Ο Α. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 23/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την απόφαση του Θ. Φορτσάκη για ιδιωτική φύλαξη του πρυτανείου:

«Σε γενικές γραμμές -όπως είπα και στην Βουλή-, ο κ. Φορτσάκης έχει δίκιο. Είναι δικό του θέμα, της διοικητικής του αυτοτέλειας, το θέμα της ασφάλειας, της καθαριότητας και τα συναφή. Η πολιτεία, όπου χρειάζεται να διευκολύνει, θα το κάνει. Όμως και η επιλογή του, αυτή καθ' αυτή, πέραν του
τυπικού, μας βρίσκει και ουσιαστικά σύμφωνους».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε για τις εταιρίες ιδιωτικής φύλαξης...

Α. Λοβέρδος: «Βεβαίως. Είναι ένας δρόμος, πλέον, που τον χρησιμοποιούν πάρα πολλά ιδρύματα, στο εξωτερικό δεν το συζητάω, αλλά και στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να επεκτείνει την μέθοδο αυτή και σε όλο το πανεπιστήμιο. Δεν το έκανε. Μίλησε για την πρυτανεία, στην οδό Πανεπιστημίου, εκεί που πριν από τρία χρόνια, με μαχαίρια, έσκιζαν ιστορικούς πίνακες και κατέστρεφαν την περιουσία του ελληνικού πανεπιστημίου. Στην Πανεπιστημίου, όχι σε κάποια απόμερη γωνιά. Στην οδό Πανεπιστημίου, μιας πόλης που πρέπει να ζήσει από τον τουρισμό. Είπε ο άνθρωπος ότι όποιος μπαίνει και όποιος βγαίνει -όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο-, θα πρέπει να δηλώνει το όνομά του. Δεν κατάλαβα γιατί αυτό είναι πρόβλημα».

* Για μετεγγραφές φοιτητών:

«Ολοκληρώσαμε τις εργασίες σε σχέση με τις μετεγγραφές των φοιτητών. Στέλνουμε το απόγευμα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τους σχετικούς καταλόγους των αιτουμένων. Είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που περιμέναμε -και εμείς και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ- και τρέμαμε, γιατί δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, λόγω ποσότητας... Είναι περίπου 13.000, ούτε καν τόσοι. Από αυτούς, οι 3.500 είναι οι έχοντες χρησιμοποιήσει ως βάση το οικονομικό κριτήριο, ότι πένονται ή έχουν οικονομικές δυσκολίες. Από αυτούς, όμως, τους φοιτητές, περίπου 500 θα πάρουν μεταγραφή, γιατί ο σχετικός νόμος -είναι δική μου νομοθετική πρωτοβουλία-, έχει ένα όριο 10% για κάθε τμήμα, με το οικονομικό κριτήριο. Επειδή ήταν πολύ γενναιόδωρη η άλλη διάταξη, εγώ πρόσθεσα αυτή για τους φτωχούς, γιατί προέβλεπαν για κάθε τρίτεκνο, αλλά όχι για τον φτωχό. Δηλαδή, ένας που έχει ένα παιδί, αλλά δεν έχει λεφτά, δεν μπορούσε να κάνει μετεγγραφή. Έπρεπε να έχει δύο σπίτια. Ενώ ένας πλούσιος τρίτεκνος, μπορούσε να κάνει μετεγγραφή. Δεν είναι αντίφαση;
Παρακαλώ σήμερα -από την εκπομπή σας και θα το κάνω και με επιστολή μου το απόγευμα-, τους προέδρους των τμημάτων, τους πρυτάνεις, τους προέδρους των ΤΕΙ, να προχωρήσουν γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες. Ειδικά εκείνοι που έχουν πολύ μικρό αριθμό φοιτητών. Υπάρχει τμήμα που έχει πέντε φοιτητές. Μην τους καθυστερεί. Θα μου πείτε, είναι πέντε. Ναι, αλλά είναι πέντε οικογένειες που έχουν πρόβλημα. Να το κάνουν γρήγορα, γιατί υπάρχουν παιδιά που μένουν σε ξενοδοχεία».

* Για τα ιδιωτικά ΙΕΚ:

«Θα περιμένουμε την ρύθμιση με τις 100 δόσεις, για να είμαστε δίκαιοι. Στη συνέχεια, κάνουμε μια αυθαίρετη κατά κάποιο τρόπο, αλλά πάρα πολύ δίκαιη -αυθαίρετη, με την έννοια ότι δεν έχει απόλυτη νομική βάση-, διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που αξίζουν να είναι στον χώρο της εκπαίδευσης και σε αυτούς που δεν αξίζουν... Έχουμε δύο προβλήματα. Εκείνους που διαφημίζονται με τα χρήματα του ΙΚΑ, δηλαδή δεν πληρώνουν το ΙΚΑ και τους βλέπουμε στις τηλεοράσεις και εκείνους οι οποίοι έχουν προβλήματα με την δικαιοσύνη ή καταστρατηγούν τον νόμο. Έχω περίπτωση τέτοιου ιδρύματος, που έβγαλε επιστολή εναντίον μου και εκφράζει πικρία -περίπου κλαίει- και λέει "εγώ την εταιρία μου την έκλεισα προ ετών, γιατί με ευτελίζετε;". Και έχει κάνει θυγατρική, δήθεν καινούργια, με γενικό διευθυντή τον καφετζή του. Αυτός μπορεί να είναι μεταλυκειακή εκπαίδευση;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα