(Νέα) βίαιη επίθεση κατά Καμίνη: δηλώσεις και ερωτήματα

του Δημήτρη Φύσσα

Για την καινούργια βίαιη επίθεση κατά του δήμαρχου Αθηανίων κ. Γιώργου Καμίνη έκαναν δηλώσεις, λιγότερο ή περισσότερο απερίφραστες, κόμματα, οργανώσεις και πολιτικοί απ' όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Με πολλή υπομονή, μάζεψα αυτές τις δηλώσεις. Τις παραθέτω και κλείνω με δυο απλά ερωτήματα.

Ο Δήμος Αθηναίων:
«Η σωματική επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,

αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για τους επικίνδυνους δρόμους, στους οποίους οδηγεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στοχοποιώντας ρητά τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος με ιδιαίτερη σαφήνεια έχει τοποθετηθεί σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, κ. Θ. Μπαλασόπουλος, επιχειρεί να συγκαλύψει τη διαχρονική εμπλοκή του στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι συνθήκες κατατρομοκράτησης που κάποιοι επιχείρησαν να επιβάλουν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και οι τραμπούκικες επιθέσεις, δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στον ευαίσθητο αυτό χώρο, και απαιτείται η ομόθυμη και απερίφραστη καταδίκη τους».

Ο κ. Γιώργος Καμίνης
«Θεωρώ τον κ. Μπαλασόπουλο ηθικό αυτουργό της επίθεσης εναντίον μου. Αφού μας μιλά για χουντικούς, ακροδεξιούς και για χρυσαυγίτες τους ξέρει. Να πάει να τους καταγγείλει. Ρωτώ λοιπόν, οι ίδιοι ήταν που έκαναν την επίθεση στον πρόξενο; Οι ίδιοι ήταν που έκαναν την επίθεση πριν από 1,5 χρόνο στο δήμαρχο των Συκεών, τον κ. Δανιηλίδη; Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ:
«Απόλυτα καταδικαστέα, απαράδεκτη, επιζήμια και φασιστική για το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η απρόκλητη επίθεση «εργαζομένων» στο Δήμαρχο της Αθήνας κ. Γιώργο Καμίνη.
Τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. έστω και κάτω από την πίεση των εργαζομένων πήρε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση να σφραγιστούν οι Δήμοι τη ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, η προσχεδιασμένη, προβοκατόρικη ενέργεια ακροδεξιών στοιχείων και χρυσαυγιτών μόνο σκοπό έχει να αποσυντονίσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως με ψηλά το κεφάλι ενωμένοι και αποφασισμένοι ξέρουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια.
Η μόνη απάντηση σε όσους θέλουν να προβοκάρουν και να συκοφαντήσουν με τέτοιες ενέργειες το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πέσει στο κενό (sic) και θα την πάρουν από τη μαζική, ενωτική και αγωνιστική συμμετοχή τους στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Δεύτερα 8 Ιουλίου 2013, στις 12.00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα.
Γιατί απλά παλεύουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους γιατί με τα 800 - 900 ευρώ που λαμβάνουν σαν φιλοδώρημα προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους».

Ο κ. Θέμης Μπαλασόπουλος:
«Ο πρόεδρος του συνδικάτου ΠΟΕ - ΟΤΑ είπε: «Θεωρούμε την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων προβοκάτσια... Θα πρέπει να πούμε ότι η ανακοίνωσή μας είναι ξεκάθαρη... Καταγγέλλουμε την προβοκάτσια. Δεν βοηθούν τον αγώνα μας. Ζητάμε από τους συναδέλφους μας να ασχοληθούν με τα προβλήματα».

Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης:
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη επίθεση εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη. Επικοινώνησα ήδη μαζί του και του εξέφρασα την συμπαράστασή μου. Οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Κάθε μορφής βία είναι απαράδεκτη σε μία δημοκρατική κοινωνία και είμαστε βέβαιοι ότι παρόμοιες ενέργειες καταδικάζονται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ καταδικάζει απερίφραστα την φασιστική και απαράδεκτη επίθεση κατά του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, που εκδηλώθηκε κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΚΕΔΕ, την ώρα που όλοι οι Δήμαρχοι της Ελλάδας, έδιναν ομόφωνα την μάχη για την προστασία του θεσμού, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προάσπιση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέτοια φαινόμενα, που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνονται κατά αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να καταδικάζονται από το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος και να παίρνουν τάχιστα το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων. Τέτοιες ενέργειες δρουν αντικειμενικά ενάντια στις κοινωνικές διεκδικήσεις».

Το ΠΑΣΟΚ:
«Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βίαιη επίθεση κατά του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και υπονομεύουν τον κοινωνικό διάλογο».

Η ΔΗΜΑΡ:
«Η ΔΗΜΑΡ καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων. Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, αλλά και τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να αναζητήσει τους ενόχους, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν ονοματεπώνυμο! Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την αλληλεγγύη της, αλλά και τη στήριξή της στον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος έχει γίνει κατ' επανάληψη στόχος επιθέσεων».

Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων δήλωσε: «Η καταδίκη βίαιων περιστατικών, όπως αυτό που υπέστη ο Δήμαρχος Αθηναίων, είναι αυτονόητη. Η επίθεση ξεπερνά το πρόσωπο, πλήττοντας άμεσα τον θεσμό και τη Δημοκρατία. Ξεπερνά τα όποια αιτήματα τέθηκαν, αφού πρόκειται για μια ενέργεια άστοχη, επικίνδυνη και τελικά αποπροσανατολιστική. Φυσικά, απ' όλα αυτά κερδισμένοι είναι οι πολιτικοί και άλλοι φορείς που έχουν σημαία ή επενδύουν στη βία. Χρέος των αρμόδιων Αρχών είναι να διερευνήσουν σε βάθος την όλη υπόθεση και να μην την παραπέμψουν στις περιβόητες ελληνικές καλένδες, ανεξάρτητα από την ταυτότητα των ενεχομένων».

Η Δράση:
«Να συλληφθούν άμεσα οι υπαίτιοι της επίθεσης εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη. Η Δράση διερωτάται πότε επιτέλους οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους, συλλαμβάνοντας τους υπαίτιους της επίθεσης, αυτή τη φορά, εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη. Γιατί, επανειλημμένα έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα πολιτικής βίας, με τραμπουκισμούς, προπηλακισμούς και σωματικές επιθέσεις, για τα οποία οι αρμόδιοι έχουν ως τώρα επιδείξει αδιαφορία ή ανικανότητα».

Απλά ερωτήματα
Πρώτο: Διαβάζοντας τις παραπάνω ανακοινώσεις και δηλώσεις, εκείνες που ξεχωρίζουν αμέσως είναι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του κ. Μπαλασόπουλου. Από πού κι ως πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι η επίθεση ήταν «προσχεδιασμένη, προβοκατόρικη ενέργεια ακροδεξιών στοιχείων και χρυσαυγιτών»; Άνθρωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο όπου συνεδρίαζε η ΚΕΔΕ, ενώ τα βίντεο κάθε άλλο παρά χρυσαυγίτες δείχνουν.

Δεύτερο: Οι πιο απερίφραστες και λιγότερο συμψηφιστικές δηλώσεις συμπαράστασης είναι κείνες που ζητάνε και αστυνομικό κολασμό των δραστών. Θα ζήσουμε για να το δούμε αυτό;

Τρίτο: Mέχρι τη στιγμή που γράφω το άρθρο, Τρίτη πρωί νωρίς νωρίς, ΚΚΕ και ΧΑ δεν είχαν σχετικές ανακοινώσεις στις επίσημες ιστοσελίδες τους (η ΝΔ θεωρεί προφανώς, καλύφθηκε από τις αντίστοιχες κυβερνητικές). Να υποθέσω ότι η ΧΑ δεν τοποθετείται επειδή έχει βεβαρημένο παρελθόν επίθεσης κατά Καμίνη; Να υποθέσω, εξάλλου, ότι το ΚΚΕ θεωρεί το ζήτημα ήσσονος σημασίας ή καλύπτει την επίθεση, ως «δίκαιη αντίδραση εργαζομένων»; Μετά χαράς θα δημοσιεύσουμε απάντηση στο τρίτο σημείο.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα