Αίγυπτος: Ζητούν πρόωρες εκλογές

Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές σύμμαχοι του Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στην οργάνωση αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια θέλουν απ' αυτόν να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές για να αποφευχθούν η αιματοχυσία και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε ο Τάρεκ Αλ-Ζούμαρ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης αυτής.

Η αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, η οποία ήταν άλλοτε μια ένοπλη οργάνωση και παραμένει σήμερα ένας από τους λίγους συμμάχους που έχουν απομείνει στον

Μόρσι, συμβουλεύει τον αρχηγό του κράτους να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές αφού ο στρατός όρισε στους πολιτικούς προθεσμία ως σήμερα, Τετάρτη, για να διευθετήσουν την πολιτική σύγκρουση.

"Αυτή η ειρηνική, συνταγματική μεταβίβαση (της εξουσίας) θα οδηγήσει στην αποφυγή της αιματοχυσίας", δήλωσε ο Ζούμαρ τηλεφωνικώς προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι θα προστατεύσει επίσης το σύνταγμα που ψηφίσθηκε σε νόμο το Δεκέμβριο.

Ο Ζούμαρ δήλωσε πως η δήλωση του στρατού φαίνεται να προμηνύει ένα πραξικόπημα, όμως αυτό "μπορεί να αποφευχθεί αν ο πρόεδρος αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών".

Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ζήτησε από τις τράπεζες να κλείσουν σήμερα τα καταστήματά τους τρεις ώρες νωρίτερα. Οι ένοπλες δυνάμεις, το τελεσίγραφο των οποίων λήγει περίπου στις 5 μ.μ., λένε πως θα επιβάλουν μια δική τους λύση αν ο Μόρσι δεν συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία. Το πρωί ο δείκτης των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Καΐρου σημείωνε πτώση κατά 1,7%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία Αρχείου, Εκλογές στην Αίγυπτο

Keywords
Τυχαία Θέματα