Ο Α. Δερμετζόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, μίλησε στις 16/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διαφωνία Α. Λοβέρδου - Κυρ. Μητσοτάκη για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων:

«Επειδή έγινε πολύ μεγάλος θόρυβος για διχογνωμία μεταξύ των δύο υπουργών, πραγματικά υπήρξε
μια πραγματική θεώρηση του ζητήματος. Εγώ πιστεύω ότι είχαν και οι δύο δίκιο. Βέβαια αυτή η αρμοδιότητα δεν είναι δική μου, αλλά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας, του κου Λοβέρδου. Ως μέλος, όμως, της πολιτικής ηγεσίας δικαιούμαι να έχω και έχω άποψη. Όταν πριν λίγες μέρες αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπήρχε μια δέσμευση για επανατοποθέτηση των 500 διοικητικών υπαλλήλων μέσα από μια άμεση προκήρυξη, η οποία είχε προθεσμία μέχρι την Κυριακή που πέρασε, γιατί από εκεί και πέρα 341 άνθρωποι έβγαιναν σε απόλυση. Αυτό, λοιπόν, που δεν είχε ληφθεί υπόψη και εμείς, ως νέα πολιτική ηγεσία, το βρήκαμε μπροστά μας είναι ότι όταν πάρθηκε η απόφαση για τους 500 ανθρώπους, δεν υπήρχαν οργανισμοί στα πανεπιστήμια. Ενδιάμεσα προέκυψαν νέοι οργανισμοί, όπου πραγματικά αυτό που μπορούσε να συμβεί και έπρεπε να συμβεί ήταν να επαναπροσληφθούν 883 υπάλληλοι. Γι' αυτό λοιπόν ο κ. Λοβέρδος έλεγε ότι "ναι εγώ ζητάω προς επαναπρόσληψη -προκήρυξη μάλλον-, 883". Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην αρχική συμφωνηθείσα θέση των 500, γιατί ο καθένας από την δική του σκοπιά λοιπόν, είχε δίκιο. Αυτό που ζητάει σήμερα ο κ. Λοβέρδος και εμείς συνολικά είναι ν' αξιολογηθούν οι νέοι οργανισμοί, έτσι ώστε αν πραγματικά υπάρχει η ανάγκη οι 500 να γίνουν 883, να γίνουν. Έτσι λοιπόν η Σολωμόντια λύση που βρέθηκε και πραγματικά είναι λύση είναι τα συμφωνηθέντα αρχικώς των 500 να γίνουν 600, για να υπάρξει μια μέση λύση, αλλά να μην κλείσει οριστικά το θέμα. Μόλις γίνει η εκτίμηση και η αξιολόγηση των νέων οργανισμών από το υπουργείο, θα δούμε πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων θα συμπληρώσουν το κατάλογο των 600. Και βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα ουδείς φεύγει από τη διαθεσιμότητα».

* Για τις μεταθέσεις δασκάλων στα σχολεία:

«Από την πρώτη στιγμή που παραλάβαμε το υπουργείο, το πρώτο και μοναδικό άγχος και των τριών είναι το Σεπτέμβριο ν' ανοίξουν τα σχολεία με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Γιατί -ας μη ξεγελιόμαστε- δεν υπάρχει σχολική χρονιά που να ξεκινάει ανέφελα, χωρίς να υπάρχουν κάποια κενά, κάποιες εκκρεμότητες. Αυτό που επιδιώκουμε, λοιπόν, είναι ν' ανοίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα που πρέπει να προσέξει κανείς, όταν θέλει να ανοίξουν τα σχολεία σωστά. Το πρώτο είναι το να έχουν όλα τα σχολεία και τα παιδιά τα βιβλία τους. Αυτό ήταν σε ένα πολύ καλό δρόμο. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουν πάει όλα τα βιβλία στα σχολεία, εκτός από κάποια νέα συγγράμματα, ελάχιστα μεν, αλλά θα δούμε πώς θα το λύσουμε αυτό το θέμα. Όσον αφορά στους καθηγητές, υπήρξε για τεχνικούς λόγους μια καθυστέρηση στην εγκύκλιο για τις μεταθέσεις, που σημαίνει ότι χρονικά έχουμε μείνει λίγο πίσω. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε η σειρά των μεταθέσεων να πάει καλά και μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχουμε τις μεταθέσεις όλων των εκπαιδευτικών και να ξεκινήσουμε άμεσα την ιστορία των αποσπάσεων, γιατί είναι το δεύτερο στάδιο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε τα κενά που θα υπάρξουν και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν. Όλα αυτά προϋποθέτουν μια άριστη συνεργασία τόσο της ηγεσίας με τις υπηρεσίες του υπουργείου, όσο και με τους περιφερειάρχες της εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη μεθαύριο έχω συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες και μετά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι ώστε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ανακοινώσεις θα κάνουμε, αφού γίνουν όλα αυτά. Εκτιμώ πως αν τρέξουμε πολύ, προλαβαίνουμε».

* Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων:

«Ήδη υπάρχει το νομικό πλαίσιο, με το οποίο έχει αποφασιστεί πώς θα γίνεται η αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της επιμόρφωσης των αξιολογητών διευθυντών σε κάθε νομό και είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει. Βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ, τις οποίες ως νέος υφυπουργός μόνο μέσα από εσάς έχω πληροφόρηση και γι' αυτό μεθαύριο έχω καλέσει την ΟΛΜΕ για να συζητήσουμε γι' αυτό το θέμα. Η θέση μας, όμως, είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει και θα γίνει. Τη θεωρώ όχι μόνο μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και υποχρέωση κάθε σοβαρού κράτους ν' αξιολογεί το προσωπικό του. Η αξιολόγηση ήδη ξεκινάει...».

* Για εκλογές:

«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δουλεύουμε με ορίζοντα κλεισίματος τετραετίας. Από εκεί και έπειτα, αν συμβεί κάτι αλλιώτικο, θα μας βρει στο δρόμο».

Δημοσιογράφος: Οι 180 είναι εξασφαλισμένοι;

Α. Δερμετζόπουλος: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι 120 και θα το θυμηθείτε αυτό που λέμε τώρα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα