Νέες «ιπτάμενες» διαφωνίες λόγω Σνόουντεν

Η Ισπανία είχε δώσει χθες άδεια στο αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες να πετάξει στον εναέριο χώρο της και να πραγματοποιήσει ενδιάμεση στάση, για τεχνικούς λόγους, στην Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, την πρωτεύουσα της νήσου Γκραν Κανάρια--τρίτου μεγαλύτερου νησιού των Καναρίων Νήσων που ανήκουν στην Ισπανία-- ανακοίνωσαν σήμερα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Η άδεια είχε δοθεί αλλά το αεροπλάνο του Μοράλες κατευθύνθηκε "αναπάντεχα" προς την Βιέννη, δήλωσαν οι ίδιες πηγές σήμερα στο ισπανικό πρακτορείο

ειδήσεων EFE.

Η άδεια πτήσης ζητήθηκε εκ νέου στη διάρκεια της νύχτας και εκδόθηκε και πάλι σήμερα το πρωί, είπαν οι πηγές.

Μετά την Βιέννη, το αεροσκάφος θα κάνει στάση στην Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε πριν από λίγο, πάντως, ότι αναμένει την άδεια της Μαδρίτης και είπε ότι δεν επέτρεψε στις ισπανικές αρχές να επιθεωρήσουν το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όπου υποχρεώθηκε να σταματήσει χθες το βράδυ, προερχόμενο από την Μόσχα, ύστερα από την απόφαση της Γαλλίας και της Πορτογαλίας να του απαγορεύσουν την διέλευση από τον εναέριο χώρο τους φοβούμενες ότι σε αυτό επιβαίνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο--μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς--πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία και καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Όπως είπε ο Μοράλες, ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος του Μοράλες ζητώντας από τον πρόεδρο της Βολιβίας να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

"Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο", του απάντησε ο Μοράλες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι η Βιέννη πραγματοποίησε επιθεώρηση στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας και δεν εντόπισε σε αυτό κάποιον λαθρεπιβάτη.

Όπως δήλωσε ο Μίκαελ Σπίντελέγκερ, "οι συνάδελφοί μας του αεροδρομίου έριξαν μία ματιά και μάς διαβεβαιώνουν ότι κανένας μη βολιβιανός πολίτης δεν επιβαίνει σε αυτό".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα