Ο δήμαρχος για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Μια συζήτηση, εντός των φυλακών Κορυδαλλού, μεταξύ δύο κρατουμένων γυναικών που παρακολουθούν το πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν το ΚΕΘΕΑ και ο δήμος Αθηναίων για να υπομνήσουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε τη λειτουργία Κέντρου Υποδοχής Αποφυλακισμένων, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, στο οποίο θα παρέχεται στήριξη για την κοινωνική επανένταξη.

Στη

συζήτηση, που αναμεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου «Αθήνα 9,84», οι δύο κρατούμενες, αναλαμβάνοντας με εμβρίθεια τον ρόλο δημοσιογράφων, ρώτησαν τον δήμαρχο για τα ζητήματα, που κατεξοχήν απασχολούν την πρωτεύουσα, τη διακίνηση ναρκωτικών, την πορνεία, τους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, τα κέντρα κράτησης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήγησε ότι πολλές από τις αρμοδιότητες, που άπτονται της διαχείρισης των παραπάνω θεμάτων, είναι αστυνομικές και όχι δημοτικές και τόνισε την ανάγκη να γίνει η Αθήνα ένας μητροπολιτικός δήμος. Όπως είπε, «ο δήμος της Αθήνας δεν έχει τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε. Και εξηγούμαι: Θα έπρεπε να έχει και τις κρατικές αρμοδιότητες, δηλαδή την αστυνόμευση, τα δίκτυα προστασίας και πρόνοιας, τα πάντα, ώστε η Αθήνα να είναι μια μικρή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ο δήμος μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της πρόληψης. Όλα τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας του δήμου έχουν κι αυτήν τη λειτουργία. Βοηθώντας τον κόσμο να μην πέσει στην ανέχεια, κρατάς πολλούς ανθρώπους μακριά από την παραβατικότητα. Στα σχολεία, υπάρχουν προγράμματα, με τη συμμετοχή και του δήμου, που έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα».

Αναφερόμενες στη διαχείριση του θέματος των παράνομων αλλοδαπών και στα Κέντρα Κράτησης, οι δυο γυναίκες διατύπωσαν την άποψη ότι, ουσιαστικά, μετατίθεται το πρόβλημα από το Κέντρο της Αθήνας, κάπου αλλού… Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «αν δεν σταματήσουν να μπαίνουν 300 άνθρωποι, παράνομα, κάθε μέρα, στη χώρα και όλοι αυτοί να κατευθύνονται στην Αθήνα, φοβάμαι ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα» και συμπλήρωσε: «Τα κέντρα κράτησης πρέπει να γίνουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να κατανεμηθούν δίκαια στη χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις συλλήψεις και τη διαπόμπευση των οροθετικών ναρκομανών γυναικών που εκπορνεύονταν, ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε ότι «το να ασκείς, παράνομα, πορνεία είναι ποινικό αδίκημα και εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας. Στο θέμα, δόθηκε υπέρμετρη δημοσιότητα και δεν προσέφερε σε κανέναν».

Κατά πόσον, όμως, μια σύλληψη συμβάλλει, θετικά, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ρώτησαν οι δυο κυρίες. Και ο κ. Καμίνης απάντησε: «Το να πιστεύεις ότι αναμορφώνεις τους ανθρώπους, φυλακίζοντάς τους, είναι χαρακτηριστικό ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αλλά μπορώ να φανταστώ μία φυλακή, η οποία θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην κατεύθυνση της επανένταξης στη κοινωνία».

Σχετικά με το θέμα του ρατσισμού, ο κ. Καμίνης επ
Keywords
Τυχαία Θέματα