Νέα πρόκληση από την Φαραχανί

Η σύγκρουση με το καθεστώς του Ιράν και η απαγόρευση της εισόδού της στη χώρα Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκολσιφτέ Φαραχανί συγκρούεται με το ιρανικό καθεστώς. Η 31χρονη ηθοποιός έχει μία καριέρα που εκτείνεται σε Ασία, Ευρώπη, και Αμερική, ενώ ήταν η πρώτη Ιρανή ηθοποιός – μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979- που έπαιξε σε αμερικάνικη παραγωγή και μάλιστα στο πλευρό του Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Body of Lies, Ρίντλεϊ Σκοτ).

Παρ' όλα αυτά η Φαραχανί δεν είναι καν ευπρόσδεκτη στην πατρίδα της και τα τελευταία

χρόνια ζει "αυτοεξόριστη" στη Γαλλία – την οποία πλέον ονομάζει δέυτερή της πατρίδα. Οι περιπέτειες της Φαραχανί, που ήταν διάσημη ηθοποιός στο Ιράν ήδη από τα εφηβικά της χρόνια- ξεκίνησαν "επίσημα" το 2008 όταν τόλμησε να εμφανιστεί στην πρεμιέρα της ταινίας Body of Lies στο Λος Άντζελες χωρίς μαντίλα. Το περιστατικό αυτό ήταν αρκετό για να της απαγορευθεί να εργάζεται στη χώρα της.

Η ίδια αγνόησε την απαγόρευση και έπαιξε στην τελευταία μέχρι σήμερα ιρανική ταινία της, "Τι απέγινε η Έλι" (2009) η οποία κέρδισε και την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Μετά από λίγο καιρό της επιβλήθηκε πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ γεγονός που την ανάγκασε να μεταναστεύσει μόνιμα στη Γαλλία. Μετά από δηλώσεις της εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, και αφού η Φαραχανί πόζαρε γυμνή στην γαλλική "Madame Figaro", το καθεστώτος της απαγόρευσε δια παντός την είσοδος στη χώρα.

Πριν δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2013, η συμμετοχή της σε ένα μικρού μήκους ασπρόμαυρο φιλμάκι προώθησης των γαλλικών κινηματογραφικών βραβείων Σεζάρ προκάλεσε νέο κύμα απειλών. Στο βίντεο, η Φαραχανί εμφανίζεται κοιτάζοντας τον φακό και κρατώντας το γυμνό στήθος της. Το βίντεο στάθηκε αφορμή για να δεχτεί ο πατέρας της ηθοποιού ένα μάλλον απειλητικό τηλέφωνο από Ιρανό δικαστικό εκπρόσωπο: "Aν η κόρη σου ξαναπατήσει το πόδι της στο Ιράν, θα της κόψουμε τα στήθη και θα σ' τα σερβίρουμε στο πιάτο!"

Η καινούρια γυμνή φωτογράφηση Το γαλλικό περιοδικό Egoiste κυκλοφορεί αυτό το μήνα με εξώφυλλο γυμνή φωτογραφία της Φαραχανί, η οποία πόζαρε στο φακό του Πάολο Ροβέρσι. Η νέα φωτογράφηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει και πάλι σάλο στο Ιράν. Η ίδια δηλώνει ότι στη Γαλλία αισθάνεται επιτέλους ελεύθερη, και γι αυτόν ακριβώς το λόγο έκανε και την φωτογράφηση. Ως σύμβολο της επιλογής κάθε γυναίκας να δείχνει το σώμα της με όποιον τρόπο θέλει. "Το Παρίσι είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου οι γυναίκες δεν αισθάνονται ένοχες. Στην Ανατολή αισθάνεσαι ένοχη όλη την ώρα. Από τη στιγμή που θα νιώσεις τις πρώτες σεξουαλικές παρορμήσεις" λέει η ίδια στη συνέντευξη που συνοδεύει τη φωτογράφηση.

Η φωτογραφίες του Ροβέρσι τραβήχτηκαν τον Ιούνιο του 2013, αλλά δημοσιεύονται τώρα για πρώτη φορά. Η Guardian χαρακτηρίζει την Φαραχανί "κάτι ανάμεσα σε Γκάρμπο, Ζαν Μορό και Ειρήνη Παππά" γράφοντας ότι διαθέτει "σπάνια ομορφιά και εξυπνάδα, η οποία συναντά μία έντονη συναισθηματική ειλικρίνεια σε μια χώρα, όπου η αλήθεια κάθε είδους είναι δύσκολο να φανερωθεί".

Πηγή: www.lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα