Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στη Δήλο

Οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία υπήρξαν τα ανατολικά όρια της συνοικίας του Σταδίου και όχι λιμενικές εγκαταστάσεις - όπως αρχικά είχε ειπωθεί - αποτελούν τα ευρήματα στην βορειοανατολική πλευρά της Δήλου, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα που διεξήχθη από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν σε βάθος περίπου 1.5 - 2 μέτρων με γραφική και με φωτογραφική μέθοδο εγκαταστάσεις, οι οποίες συσχετίζονται

με εμπορικές και ίσως βιοτεχνικές δραστηριότητες.
Στο συμπέρασμα οδηγεί η παρουσία δαπέδου, το ανατολικό όριο του οποίου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, φέρει κατά χώρα πακτωμένα και σε κανονική διάταξη 16 πήλινα αγγεία , που σώζονται κατά το ήμισυ, σε συνδυασμό με ένα κλίβανο.

Παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν εντοπιστεί στην Πομπηΐα και στο Ηράκλειο της Ιταλίας.

Επίσης, εντοπίσθηκαν και φωτογραφήθηκαν λιθόπλινθοι μεγάλων διαστάσεων στην επέκταση του δαπέδου, οι οποίοι βρίσκονταν σε σειρά.

Οι λιθόπλινθοι αυτοί πιθανώς να αποτελούσαν την ανατολική προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου.

Εντοπίσθηκαν, εξάλλου, και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 1 μέτρο, καθώς καιαποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.

Βάνα Λυκομήτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα