Ναζί 94 ετών καταδικάστηκε σε φυλάκιση στη Γερμανία

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ, ο λογιστής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς, και πιθανόν ο τελευταίος στρατιώτης του Γ΄Ράιχ που δικάζεται για ναζιστικά εγκλήματα, καταδικάσθηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για "συνέργεια" για δολοφονία 300.000 εβραίων, στην τελευταία πράξη μίας δικαστικής εποποιίας με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Λύνεμπουργκ είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ποινή των τρισήμισι ετών που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του στις 7 Ιουλίου.
Ο εισαγγελέας είχε τότε επισημάνει την "ελάχιστη συμβολή" του τότε υπαλλήλου στη λειτουργία του στρατοπέδου συγκρινόμενη με τον "πέραν της φαντασίας" αριθμό των νεκρών.

Ο Οσκαρ Γκρένινγκ, 94 ετών, κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στην αποστολή, την άνοιξη του 1944, 300.000 εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς, που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

Η δίκη του ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, είναι η τελευταία προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για ναζιστικά εγκλήματα, αφού οι λίγες τελευταίες δικαστικές έρευνες που εκκρεμούν στην Γερμανία τίθενται εν αμφιβόλω λόγω της ηλικίας των υπόπτων.

Πηγή: ΑΠΕ_ΑΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα