«Νυστέρι» σε επικουρικές και παροχές

Μείωση συντάξεων, από 9% έως και 45%, κατάργηση επιδομάτων και αύξηση εισφορών προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού (ΕΔΟΕΑΠ). Πρόκειται για το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αυτοδιοικούμενο, που παρέχει υπηρεσίες υγείας και επικούρισης στους δημοσιογράφους μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ).

Η διοίκηση του ταμείου, με δραματικούς τόνους ενημερώνει
τους ασφαλισμένους - μερισματούχους για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε, με στόχο τη διάσωση του ταμείου, που βάσει αναλογιστικής μελέτης, δεν έχει πάνω από 5 με 10 χρόνια αναλογιστικής βιωσιμότητας.

Βάσει της μελέτης που έχει στα χέρια της η διοίκηση και δείχνουν κατάρρευση του οργανισμού σε 5 έως 15 χρόνια, προτείνονται μέτρα, όπως η μείωση της δαπάνης για νοσοκομειακή περίθαλψη κατά 25% και  αύξηση των εισφορών κατά 3% στους ασφαλισμένους χωρίς προστατευόμενα μέλη, 4%  με ένα προστατευόμενο μέλος και 5,5% για ασφαλισμένους με δυο και άνω προστατευόμενα μέλη.

Η διοίκηση του Οργανισμού, ενημερώνει τους δημοσιογράφους - ασφαλισμένους ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες της κρίσης. Το αναγκαστικό κούρεμα των αποθεματικών, η μείωση των εσόδων και «η αδυναμία του ταμείου να υποκαταστήσει ένα κοινωνικό κράτος που καταρρέει» οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στις εξής αποφάσεις:

Από 1-1-2012 έγιναν μειώσεις στις αποδοχές όλου του προσωπικού του ΕΔΟΕΑΠ, 20% για το Ιατρικό προσωπικό και 18% για το Διοικητικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Από 1-4-2012 επιβάλλεται εισφορά  3% για τους  συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ, που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν εισφορές.  

Από 1-5-2012 αναπροσαρμόζονται με κλιμακωτό ποσοστό ανά τμήμα της σύνταξης όλες οι επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται στα συνταξιούχα άμεσα μέλη.

Για το τμήμα της σύνταξης έως 500 ευρώ, μείωση 9%, από 500 έως 700 ευρώ, μείωση 11%, από 700 έως 900 ευρώ, 13%, από 900 έως 1.100 ευρώ, 15%, από 1100 έως 1300 ευρώ 17%, και από 1300 ευρώ και άνω, μείωση 19%.  

Από 1-5-2012 αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις των δικαιοδόχων που χορηγεί ο Οργανισμός, με κλιμακωτό ποσοστό, ανά τμήμα της σύνταξης ως εξής: για το τμήμα έως 500 ευρώ, μείωση 20%, για το ποσό από 500 έως 900 ευρώ, 35%, και από 800 ευρώ και πάνω, μείωση 45%.  

Διακόπτεται η ασφάλιση των τέκνων άνω των 24 ετών. Εκτός εάν πρόκειται για παιδιά που είναι άγαμα και δεν έχουν δικαίωμα ασφάλισης σε άλλο ταμείο.  

Παύει άμεσα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα στον Κλάδο ασθενείας, ασφάλισης συζύγων ή γονέων οι οποίοι έχουν κάλυψη και από άλλο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται από την παύση, οι άνω των 65 και οι σύζυγοι  που βρίσκονται σε κατάσταση κύησης (μόνο για εξυπηρέτηση στα Ιατρεία και Εργαστήρια του Οργανισμού).

Επαναπροσδιορίζονται οι αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται για τις Πρόσθετες Παροχές. Συγκεκριμένα, από 1-3-2012 οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις ισχύο
Keywords
Τυχαία Θέματα