Νέος κλάδος οργανικών ηλεκτρονικών

Στη δημιουργία του πρώτου cluster («συστάδας») οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προχωρούν 18 επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και φορείς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική και την Πάτρα, αλλά ...και τη Βαρκελώνη και την Οξφόρδη, με τη συνδρομή και Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το τρένο για την ανάπτυξη ενός κλάδου,
του οποίου οι εμπορικές εφαρμογές εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τα 15 δισ. ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022.

Ενδεικτικό του δυναμισμού του κλάδου είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δημιουργήθηκαν παγκοσμίως 1.500 επιχειρήσεις οργανικών ηλεκτρονικών (αναμένεται να φτάσουν τις 10.000 στα επόμενα 2-3 χρόνια), ενώ γενικότερα στον τομέα της νανοτεχνολογίας, οι ιδρυθείσες την τελευταία πενταετία εταιρείες ξεπερνούν τις 70.000-100.000!

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέλιος Λογοθετίδης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους και εκπροσώπους φορέων, ενόψει του επιστημονικού, συνεδριακού και εκθεσιακού πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2012, στη Θεσσαλονίκη (30/6-7/7).

Στο cluster συμμετέχουν οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί (spin offs) δύο Θεσσαλονικέων επιστημόνων του εξωτερικού, του Νίκου Κεχαγιά, επικεφαλής μιας υπηρεσίας που παρέχει συμβουλές στις ομάδες νανοκατασκευών του Ινστιτούτου της Καταλονίας και του Κυριάκου Πορφυράκη, που αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παράλληλα, στο cluster -που αναμένει χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας)- μετέχουν ΚΑΙ οι εξής: το επενδυτικό κεφάλαιο "Τhermi Ventures" και η επιχειρηματική θερμοκοιτίδα "Thermi", καθώς και οι εταιρείες BIOHELLENIKA, COMPUCON, ΕΛΙΞΙΣ Α.Ε, Ελληνικη Υφαντουργια Α.Ε, KYKE HELLAS A.E., ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ, N.Μιχαλοδημητράκης-Π. Νεοφώτιστος O.E., Πρίσμα Ηλεκτρονικά Α.Ε., ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε., SUNMATE HELLAS Α.Ε., D.E.F.I.N.E., SUNLIGHT και NanoTypos.

Πλαστικά φωτοβολταϊκά, εύκαμπτες οθόνες, «έξυπνα» υφάσματα

Ποιος ακριβώς είναι ο χώρος, στον οποίο θα επιδιώξει να δραστηριοποιηθεί το cluster; Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη, εφαρμογές μεγάλου ενδιαφέροντος, με πιθανό άμεσο όφελος για την Ελλάδα, είναι αυτές που αφορούν την ενέργεια, τον φωτισμό, τη βιοηλεκτρονική και τη βιοϊατρική.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν στον τελικό χρήστη με τη μορφή πλαστικών φωτοβολταϊκών, εύκαμπτων οθονών για συσκευές (OLED), εύκαμπτων μπαταριών και «έξυπνων» υφασμάτων. Κι αυτό ενώ η στήριξη της Πολιτείας προς τους επιστημονικούς φορείς και επιχειρηματίες για την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας είναι σήμερα κάθε άλλο παρά ιδανική, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι [για περισσότερες πληροφορίες: βλ. κείμενο Nanotexnology 2012 (1)]

Η διοργάνωση του πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την κρίση, καθώς τα με

Keywords
Τυχαία Θέματα