Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω σφοδρών αναταράξεων και σε μια ύστατη προσπάθεια να μη διασπαστεί συνεδριάζει το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηχηρό «όχι» στο πολυνομοσχέδιο είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The Press Project» χαρακτήρισε γελοίο το κείμενο της συμφωνίας.
«Δεν θα το ψηφίσω, εκτός αν υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις που θα με κάνουν να το σκεφτώ», συμπλήρωσε.
Προσερχόμενος στη Βουλή,

και σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα μιλήσει σήμερα επί του νομοσχεδίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Μπορεί κανείς να με σταματήσει εμένα να μιλάω; Βεβαίως και θα το κάνω».

«Δεν θα ψηφίσω το τρίτο μνημόνιο. Με τα μνημόνια η χώρα δεν πάει μπροστά. Η χώρα καταστρέφεται», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Βουλή. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή είναι ένα ανύπαρκτο δίλημμα», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εξάλλου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στάση των βουλευτών που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν είτε να ψηφίσουν «όχι» στο νομοσχέδιο, είτε να δηλώσουν «παρών». Στελέχη της προτείνουν ως εναλλακτική λύση την κατάσχεση των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που όπως ισχυρίζονται, υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και τη χρησιμοποίησή τους για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε κατά πληροφορίες στη χθεσινή τους συνεδρίαση σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προανήγγειλε ο Γιώργος Ρωμανιάς. Όπως είπε στον ΑΝΤ1, δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα.

Στα άλλα δηλωμένα ως τώρα «όχι»...

Οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ελένη Σωτηρίου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Δημήτρης Κοδέλας δεν θα υπερψηφίσουν.

Μπροστά στις διαρροές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" πως δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για απόφαση ότι συνεχίζουμε, έχοντας εξάγει συμπεράσματα, με ανασυγκροτημένες δυνάμεις.

Ερωτήματα, εν τω μεταξύ, για τη σημερινή στάση των ΑΝΕΛ εγείρει η δήλωση στο Mega της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το άρθρο 1 και θα ψηφίσει το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου.

Για κάκιστη συμφωνία έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Βαγγέλη Καργούδη, άσκησε σφοδρή κριτική κατά του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες βράδυ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη σύνοδο κορυφής, την οποία παραχώρησε στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια δύσκολη και κακή συμφωνία σε κάποια σημεία. Ανέφερε μάλιστα πως δεν πιστεύει στο κείμενο αυτό, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πλήρως τις ευθύνες του για λάθη και παραλείψεις.
Για τα περί πραξικοπήματος από τους δανειστές, δήλωσε πως κάποιοι από το εξωτερικό και το εσωτερικό θα ήταν χαρούμενοι εάν έπεφτε η κυβέρνηση, ενώ με βάση αυτή την αναφορά του έστειλε και αυστηρό μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ξεκαθάρισε πως παραμένει στη θέση του, ενώ για το ενδεχόμενο εκλογών είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εσωτερικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σε ερώτηση για το αν έχει αποκλειστεί το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τίποτα, μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα