Νικαράγουα: Αλλαγές κορυφής

Επιτροπή του Κογκρέσου της Νικαράγουας δέχθηκε να εξετασθεί από τους βουλευτές αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει την επ' αόριστον επανεκλογή του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του Κογκρέσου Άλμπα Παλάσιος.

Το κείμενο θα υποβληθεί προσεχώς στο Κογκρέσο, όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα διαθέτει πλειοψηφία επαρκή για να υιοθετηθεί, πρόσθεσε η Παλάσιος, χωρίς πάντως να αναφέρει ημερομηνία.

Το νομοσχέδιο προτείνει κυρίως να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο

ισχύει από το 1996 και απαγορεύει τη διαδοχική επανεκλογή του προέδρου. Αν το νομοσχέδιο αυτό υιοθετηθεί, θα επιτρέψει στον Ντανιέλ Οργέγκα να θέσει υποψηφιότητα το 2016 για μια τέταρτη θητεία, την τρίτη διαδοχική.

"Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση τάσσεται κατά των μεταρρυθμίσεων αυτών, οι οποίες είναι άχρηστες και αντιβαίνουν στη δημοκρατία της Νικαράγουας", δήλωσε ο βουλευτής Χαβιέρ Βαγέχος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος.

Χθες, Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτού του σχεδίου συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει επίσης το διορισμό στρατιωτικών στα υψηλά αξιώματα της δημόσιας διοίκησης.

"Για την ελευθερία, όχι στις μεταρρυθμίσεις!", "Ντανιέλ, δικτάτορα!", "Οι στρατιωτικοί στα στρατόπεδα" φώναζαν οι περίπου 600 διαδηλωτές στους δρόμους της Μανάγκουας, κρατώντας σημαίες της χώρας τους και αντίτυπα του Συντάγματος.

Το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης προωθείται από το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Σαντινίστας, το αριστερό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, φεμινιστικές οργανώσεις, φοιτητές, άνεργοι, κάτοικοι της περιφέρειας της πρωτεύουσας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ένας πρώην αντάρτης, είχε διατελέσει πρόεδρος στη διάρκεια της επανάστασης των Σαντινίστας από το 1979 ως το 1990 πριν επανεκλεγεί το 2007.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα