Νέες ταραχές στην Κωνσταντινούπολη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:30

Νέες ταραχές ξέσπασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τους διαδηλωτές και την αστυνομία να συγκρούονται για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς οι αντικυβερνητικοί και οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού πραγματοποιούν διαφορετικές συγκεντρώσεις στην πόλη σε μια επίδειξη δύναμης αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι βαθαίνει η κρίση.

Οι αστυνομία με δακρυγόνα και αντλίες νερού απομακρύνει

τους διαδηλωτές που προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών σε εφόδους της αστυνομίας σε δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι και ένας Βρετανός υπήκοος σύμφωνα με το Doğan News Agency.

Επεμβάσεις της αστυνομίας με δακρυγόνα και αντλίες νερού γίνονται στην οδό Sıraselviler για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα που έχουν τοποθετήσει οι διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα.

Ταραχές σημειώνονται και σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Στο μεταξύ σταμάτησε η θαλάσσια συγκοινωνία με τα πλοία που συνδέουν την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα μετά την ανακοίνωση της Πλατφόρμας Ταξίμ – μιας ομάδας αντικυβερνητικών διαδηλωτών – ότι διοργανώνει πορεία προς το πάρκο Γκέζι μετά την ανακατάληψη του από τις αστυνομικές δυνάμεις χθες το βράδυ.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τους διαδηλωτές ότι οι δρόμοι προς την πλατεία θα μείνουν κλειστοί και δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να πλησιάσουν την περιοχή.

Erdogan: Έκανα το καθήκον μου

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan μιλώντας σε συγκέντρωση των οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι έκανε το καθήκον του αναφορικά με την επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ ενώ δε δίστασε να επιτεθεί και στα διεθνή ΜΜΕ για την κατακραυγή που επιφύλαξαν στις τουρκικές αρχές για την επέμβαση των διαδηλωτών.

Σε προηγούμενη ομιλία του ο Erdogan κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσβάλουν την αστυνομία, ότι καταναλώνουν αλκοόλ μέσα σε τζαμιά και ότι προσβάλουν γυναίκες που φορούν την παραδοσιακή μαντίλα.

Δήλωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται από ένα "δίκτυο προδοσίας" μέσα και έξω από τη χώρα.

Ταραχές και στην Άγκυρα

Νέες ταραχές ξέσπασαν και στην Άγκυρα. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία η οποία με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησε να τους εμποδίσει να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή, δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στην Τουρκία -με πάνω από 320.000 μέλη- ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε γενική απεργία ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα