«Να συμμορφωθεί η Τουρκία»

Τριάντα χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, από τον τουρκικό στρατό, εδάφη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου «συνεχίζεται η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» τονίζει σε δήλωσή του ο πρεσβευτής της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν

πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ανέφερει ο Έλληνας πρέσβης με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Απαιτείται από την Τουρκία, σημειώνει, να συμμορφωθεί με τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες καταδικάζεται απερίφραστα η ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους ως νομικά άκυρη, ζητείται η ανάκλησή της και καλούνται όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνέχιση της παράνομης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, των τουρκικών ενεργειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς και η αδιάκοπη ρητορική του σημερινού ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί ύπαρξης «δύο κρατών» και «δύο λαών» στην Κύπρο, καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι η τουρκική πλευρά, οφείλει να αποδείξει, με πράξεις στη διεθνή κοινότητα ότι στόχος της δεν είναι η παγίωση της απαράδεκτης και παράνομης διχοτόμησης της Κύπρου, αλλά η επανένωση της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς παρωχημένες εγγυήσεις, καταλήγει ο πρεσβευτής της Ελλάδος.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής δήλωσε σε ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία των τριάντα χρόνων από την ανακήρυξη του τουρκικού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, τo ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το παράνομο ψευδοκράτος είναι προϊόν χρήσης βίας και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που κατηγορεί την Τουρκία γιατί περιφρονεί συστηματικά τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, εμμένοντας στην «ανυπόστατη και άκρως προσβλητική» θέση της περί «ανεξάρτητης ΤΔΒΚ», επιδιώκοντας, μάταια όλα αυτά τα χρόνια, τη «διεθνή αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος».

Η προκλητική εμμονή στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου περιπλέκει το Κυπριακό πρόβλημα και ζημιώνει τελικά την ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που καλεί την 'Αγκυρα να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να σεβασθεί, επιτέλους, τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή νομιμότητα, «παύοντας να κρατάει όμηρο ένα ολόκληρο λαό».

«Η Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα συνεχίσει σταθερά και υπεύθυνα να εργάζεται για την αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης και για την επανένωση της Κύπρου. Οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ιδιότητα της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ, προσδιορίζουν τη βάση και το περιεχόμενο μίας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Επαφές Άνδρου Κυπριανού

Συναντήσεις με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού), 'Ανδρος Κυπριανού, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με στελέχη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θέσαμε τα ζητήματα που αφορούν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και ξεκαθαρίσαμε ότι για να αποδεχτούμε, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρέπει να υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις» δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε από τα μέλη του Κογκρέσου να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε στο κοινό ανακοινωθέν να εξασφαλισθεί η συμπερίληψη των αναφορών στα βασικά ζητήματα, δηλαδή η λύση να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που οδηγεί σε ενιαίο κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Επίσης, όπως επισήμανε, ανέλυσε στους συνομιλητές του «κάποιες ανησυχίες» της ελληνοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ότι «τούς είπαμε ότι αν θα εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και ξεκινήσουν οι συνομιλίες, υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να διαφυλαχτούν, όπως για παράδειγμα, το θέμα της ασφάλειας. Τονίσαμε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις από την Τουρκία. Η ανταπόκριση, ειδικά σ' αυτό το θέμα, ήταν καθολική απ' όλους τους συνομιλητές μας, οι οποίοι μας είπαν "έχετε δίκαιο" και "διερωτόμαστε γιατί οι Τούρκοι επιμένουν σ' αυτή την παράλογη απαίτηση". Επίσης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, ενώ στο θέμα των περιουσιών τονίσαμε ότι είναι παράλογη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο η τουρκική απαίτηση να έχει τον πρώτο λόγο ο σημερινός χρήστης και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Και γι' αυτό το θέμα, η ανταπόκριση γενικά από τους Αμερικανούς συνομιλητές μας ήταν θετική» όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «από την πλευρά μας, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να συμβάλει θετικά στον διάλογο όταν και εφόσον ξεκινήσει».

Τέλος, ο Κύπριος πολιτικός είπε ότι όλοι ενδιαφέρονται να εδραιωθεί η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και πως όλοι οι συνομιλητές του υποστήριξαν ότι «είναι οι μόνες χώρες στην περιοχή που λειτουργούν δημοκρατικά και μέσα απ' αυτή τη συνεργασία μπορεί να εδραιωθεί η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότεροι μάς ρώτησαν και για το φυσικό αέριο και ήθελαν να ακούσουν την άποψή μας. Τους είπαμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται να πάρουν μέρος από τα ωφελήματα τα οποία θα προκύψουν, αλλά μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τους προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, Δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις (Ed Royce), αντίστοιχα, τους συμπροέδρους του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο, Γκας Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, την πρόεδρο της υποεπιτροπής της Βουλής για τη Μέση Ανατολή, Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, άλλους βουλευτές και γερουσιαστές. Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκο Λαρυγκάκη και τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη.

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν και τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Σέσαμς.

Συνάντηση Αταλάι- Έρογλου

Η Τουρκία θα είναι πιο ελεύθερη για «εναλλακτικές πολιτικές», αν η ελληνοκυπριακή πλευρά «συνεχίσει να καθυστερεί σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για την 30η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Αταλάι συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Αταλάι συνοδεύεται από τεχνικές επιτροπές για τα οικονομικά προγράμματα οι οποίες, όπως ανέφερε, θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις. Αναφέροντας ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια, είπε ότι η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και μια βελτιωμένη δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι τα όποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν θα ξεπεραστούν με τη βοήθεια της Τουρκίας. Όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να δει τις πραγματικότητες και να προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα