Νεκροί διαδηλωτές στην Συρία

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα 11 ανθρώπους, την ώρα που οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Δαμασκού στον οργανισμό σε απάντηση στη συνεχιζόμενη βία, όπως δήλωσαν ακτιβιστές.
Ακτιβιστές από τη Χομς --όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από οποιαδήποτε άλλη επαρχία στη Συρία από τον Μάρτιο που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης του
σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ-- δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επτά αμάχους και έναν λιποτάκτη.

Ακόμη τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο λαός θέλει να ανασταλεί η συμμετοχή (της Συρίας)», φώναζε το πλήθος σε μία διαδήλωση στη συνοικία Ντέιρ Μπάαλμπα της Χομς, κάνοντας έκκληση στον Αραβικό Σύνδεσμο να αναλάβει δράση εναντίον της Δαμασκού αύριο Σάββατο που αναμένεται να συναντηθεί.
Μόνο στη Χομς οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 104 ανθρώπους αφότου η Δαμασκός συμφώνησε να εφαρμόσει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για έξοδο από την κρίση, πριν εννέα ημέρες, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η HRW ζήτησε επίσης από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό, να ζητήσει από τον ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους για τη βία και να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πάντως τα αραβικά κράτη παραμένουν διχασμένα σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν την αιματηρή καταστολή από τη Συρία του κινήματος αμφισβήτησης, αφού η πρόταση για ειρήνευση του Αραβικού Συνδέσμου δεν κατάφερε να σταματήσει τη βία, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες να γεφυρωθούν οι διαφορές τους στην αυριανή συνάντηση.

Πολλές χώρες είναι αντίθετες στην άσκηση πίεσης στον Άσαντ και δεν φαίνεται πιθανό οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών να αποφασίσουν το πάγωμα της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο στη διάρκεια της αυριανής τους συνάντησης στο Κάιρο, όπως λένε διπλωμάτες που θα πάρουν μέρος.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας, καθώς και σε πολλές κρατικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η Δαμασκός να έχει αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Εξάλλου η εξέγερση έχει ωθήσει πολλούς καταθέτες να αποσύρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις συριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, οι πετρελαϊκές εταιρείες Royal Dutch Shell και Total έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η Δαμασκός έχει σταματήσει να πληρώνει τις δύο εταιρείες εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.
Keywords
Τυχαία Θέματα