Ο "τρίτος δρόμος" του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη, πιθανότατα πάντως μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας θα αποφασίσει ο πρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Μενουδάκος αν θα «παγώσει» ή όχι την πράξη Νομοθετικού περιεχόμενου με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ όπως ζητούν οι εργαζόμενοι (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ελισάβετ Παπαζώη.

Ο κ.Μενουδάκος στην εκπνοή της θητείας του ως πρόεδρος του Συμβουλίου

της Επικρατείας (30 Ιουνίου) , καλείται να λάβει μια απόφαση μεγάλου πολιτικού βάρους με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη. Η ακρόαση θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα και οι δικαστές θα ακούσουν τις απόψεις των νομικών εκπροσώπων τόσο της ΠΟΣΠΕΡΤ και της τέως υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη, όσο και της κυβερνητικής πλευράς, η οποία αναμένεται να υπεραμυνθεί της επιλογής του Αντ. Σαμαρά. Η ετυμηγορία του ΣτΕ θα εκδοθεί ή αργά το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, ενώ η εκδίκαση της κύριας προσφυγής έχει ήδη καθοριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο τρίτος δρόμος

Νομικές πηγές πάντως που κινούνται στο ΣτΕ ανέφεραν πώς δεν υπάρχουν μόνο δυο επιλογές για το δικαστήριο δηλαδή είτε απόρριψη είτε πλήρης αποδοχή του αιτήματος προσωρινής διαταγής αφού «έχει τη δυνατότητα, κρίνοντας επί του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής, να αποφανθεί το ίδιο ποιο μέτρο είναι ενδεδειγμένο και νομικώς ορθό". Εν ολίγοις δηλαδή να επιλέξει τον «τρίτο δρόμο» και να αποφασίσει μερική αναστολή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Θύμιζαν μάλιστα πως υπάρχει νομικό προηγούμενο όταν τα πολιτικά κόμματα "Δράση" και "Φιλελεύθερη Συμμαχία" είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για τον αποκλεισμό τους από την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012. Τότε το δικαστήριο με πρόεδρο τον Π. Πικραμμένο και εισηγητή τον Κ. Κουσούλη (τον ίδιο σύμβουλο επικρατείας που ασχολείται με την υπόθεση ΕΡΤ) είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας θα έπρεπε εντός προθεσμίας δύο ημερών να εκδώσουν νέα κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία να ρυθμίζεται η προεκλογική προβολή του συνασπισμού των αιτούντων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Αυτό σημαίνει ότι το ΣτΕ μπορεί να παγώσει εν μέρει για συγκεκριμένη χρονική προθεσμία και υπό όρους, την απόφαση των υπουργών Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ ,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη στοιχειώδη προσωρινή επαναλειτουργία της. Σε αυτή την περίπτωση, εντός του ίδιου διαστήματος, θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Βλάβη ή υπέρτερο δημόσιο συμφέρον

Το δικαστήριο πάντως πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς δεν μπορεί σ’ αυτό το στάδιο να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να ελέγξει τη νομιμότητα της Π.Ν.Π , δηλαδή αν υπήρχε απρόβλεπτη επείγουσα ανάγκη που να δικαιολογεί την έκδοσή της.

Αυτό που θα εξετάσει είναι (αφού τίθεται και θέμα απολύσεων) εάν από τη μη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη και για τους εργαζόμενους. Κι αν αυτή υφίσταται (που προφανώς υφίσταται) θα εξεταστεί να άν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα