Ο Α. Παπαμιμίκος στον ΑΘΗΝΑ984

O γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μίλησε στις 29/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της και τη διεύρυνση του κόμματος:

«Η αλήθεια είναι αυτή που θέλουμε και παρουσιάζουμε εμείς, όχι το τι γράφει και το τι θέλει να παρουσιάσει ο καθένας. Εμείς, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, κάνουμε μία σειρά εκδηλώσεων και μια μεγάλη καμπάνια με δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να ενεργοποιήσουμε
όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που πρόσφεραν στην παράταξη όλα αυτά τα χρόνια και είτε αποστασιοποιήθηκαν, είτε μπορεί να πήγαν και σε άλλους χώρους και εξαιτίας δικών μας λαθών. Απευθυνόμαστε κυρίως σε στελέχη, αλλά και σε ανώνυμους ψηφοφόρους, οι οποίοι στήριξαν την παράταξη και νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει και επιτυγχάνεται... Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός -το Σάββατο, στις 4 Οκτωβρίου- το όραμά του για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο. Εκεί θα υπάρξει μία διεύρυνση πολιτικών, γιατί τα πρόσωπα από μόνα τους δεν σηματοδοτούν τίποτα. Αν δεν διευρύνεις τις πολιτικές σου και αν δεν παρουσιάσεις μία νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα, δεν μπορείς ν' αλλάξεις τίποτα».

Δημοσιογράφος: Η νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα είναι προσαρμοσμένη στις ιδρυτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας ή θα επιχειρηθεί και μία στροφή -όπως κάποιοι υποστηρίζουν- προς το λεγόμενο κέντρο ή μεσαίο χώρο; Κάποιοι θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει απολέσει το λεγόμενο δεξιό χώρο της...

Α. Παπαμιμίκος: «Η Νέα Δημοκρατία πάντα απευθυνόταν στο μεσαίο χώρο και επεκτείνεται. Εγώ δεν πιστεύω στις ταμπέλες, αλλά αν μου θέτετε αυτή την ερώτηση, η Νέα Δημοκρατία επεκτείνεται στους ανθρώπους που πιστεύουν από την παραδοσιακή δεξιά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Και εξάλλου και στην ιδρυτική διακήρυξη, όπου θα πάμε σε μία επικαιροποίηση της της επόμενες ημέρες, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι "βάζουμε πάνω από την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο, την πατρίδα, την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες"».

* Για την αντιπαράθεση μεταξύ Α. Ντινόπουλου και Κυρ. Μητσοτάκη:

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι η προσπάθεια, η οποία επιχειρείται, εξελίσσεται σε μία χρονική περίοδο μεγάλης ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει προεκλογικό άρωμα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιχειρείτε μεν διεύρυνση, αλλά την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία σπαράσσεται από αντιπαραθέσεις στελεχών της. Την Παρασκευή όλοι συζητούσαμε το θέμα της αντιπαράθεσης-διχογνωμίας μεταξύ δύο υπουργών, του κ. Ντινόπουλου και του κ. Μητσοτάκη. Μοιάζετε να έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας, τη συνοχή, ενδεχομένως...

Α. Παπαμιμίκος: «Τον προσανατολισμό μας και τη συνοχή μας τα έχουμε και γνωρίζουμε πολύ καλά και που θα οδηγήσουμε τον πολιτικό μας οργανισμό, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ευρύτερα τη χώρα. Από εκεί και πέρα θέλω να είναι σαφής και πολύ συγκεκριμένος. Είναι τεράστιο λάθος να συζητούνται προσωπικά ζητήματα και ν' αφήνονται προσωπικές αιχμές, για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και πόσο μάλλον να γίνεται από δικά μας στελέχη».

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην αντιπαράθεση του κ. Ντινόπουλου με τον κ. Μητσοτάκη;

Α. Παπαμιμίκος: «Είμαι πολύ συγκεκριμένος. Βεβαίως. Και ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Από εκεί και πέρα όμως, επειδή το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, για θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις, είμαι κατηγορηματικός. Καμία στασιμότητα. Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος».

Δημοσιογράφος: Με όποιο κόστος;

Α. Παπαμιμίκος: «Βεβαίως. Και η ελληνική κοινωνία θέλει τις μεταρρυθμίσεις».

Δημοσιογράφος: Από που προκύπτει ότι η ελληνική κοινωνία θέλει τις μεταρρυθμίσεις, με τη διαφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τη Νέα Δημοκρατία να διευρύνεται; Το ενδεχόμενο να υπάρχει πλήρης απόσταση μεταξύ πολιτικής, κυβερνητικής εξουσίας και εκλογικού σώματος δεν διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Α. Παπαμιμίκος: «Εδώ είχαμε δύο επιλογές. Η μία ήταν να λειτουργήσουμε με βάση το όφελος της πατρίδας και η άλλη ήταν να λειτουργήσουμε με βάση το όφελος του κόμματός μας και τα προσωπικά οφέλη των βουλευτών. Εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε τον πρώτο δρόμο. Είναι ο πιο δύσκολος και έχει πολιτικό κόστος για εμάς. Αλλά, είναι ο δρόμος της ευθύνης και ο δρόμος που ειλικρινά θα μας δικαιώσει και αυτό αρχίζει να φαίνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Θυμηθείτε που ήμασταν πριν δύο χρόνια. Θυμηθείτε ότι δεν συζητούσαμε καν για βιωσιμότητα του χρέους, για διαπραγματεύσεις για έξοδο από το μνημόνιο, δεν συζητούσαμε καν ότι κάποια στιγμή η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, κάναμε δύσκολες επιλογές, είπαμε την αλήθεια και την κατάλληλη στιγμή, το 2016 -διότι είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές και θ' αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα κρατήσουν τη σταθερότητα στη χώρα-, που θα γίνουν οι εκλογές, εμείς θα δικαιωθούμε».

* Για την πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει το μεγάλο προβάδισμα:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή κάτι. Σεβόμαστε όλες τις δημοσκοπήσεις. Από εκεί και έπειτα οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία. Υπάρχει διαφορά στα εργαλεία. Και προφανώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούσε και το 2012 και γι' αυτό τελικά έχασε...Εμείς όλοι μας χρησιμοποιούμε τις δημοσκοπήσεις σαν εργαλεία, τα παρακολουθούμε και τα μελετάμε. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όμως χρησιμοποιεί το ίδιο εργαλείο που χρησιμοποιούσε και το 2012 πριν από τις εκλογές και πανηγύριζε, όταν του έδινε έξι μονάδες μπροστά».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο εκλογών και την πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μία διατυπωμένη πρόταση από ένα κυβερνητικό στέλεχος, που βέβαια ανήκει σε άλλο κόμμα, στο ΠαΣοΚ, αλλά είναι ένα στέλεχος με πολύ μεγάλη εμπειρία, τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος είπε χθες ότι θα έπρεπε να υπάρξει μία συμφωνία σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή και μετά από εκεί μία συμφωνία για εκλογές, είτε τέλος του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το πολιτικό κλίμα, εν αναμονή και πολύ σημαντικών αποφάσεων με την τρόικα.

Α. Παπαμιμίκος: «Δεν μπορεί να παίζει κανείς με τους θεσμούς και με το σύνταγμα. Εμείς λέμε ότι θα εφαρμόσουμε το σύνταγμα. Την κατάλληλη χρονική περίοδο ο πρωθυπουργός θα προτείνει ένα πρόσωπο, το οποίο -δεν είναι απαραίτητο να είναι πολιτικός-, θα είναι υπερβατικό και θα απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες μέσα στη Βουλή και κάθε βουλευτής, αλλά και τα κόμματα θ' αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκλογές για εμάς θα γίνουν το 2016. Και αν διαβάσει κανείς το σύνταγμα, στους τρεις λόγους που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές δεν συμπεριλαμβάνεται η μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απλά κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και παίζουν με τους θεσμούς. Αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ».

Δημοσιογράφος:Όταν λέτε την κατάλληλη στιγμή, ο πρωθυπουργός θα προτείνει, ενδεχομένως και ένα μη πολιτικό πρόσωπο, μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής σε ό,τι αφορά στην κατάλληλη στιγμή; Ποιο χρονοδιάγραμμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας;

Α. Παπαμιμίκος: «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω συγκεκριμένα την ημέρα και το μήνα που ο πρωθυπουργός θα προτείνει το κατάλληλο πρόσωπο. Αλλά, επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι διαδικασίες ξεκινούν με το νέο έτος, ο πρωθυπουργός την κατάλληλη στιγμή θα καταθέσει την πρότασή του».

* Για την αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον όρο "Δημοκρατική Παράταξη" και το γενικότερο κλίμα συνεργασίας τους:

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη δημοκρατική παράταξη και η αντίδραση του ΠαΣοΚ ήταν ότι η δημοκρατική παράταξη είναι το ΠαΣοΚ, υπάρχει -θα έλεγε κανείς- ένας εκνευρισμός σε ό,τι αφορά στο κλίμα. Η εντύπωσή σας είναι ότι είναι αρραγής η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Α. Παπαμιμίκος: «Ο όρος δημοκρατία, η λέξη δημοκρατία, αλλά και η έννοια δημοκρατία, δεν είναι προσωπική περιουσία κανενός. Άρα, εννοείται πως είμαστε δημοκρατική παράταξη, όπως υπάρχουν και άλλες δημοκρατικές παρατάξεις. Το θεωρώ αστείο κάποιοι να παίζουν με τέτοιες ταμπέλες και να χρησιμοποιούν τέτοιες έννοιες για ταμπέλες. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει περάσει δύσκολες μέρες. Εμείς συνεργαζόμαστε με το ΠαΣοΚ, οι βουλευτές μας, οι υπουργοί συνεργάζονται. Δεν είμαστε το ίδιο με το ΠαΣοΚ, έχουμε διαφορετική ιδεολογία. Δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας. Από εκεί και πέρα, όμως, οφείλουν όλοι να ομολογήσουν ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, αλλά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό κομματικό συμφέρον».

* Για την αξιολόγηση της τρόικα και τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στην απελευθέρωση των απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου:

Δημοσιογράφος: Αύριο ξεκινά μία δύσκολη αξιολόγηση... Φαίνεται να υπάρχουν στα τραπέζι μία σειρά ζητημάτων, η αλλαγή του νόμου για την απελευθέρωση των απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η διεύρυνση - επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο... Από την εικόνα που έχετε -από τις οργανώσεις, το στελεχικό δυναμικό και τους βουλευτές του κόμματός σας-, υπάρχουν ζητήματα που θα λέγατε, ως γραμματέας του κόμματος, "μέχρι εδώ, αυτά δεν μπορούν να περάσουν";

Α. Παπαμιμίκος: «Χαίρομαι που μιλάμε για την τελευταία διαπραγμάτευση... Πάντοτε, όταν ξεκινάμε μία διαπραγμάτευση, εμείς έχουμε τους δικούς μας στόχους και η άλλη πλευρά έχει τους δικούς της. Στο τέλος, είμαι σίγουρος, ότι θα καταφέρουμε, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και συνεργασία με τους εταίρους μας -διότι και αυτοί έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είχε την πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, από όλες τις υπόλοιπες χώρες και ότι έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά και όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες-, να καταλήξουμε σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Και σε αυτά που εμείς βάζουμε ως δεδομένα, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, public issue, ενιαιο μισθολογιο, αθηνα, ελλαδα, μνημονιο, νέα, δημοσκοπηση, βιωσιμότητα, εκλογες, public, issue, ΠΑΣΟΚ, βουλη, τροικα, συνταγμα, υπουργοι, μισθολογιο, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, εργαλεια, θεμα, public, απλα, αρωμα, αφορμη, βιωσιμότητα, γεγονος, γινεται, δημοσιο, δρομος, δυναμικο, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκνευρισμος, εννοια, εξι, επρεπε, ετων, ετος, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ιδεολογια, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθος, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, μονα, παντα, οραμα, ορος, οφελος, παμε, σαφης, σαββατο, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμενα, σειρα, κωνσταντινος, ανηκει, βηματα, ειπαμε, γινετε, χωρα, issue, μπροστα, public issue, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα