 ήδη βαδίζουμε στη νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα δώσουμε ενισχύσεις, όχι 2%, συνδεδεμένες με την παραγωγή για να αποφύγουμε τους τάχα γεωργούς, οι οποίοι χωρίς να παράγουν τίποτα, παίρνουν επιδοτήσεις. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις πάνε πλέον στο 8% και θα φτάσουν στο 10% με την προϋπόθεση ότι τα έξτρα είναι 2%. Επίσης, ενισχύουμε τους βοσκότοπους και αλλάζουμε τον ορισμό τους. Έως τώρα βοσκότοποι ήταν μόνο τα οριζόντια λιβάδια, όπως τα γνώριζε η κεντρική Ευρώπη με ετήσια ποώδη φυτά. Εμείς είχαμε όμως και πλαγιές με φρυγανώδη και ξυλώδη βλάστηση. Αυτά ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά και για τις αξιοποιήσιμες προς βοσκή εκτάσεις που έγιναν βοσκήσιμες με την αλλαγή των ορισμών. Έτσι, η χώρα θα μπορεί να αξιοποιήσει αντί για 11 εκατομμύρια στρέμματα βοσκότοπων 51 εκατομμύρια και αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη σωστή διαχείριση και βελτίωση των φυσικών πόρων. Και μιας και μιλάμε για το κόστος της ζωικής παραγωγής, ιδού η ευκαιρία, καθώς εδώ έχουμε τσάμπα ζωοτροφή».

* Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις :

«Τα περισσότερα από τα αιτήματα των αγροτών παρότι αφορούν το υπουργείο Οικονομίας και όχι το Ανάπτυξης, μας ενδιαφέρει να λυθούν. Για παράδειγμα, το θέμα της τήρησης των βιβλίων εσόδων - εξόδων μέχρι τις 30.000 - 40.000 ευρώ. Δεν υπάρχει τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων. Δεν χρειάζεται οι γεωργοί να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων και κάθε μήνα να γράφουν. Θα κρατούν μόνο τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων τους. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό το αίτημα των αγροτών. Ένας που καλλιεργεί ροδάκινα ή βαμβάκι θα ξοδεύει όλο το χρόνο εισροές, να το οργανώσει, να το σπείρει και το σκαλίσει, να το προστατέψει, να έρθει η ώρα να το μαζέψει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Και όταν το πουλήσει για πρώτη φορά, θα έχει ένα τιμολόγιο εσόδων. Ποιο το νόημα να αναγκάζεις αυτόν τον άνθρωπο κάθε χρόνο να τηρεί βιβλία εσόδων - εξόδων σε λογιστή; Δεν θα έχει κανένα έσοδο. Εμάς σκοπός μας είναι -και το θέλουν και οι γεωργοί-, να τηρηθούν τα στοιχεία εσόδων - εξόδων. Διότι, μόνον έτσι θα φύγουν από τη μέση και τα εικονικά τιμολόγια και οι αποκλίσεις».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι δεν έχουν λόγο οι αγρότες να παραμένουν στα μπλόκα;

Αθ. Τσαυτάρης: «Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία, κατά την άποψή μου, δεν έχουν ουσιώδη θέματα. Άλλωστε, είναι ένα νέο μέτρο, το οποίο επεκτείνεται από τους 100.000 που κρατούσαν τα στοιχεία αυτά ούτως ή άλλως και σε άλλους 100.000 με 200.000 με αυτά τα όρια. Το μέτρο είναι σωστό. Αν στην πορεία φανεί ότι χρειάζεται βελτίωση, όπως άλλωστε κάθε νέο εργαλείο στο ξεκίνημά του, θα το δούμε και θα το βελτιώσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα